ФОП-працівникам варто перевіряти, як роботодавець сплачує за них ЄСВ, один термінал на два СПД і РРО

03 травня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Роботодавець не лише нараховував ЄСВ, а й платив його і не заборгував перед Пенсійним фондом.

ФОП-працівникам варто перевіряти, як роботодавець сплачує за них ЄСВ, один термінал на два СПД і РРО

Декларацію єдинника з кодом помилки «01» слід перездати

Податківці роз’яснили, що якщо ФОП-єдинник при поданні декларації з ЄП отримав квитанцію № 2 з відміткою «Пакет не прийнято, код помилки 01», то потрібно виправити помилки й надіслати декларацію повторно. 

Ідентифікатор форми — F0103307.

Декларація з ЄП за I квартал 2021 року

Податкова радить ФОП-працівникам перевіряти, як роботодавець платить за них ЄСВ

З 2021 року ФОП, які одночасно є найманими працівниками та трудяться за основним місцем роботи, можуть не сплачувати ЄСВ за себе, якщо внесок за них сплачує роботодавець. Це не стосується сумісників.

При цьому податкова радить перевіряти, щоб роботодавець не лише нараховував ЄСВ, а й платив його і не заборгував перед Пенсійним фондом. 

Якщо роботодавець ЄСВ не сплачує, зобов'язання зі сплати лягає на ФОП, а якщо він, покладаючись на роботодавця, внесок не платив — будуть штрафні санкції в разі недоїмки. Перевірити нарахування та сплату роботодавцем єдиного внеску з отриманої заробітної плати найманий працівник може в Пенсійному фонді.

Звернутися можна особисто або через портал електронних послуг Пенсійного фонду і безкоштовно отримати довідку про застраховану особу (форма ОK-5 чи OK-7). Податківці радять робити це щомісяця.

ДПС має доступ до персоніфікованих відомостей застрахованих осіб про зарплату, на яку нараховані та з якої сплачені страхові внески, тому не потрібно повідомляти податківцям, що за вас ЄСВ сплачує роботодавець.

Податківці зазначили, що ФОП — найманий працівник за бажання може платити ЄСВ, щоб збільшити свої внески до Пенсійного фонду, від загальної суми яких згодом йому розраховуватимуть пенсійні виплати. Платіж не повинен бути не менше мінімального, це 1320 грн.

Медпослуги в селі і РРО

ДПС роз'яснила, що в разі провадження госпдіяльності з торгівлі медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села розрахункові операції дозволено проводити без застосування РРО/ПРРО, з використанням РК і КОРО.

У разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій у 500 тис. грн із продажу товарів (надання послуг) на один суб'єкт господарювання або 250 тис. грн на один відокремлений підрозділ використовувати РРО обов'язково (п. 2 Постанови № 1336).

У місячний строк із дати перевищення потрібно зареєструвати РРО і/або ПРРО та проводити розрахунки з їх застосуванням (ІПК ДПС у Львівській області від 24.03.2021 р. № 1203/ІПК/13-01-07-09-10). 

Держпраці попередила ФОП-єдинників, що не штрафують за неоформлених працівників лише перший раз

Контролери Держпраці під час перевірки виявили, що у ФОП працює неоформлений продавець, ФОП не оштрафували, оскільки вона єдинник, а роз'яснили, що це незаконно, і видали припис про усунення порушень. 

Під час позапланового інспекційного заходу з'ясувалося, що ФОП не усунула порушення: продавця не оформила, повідомлення до ДПС не подала, ЄСВ не платила.

Зрештою ФОП оштрафували за повторне порушення на 180 тис. грн (це 30 мінімалок).

Перевірки Держпраці — 2021: що треба знати ФОП

Один POS-термінал на два СПД і РРО

ФОП запитав податківців, чи можуть різні СПД спільно використовувати один платіжний термінал, запрограмований так, що кошти надходять окремо на рахунки кожного СПД. Чи потрібно підключати платіжний термінал до РРО і/або ПРРО чи його можна використовувати (розміщувати) окремо?

Щодо першого питання податківці порекомендували звернутися за роз'ясненням до НБУ.

Щодо другого питання роз'яснили, що при провадженні діяльності у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг СПД, які відповідно до закону використовують РРО, повинні забезпечити інтегрування до них спеціальних платіжних терміналів для забезпечення приймання платіжних засобів.

І уточнили, що кількість POS-терміналів має становити не менше 50% кількості РРО, а за наявності одного РРО суб'єкт господарювання зобов'язаний забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів (ІПК від 23.04.2021 р. № 1698/ІПК/99-00-07-05-01-06). 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки