ФОП пропонують звільнити від обов’язку вести облік товарних запасів.

22 вересня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП пропонують звільнити від обов’язку вести облік товарних запасів.

Уряд ухвалив проект Держбюджету -2024 року.

15 вересня Кабінет Міністрів України ухвалив проект Держбюджету на 2024 рік. Цього ж дня проект було зареєстровано у Верховній Раді України під №10000 «Про Державний бюджет України на 2024 рік». Основні показники є такими:Найпоширеніші помилки ФОП у 2023 році

  • Доходи Держбюджету: 1,746 трлн грн (загальний 1,54 трлн грн)
  • Видатки: 3,308 трлн грн (загальний 3,1 трлн грн)
  • Дефіцит: 1, 531 трлн грн   

Мінімальна зарплата:

  • у місячному розмірі: з 1 січня -7100 грн, з 1 квітня  - 8000 грн;
  • у погодинному розмірі: з 1 січня - 42,6 грн, з 1 квітня - 48 грн.

Прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць з 1 січня 2024 року:

  • загальний показник - 2920 грн;
  • діти до 6-ти років -    2563 грн;
  • діти від 6 до 18 років - 3196 грн;
  • працездатні особи - 3028 грн;
  • особи, які втратили працездатність -2361 грн.

Законопроект №10000

Мораторій на проведення податкових перевірок із 1 жовтня мають продовжити: з’явилося п’ять альтернативних законопроектів.

Нагадаємо, що Законопроектом №10016 від 06.09.23. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок» передбачено з 1 жовтня відновити проведення перевірок ДПС, проведення яких було заборонено до припинення дії воєнного стану.

12-14 вересня у Верховній Раді України зареєстровано п’ять альтернативних Законопроектів щодо перевірок ДПС: №10016-1, №10016-2, №10016-3, №10016-4, №10016-5. Основним завданням цих проектів є не лише зберегти, а й продовжити дію мораторію на податкові перевірки.

Очікується, що один з цих Законів набере чинності з 1 листопада 2023 року, але не раніше дня опублікування.

Законопроект №10016

Законопроект №10016-1

Законопроект №10016-2

Законопроект №10016-3

Законопроект №10016-4

Законопроект №10016-5

Президент підписав Закон про посилення контролю за продукцією з ГМО.

23 серпня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон №5839 від 15.08.21. «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки».

12 вересня Президент В. Зеленський підписав текст Закону. Документом розмежовуються повноваження органів державної влади з метою усунення дублювання функцій у галузі поводження з ГМО. Також удосконалюється система оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та навколишнього середовища.

Цей Закон створений задля гармонізації законодавства України зі законодавством Європейського Союзу. Це системний та комплексний перегляд чинного державного регулювання в галузі поводження з ГМО, а також здійснення державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції з метою виконання міжнародних зобов’язань України відповідно до асоціації з Європейським Союзом.

ФОП пропонують звільнити від обов’язку вести облік товарних запасів.

11 вересня 2023 року у Верховній Раді України зареєстровано Законопроект №10028.Фінансова допомога від ФОПів та для ФОПів

« Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо впорядкування питань товарного обліку)» (№265/95-ВР від 06.07.95 із змінами), який має на меті виключити з Закону про РРО - норм, що не стосуються застосування РРО. Адже обов’язок ведення товарного обліку  створює потужні перешкоди детінізації діяльності суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку і звітності. Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту №10028, пропонується:

  • cкасувати для суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку і звітності, обов’язку вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку (шляхом виключення із Закону п.12 ст.3);
  • скасувати для суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку і звітності, відповідальності за невиконання обов’язку вести облік товарних запасів (шляхом виключення із Закону ст.20)

Закон №10028

Закон №265/95

З 1 вересня пасажирський транспорт випускатимуть за кордон лише з позначкою екологічності.

З 1 вересня, якщо у пасажирського транспортному засобі не буде визначений клас екологічності або зазначений клас екологічності  ЄВРО-1, подати заявку на перетин кордону стане неможливим. Про це нагадує Укртрансбезпека.

Наголошується, що з 1 вересня необхідно оновити дані щодо класу екологічності (ЄВРО)

в тих пасажирських транспортних засобів, у відомостях яких не вказано клас екологічності або вказано клас екологічності ЄВРО-1.

Також роз’яснюється, що з 1 вересня до заяви на отримання ліцензії, крім документів, передбачених ст.11 Закону №222-8 від 02.03.15. із змінами «Про ліцензування видів господарської діяльності», слід також додати такі документи:

  • відомості про власні, орендовані, надані ліцензіату в кредит або лізинг транспортні засоби;
  • завірені заявником копії свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу та тимчасових реєстраційних талонів, якщо передбачено їх оформлення.

Закон №222-8

Компенсація від Уряду за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю.

Кабінет Міністрів України Постановою №893 від 22.08.23. «Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю» запровадив програму виплати компенсації роботодавцям за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю 1 та 2 груп.

Передбачено надання компенсації роботодавцям за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю:

  • 1 групи –до 100,5 тис. грн (15 мін. зарплат)
  • 2 групи – до 67 тис. грн (10 мін. зарплат)

Нагадаємо, що мінімальна зарплата з 01.01.23. - 6700 грн (МЗП).

Роботодавцям будуть компенсувати витрати на придбання допоміжних засобів для облаштування робочого місця для особи з інвалідністю. Фінансування компенсації поточного року здійснюватиметься за рахунок Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

Для того, щоб отримати компенсацію, роботодавцю необхідно подати до регіонального центру зайнятості такі документи:Застосування РРО/ПРРО при інтернет-продажах

  • заяву щодо надання компенсації;
  • копії документів, які підтверджують працевлаштування особи з інвалідністю та придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця.

Перелік обмежень щодо продажу підакцизних товарів: ДПС.

У Головному управлінні ДПС  в Одеській області узагальнили інформацію про те, коли забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що

використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння. Зазначений перелік товарів заборонено продавати:

  • особами, які не досягли 18-річного віку;
  • особам, які не досягли 18-річного віку;
  • у приміщеннях та на території закладів освіти, закладів охорони здоров’я (крім ресторанів, розташованих на території санаторіїв);
  • у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;
  • у закритих спортивних спорудах ( крім пива у пластиковій тарі);
  • у місцях проведення спортивних змагань за участю дітей;
  • з торгових автоматів;
  • на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);
  • поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);
  • у споживчих упаковках, що містять менш як 10 сигарет;
  • з рук;
  • у невизначених для цього місцях торгівлі.

Також забороняється продаж товарів дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби або електронні сигарети, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

Докладніше:

ФОП –платникам ЄП 1 та 2 груп щодо сплати податкових зобов’язань: роз’яснення ДПСУ.

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що пунктом 11 підрозділу 8 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ встановлено: з 1 серпня

2023 року ФОП –платники ЄП 1 та 2 групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати ЄП за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

При цьому, такі особи не заповнюють декларацію платника ЄП –ФОП за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту ЄП не оплачувався. Для таких платників, які скористалися правом не сплачувати ЄП, контролюючий орган не проводить нарахування авансових внесків з ЄП, визначене п.295.2 ПКУ.

Податкові зобов’язання із сплати ЄП нараховуються таким платникам за періоди, за які був сплачений ЄП, що відображені в декларації платника ЄП.

Штрафні санкції та пеня за несплату ( неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з ЄП у порядку та строки, визначені ПКУ, до таких платників не застосовуються.

Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової  окупації визначаються відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Перелік територій визначається Порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Податковий кодекс України

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки