ФОП планує працювати з іноземними замовниками: інвойси і валютний контроль

12 травня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП планує отримувати оплату у валюті й питає, як виставляти інвойси та чи потрібно проходити валютний контроль.

ФОП планує працювати з іноземними замовниками: інвойси і валютний контроль

Запитання: Пишу статті та тексти на замовлення в інтернеті, публікую їх на сайтах та в соцмережах замовника, але наразі без ФОП, планую зареєструватися. Які обрати коди КВЕД і групу? Планую отримувати оплату у валюті через Payoneer, як виставляти інвойси? Чи потрібно проходити валютний контроль?

Група ЄП і коди КВЕД

Надавати послуги іноземним замовникам можна тільки на 3-й групі єдиного податку.

Підприємець на 3-й групі єдиного податку

Що стосується кодів КВЕД, ми рекомендуємо авторам текстів і копірайтерам зареєструвати зразу декілька:

  • 62.02 «Консультування з питань інформатизації»;
  • 63.91 «Діяльність інформаційних агентств»;
  • 63.99 «Надання інших інформаційних послуг, н. в. і. у.»;
  • 73.12 «Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації»;
  • 73.20 «Дослідження кон'юнктури ринку та виявлення громадської думки»;
  • 73.11 «Рекламні агентства»;
  • 74.30 «Надання послуг перекладу»;
  • 82.99 «Надання інших допоміжних комерційних послуг, н. в. і. у.».

Інвойс

Інвойс — це рахунок на оплату товарів або послуг, його використовують ФОП, які працюють з іноземними замовниками. Інвойс цілком підійде для разових послуг, у вашому випадку це може бути написання статті, підготовка текстів для сайту. Якщо працюєте із замовником з великим проектом, потрібен договір.

Як скласти інвойс. Можете використовувати генератор інвойсів, є шаблон інвойсу, розроблений платформою UpWork . Деякі банки надають можливість створювати інвойси. 

Яка інформація має бути в інвойсі:

  • ваші дані як виконавця, дані замовника;
  • назва послуги, за яку отримуєте оплату; якщо домовлялися про погодинну оплату — вкажіть кількість годин, за яку одержуєте гроші;
  • сума у валюті, у якій отримаєте винагороду;
  • реквізити сторін, строки, дата і номер самого інвойсу;
  • підписи сторін.

Якщо замовник сплатив суму за інвойсом, це означає, що роботу він прийняв. Інвойс може знадобитися для проходження валютного контролю.

Інвойс вважається первинним документом, а отже, його треба зберігати протягом трьох років з моменту подання декларації, для складання якої він використовувався (п. 44.3 ПКУ).

Валютний контроль

Для одержання оплат у валюті вам потрібно відкрити валютний рахунок. Ви написали, що плануєте працювати через Payoneer, але вам усе одно треба відкрити підприємницькі рахунки в українському банку для виведення грошей.

Коли ви надаєте послуги за кордон — це ЗЕД, і банк має право перевірити, чи легально ви отримуєте дохід.

Коли одержуєте гроші від такого замовника, за законом ви маєте надати підтвердні документи за операцією — пройти валютний контроль. Які це будуть документи, залежить від типу угоди, суми.

Схематично валютний контроль виглядає так: вам на валютний рахунок надійшли гроші, банк запитує документи, щоб підтвердити легальність доходу, ви надаєте, проходите контроль і можете користуватися грішми (після обміну на гривні).

Якщо документів немає або з ними щось не так, історія може затягнутися. Банк може відхилити платіж, якщо він підозрілий.

Облік валютної виручки

Оскільки ви плануєте працювати з іноземними замовниками і дохід вам надходитиме у валюті, ви маєте знати, що зняти євро, долари, злоті з рахунку у вас не вийде. Валютний дохід треба обміняти на гривні.

Є нюанс підприємницького обліку доходу у валюті.

Дата, коли гроші надійшли на ваш валютний рахунок, — це дата одержання доходу. У цей день потрібно зробити запис у книзі обліку доходів, суму у валюті слід перерахувати в гривні за офіційним курсом НБУ, який діє на цей день. До декларації з єдиного податку має потрапити ця сума.

Якщо продасте валюту пізніше і дорожче — у вас вийде позитивна різниця, вона не вважається вашим підприємницьким доходом, і в книгу цю суму записувати не треба. Також нічого не треба коригувати в книзі, якщо валюту ви продали дешевше, ніж був курс НБУ на дату надходження грошей. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки