ФОП здійснює торгівлю / займається наданням послуг по всій території України: чи проводитиметься фактична перевірка щодо останнього?

24 липня 2024

Найчастіше у ФОП-єдинника як місце проведення госпдіяльності позначається «торгівля на території України» або «місто…» (а саме відсутність вказівки конкретної адреси). Проте проведення фактичної перевірки здійснюється за фактичним місцем провадження діяльності СГ. Як у такому разі перевірятимуть податківці? І чи здатні вони це зробити? Давайте вивчимо це питання.

ФОП здійснює торгівлю / займається наданням послуг по всій території України: чи проводитиметься фактична перевірка щодо останнього?

Фактичні податкові перевірки: які є дозволеними/забороненими в період ВС?

Спочатку слід нагадати, що на даний момент фактичні перевірки є дозволеними з усіх можливих підстав. Однак існують обмеження, що залежать від місця перебування об'єкта, який податківці бажають перевірити (див. пп. 5, 6, 7 п.п. 69.351 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).А саме, якщо об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням перебувають на:

  1. Тимчасово окупованій території – фактичні перевірки щодо подібних об'єктів є забороненими для моменту закінчення тимчасової окупації;
  2. Території ведення активних бойових дій - проведення фактичних перевірок вважається забороненою дією до моменту закінчення активних бойових дій;
  3. Територія можливих бойових дій, проведення фактичних перевірок є забороненою, за винятком об'єктів платників:

А) із сфери:

  • виробництва чи продажу підакцизних товарів;
  • азартних ігор;
  • купівлі-продажу валюти;

Б) провадять підприємницьку діяльність без проведення державної реєстрації, тобто не легальний бізнес.


Немає адреси – чи не буде фактичної перевірки?

Вивчаючи цю проблематику, слід звернути увагу на такі основні передумови:

  1. У Реєстрі єдинників можна затвердити як місце проведення госпдіяльності «надання послуг на території України» та/або «торгівля на території України». З цим згодні і фіскали у тих торгівлі чи надання послуг у заздалегідь не визначених майданчиках: на ярмарках виставках, ринках тощо. (БЗ 107.01.01);
  2. Основним тригером фактичної перевірки є її проведення за місцем фактичного провадження СГСуб’єкт господарювання діяльності, розташування господарських або інших об'єктів права володіння подібного СГ (п.п. 75.1.3 ПКУ);
  3. Перед проведенням перевірки на адресу СГ повинні бути спрямовані серед іншого копія наказу про проведення перевірки, а також направлення.І у напрямку здатні фігурувати реквізити суб'єкта перевірки, чи об'єкта, то у наказі імперативно вказується саме реквізити суб'єкта, на адресу якого направлено перевірку (див. п. 81.1 ПКУ). А саме, якщо у наказі та напрямку фігурує один ФОП, заборонено перевіряти інших, які працюють просто поряд.


Однак про яке фактичне місце провадження діяльності йдеться, коли фіскали мають податкову адресу «територія України» у реєстрі єдинників? І на додаток до цього, ФОП не надсилав повідомлення за формою ф. №20-ОПП*. То яку ж адресу вони здатні позначити у напрямку та наказі?

*нагадуємо, за ненадання повідомлення за ф.20-ОПП податківці звинувачують у штрафі за п. 117.1 ПКУ (340 грн — для ФОП, якщо порушення абсолютно вперше, та 680 грн — за повторне порушення).

Можемо припустити, що буде вказано податкову адресу СГ. у разі виникає проблема: податковим адресою ФОП найчастіше є його домашню адресу. І тут податківці туди не здатні прокрастись.

Отже, формально фіскали неспроможні здійснити фактичну перевірку, оскільки вони відсутній конкретний об'єкт і факт прив'язки даного об'єкта до конкретного СГ.

Однак у разі необхідності застосування РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)./ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій останні можуть бути зареєстровані за податковою адресою (житло ФОП). Або ж РРО/ПРРО прикріплено до автомобіля. А авто також можна прив'язати через повідомлення ф.20-ОПП до місця проживання фізособи – власника авто.

Так як у цьому повідомленні фігурує адреса реєстрації ТЗ, якою найчастіше вважається місце проживання фізособи-власника (БЗ 116.11). І знову повернемося до проблеми проведення фактичної перевірки у житло, про яке вже було зазначено вище.

Однак це лише теоретичний підхід.

З практичної точки зору податківці здатні все визначити фактичне місце активності ФОП та здійснюють такі самі фактичні перевірки.Як це проводиться? Можливі такі варіанти:

  1. Податківці одержують скарги на СГ від покупців;
  2. Фіскали одержують відомості внаслідок проведення фактичних перевірок інших платників.


При цьому всі подібні способи є повністю релевантними з підставами для проведення фактичних перевірок, зазначених у п.80.2 ПКУ. Розміркуйте самі.

Проведення фактичної перевірки можливе також у разі:

А) виробництва та реалізації підакцизки;

Б) проведення СГ розрахункових операцій та ведення касових операцій;

В) наявності патентів, ліцензій, іншої документації, контроль за перебуванням яких покладається на податківців, у разі необхідності таких перевірок;

  • В п. 80.2.2 ПКУ – при отриманні в законному порядку відомості від держорганів або органів місцевого самоврядування, яка може свідчити про наявність можливих порушень СГ законодавства, яке перебуває у віданні податківців.
  • В п. 80.2.3 ПКУ – письмового звернення покупця, складеного у законному порядку, про наявні порушення проведення розрахункових операцій, касових операцій, патентування чи ліцензування.

Проте слід зазначити, що це універсальні можливості. Так, СГ здатний пересуватися між клієнтами і не мати фіксованого місця проведення госпдіяльності. Або, якщо поведемо розмову про ярмарок. Поки фіскали отримають відомості про порушення, може вже не бути ярмарку, як і СГ. І тут ми повернемося до теоретичного підходу до проблематики: фактична перевірка ФОП за податковою адресою.Підсумовуючи, зазначимо, що якщо у податківців нічого, крім податкової адреси щодо ФОП немає, то формально здійснення фактичної перевірки неможливе. 

Оскільки податкова адреса – це завжди житло підприємця.

Проте податківці здатні дізнатися про фактичне місце проведення активності від розгніваних споживачів чи інших СГ. За цими причинами ховатися за ширмою проведення госпдіяльності «по Україні» - не завжди буде ефективним підходом.

За які роки ФОП надано право на знищення документів?


Фактичні перевірки підприємств податковою службою 

  • Податкова служба має право проводити фактичні перевірки на будь-яких підставах, зазначених у статті 80.2 Податкового кодексу України
  • Однак є винятки, коли такі перевірки заборонені для певних об'єктів платників податків. 

Фактичні перевірки ФОП 

  • Формально податкова служба не має права проводити фактичні перевірки ФОП у їхньому житлі, оскільки податкова адреса ФОП зазвичай збігається з його адресою проживання. 
  • Якщо податкова служба має лише податкову адресу ФОП у житловому приміщенні, то провести фактичну перевірку неможливо. 

Обхідні шляхи податкової служби 

  • Однак податкова служба може дізнатися про фактичне місце провадження господарської діяльності ФОП, яке відрізняється від податкової адреси. 
  • У такому разі податкова служба може провести фактичну перевірку у фактичному місці провадження господарської діяльності ФОП.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки