ФОП-астролог: як приймати оплати, яку групу вибрати

18 вересня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо серед клієнтів є іноземці, в рамках діяльності на 2-й групі надавати астрологічні послуги не можна.

ФОП-астролог: як приймати оплати, яку групу вибрати

Астролог на 2-й групі ЄП проводить особисті усні та письмові консультації, платні вебінари, марафони в чаті в Telegram. Має помічників. Клієнти з України, але є з інших країн. Як законно приймати оплати? Якщо учні платять на картку, чи потрібен РРО?

Послуги іноземцям на 2-й групі

Надавати послуги на 2-й групі, в тому числі побутові, можна населенню і платникам ЄП — підприємцям та юрособам.

2-а група єдиного податку

Якщо серед клієнтів є іноземці, в рамках діяльності на 2-й групі надавати послуги їм ви не можете.

Податківці наполягають, що не можна вважати населенням нерезидентів з метою надання послуг. Про це йдеться в ІНК ДПС у Харківській області від 20.04.2021 р. № 1620/ІПК/20-40-24-04-10, щоправда, вона стосується надання освітніх послуг. Але мова в ній саме про фізосіб-нерезидентів.

Так, податківці наводять визначення населення: «Населення — це сукупність людей, які перебувають у межах даної держави і підлягають її юрисдикції. До складу населення входять громадяни даної держави, іноземні громадяни, які живуть у цій державі тривалий час, особи без громадянства та особи з подвійним і більше громадянством».

Іншими словами, щоб консультувати фізосіб-іноземців, ви маєте перейти на 3-ю групу єдиного податку. ЄП потрібно буде платити від доходу — 5%, обмеження щодо рівня доходу — 7 585 500 грн на рік.

Послуги астролога можна надавати в рамках КВЕД 96.09 «Надання інших індивідуальних послуг, н.в.і.у.», а якщо ще й навчаєте потрібен КВЕД 85.59 «Інші види освіти, н.в.і.у.».

Прийом оплат

Законно приймати оплати в рамках підприємницької діяльності ви можете на рахунок, відкритий для бізнесу.

Якщо вам платять на рахунок, РРО не потрібен. Клієнт оплачує вам послугу на рахунок, у призначенні пише, за що саме платить. Для вас це безготівковий платіж, якщо приймати виключно безготівкові платежі, РРО вам не знадобиться.

Безготівкові розрахунки з метою невикористання РРО/ПРРО: 

  • Оплати з рахунку на рахунок, а також коли покупець вносить оплату через касу банку для зарахування грошей на рахунок продавця.
  • Оплати у касі банку через платіжний термінал і/або ПТКСПрограмно-технічний комплекс самообслуговування (платіжний термінал). (платіжний термінал), що належить банку.

Ви можете приймати й готівкові оплати. Якщо приймаєте оплату готівкою чи на картку, у таких розрахунків є всі ознаки розрахункової операції, — маєте видавати чеки РРО/ПРРО і відправляти інформацію про операції в податкову після того.

Працювати без РРО в такому випадку — це порушення.

Також можете перейти на прийом виключно безготівкових оплат і не проводити готівкові розрахунки.

Держава дозволяє працювати без РРО підприємцям, які приймають оплати за свої послуги онлайн платіжними картками. Згідно з п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО» вони мають право не використовувати РРО, якщо отримують оплату за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування або сервісів переказу грошей (Приват24, Fondy, Portmone, LiqPay тощо), незалежно від того, де надаються ці послуги.

Як ФОП використовувати РРО у 2022 році
Це стосується лише послуг, адже згідно з постановою Верховного Суду при отриманні оплат за товари через ту ж LiqPay РРО використовувати потрібно. Нещодавно ми розбирали це питання в статті «РРО й інтернет-еквайринг: позиція Верховного Суду».

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки