Як ФОП оформити родичів, що допомагають у бізнесі

14 січня 2020

Я ФОП на 2-й групі, на яких умовах я можуть залучити офіційно членів своєї сім'ї для допомоги в бізнесі?

Як ФОП оформити родичів, що допомагають у бізнесі

Родичів теж треба оформляти на роботу

Держпраці наполягає: якщо залучаєте родичів працювати у вашому бізнесі, з ними теж треба укладати трудові договори, як зі звичайними співробітниками, повідомляти податкову про прийняття на роботу нових людей, платити їм зарплату, утримувати податки й подавати за них звітність.

Як підприємцю оформити працівника

Є випадки, коли Держпраці штрафувала ФОПФізична особа — підприємець за використання праці неоформлених працівників, мова йшла про двох дочок підприємця, які допомагали йому в роботі. А Черкаський окружний адміністративний суд відмовився задовольнити позов ФОП, а постанову про накладення штрафу визнав правомірною. 

Ви маєте розуміти, які існують ризики, коли залучаєте в помічники членів родини.

Якщо будете оформляти сина, дочку, племінників, яким немає 18 років, треба дотримуватися умов наймання неповнолітніх.

Як оформити на роботу неповнолітнього

Правда, варіант із найманням не підходить 1-ї групі, де не можна брати на роботу співробітників — це порушення правил роботи на групі. Варіант — перейти на 2-гу групу.

Члени сім'ї можуть зареєструватися ФОП

Поширена практика, коли декілька ФОП працюють під одним дахом, так навіть простіше, і це дозволить не виходити за ліміти доходу та ліміт в 1 млн грн для невикористання РРО.

Декілька ФОП в одному приміщенні

Якщо член вашої сім'ї зареєструється ФОП і працюватиме з вами в одному приміщенні, важливо, щоб на кожного з вас була оформлена частина магазину, офісу або кафе, де ведеться спільна діяльність. Були документи на обладнання, техніку. Ми про це докладно писали в статті «Декілька ФОП в одному приміщенні».

Укласти договір ЦПХ

Якщо залучаєте родича до роботи час від часу — за бажання можете укласти з ним договір цивільно-правового характеру, як із фізособою.

Вам треба буде утримувати ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й ВЗВійськовий збір, а ще сплачувати ЄСВЄдиний соціальний внесок, подавати звітність 1ДФ і Д4.

Договори ЦПХ з фізичними особами

Щоправда, договори ЦПХДоговір цивільно-правового характеру не можна укладати, якщо людина буде виконувати функції найманого працівника (продавець у магазині, офіціант, менеджер, який приймає замовлення). У разі можливої перевірки Держпраці визнає такий договір трудовим, а вас можуть оштрафувати.

Якщо ризикуєте залучати без оформлення

Як Держпраці дізнається, що людина працює у вас весь день і виконує функції найманого працівника: інспектори можуть простежити за вами, зафіксувати порушення на фото й відео.

Так сталося з підприємцем із Миколаєва, який продавав гарячі напої з мобільної точки. Сам ФОП пояснив перевіряючим, що готує і продає каву та чай самостійно. Але інспектори на фото зафіксували, що це робить інша людина. А сам «продавець» пояснив, що ФОП залучав його до роботи з певною періодичністю. Зрештою ФОП оштрафували більш ніж на 125 тис. грн (ч. 2 ст. 265 КЗпП).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки