Як звільнити прогульника

28 травня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Є така категорія працівників: зникають, на дзвінки не відповідають. За законом їх можна звільнити за прогул без поважних причин. Як довести й оформити, читайте в статті. 

Як звільнити прогульника

У трудовому законодавстві є стаття, за якою можна звільняти за прогул, — п. 4 ст. 40 КЗпП, але все-таки це крайній захід, і можна покарати прогульника іншим способом.

Це прогул

Співробітника немає без поважних причин увесь робочий день, більше 3 годин підряд або 3 години протягом дня — це прогул (п. 24 Постанови ВСУ № 9).

Якщо щодня працівник спізнюється на 10–20 хвилин, не можна підсумувати час його запізнень і звільнити як прогульника. А от якщо людина вийшла на обід на годину, а повернулася через 4 години — три години обіду понад норму — прогул.

Ще прогулом вважається, якщо співробітник:

  • без попередження влаштував собі відпустку чи відгул;
  • потрапив у медвитверезник і не прийшов на роботу (так, вони є в лікарнях і платні);
  • строк трудового договору ще не минув, а він припинив виходити на роботу;
  • звільняється за власним бажанням і має відпрацювати два тижні, але перестав виходити на роботу;
  • молодий фахівець або випускник навчального закладу не вийшов на роботу, хоча строк роботи за направленням не минув.

Не вважається прогулом

Ви зажадали від співробітника перервати відпустку й повернутися на роботу, він відмовив. Відкликання з відпустки можливе за згодою працівника.

Менеджера вже три години немає на робочому місці, але через пропускну систему зафіксовано, що на роботу він пройшов, просто не дійшов до робочого місця — п'є каву чи точить ляси з колегами. Отож, це не прогул, але порушення трудової дисципліни.

Співробітник може відмовитися від незаконного переведення на іншу роботу або від обов'язків, які не може виконувати за станом здоров'я, та й за трудовим договором не зобов'язаний цього робити. Не можна оформити це як прогул.

Працівник сам ініціював розірвання договору й перестав виходити на роботу після того, як закінчився двотижневий строк попередження про розірвання трудових відносин, — це теж не вважається прогулом.

Була поважна причина

Співробітник може бути відсутнім через поважну причину — це не прогул, звільнити не можна (лист Мінсоцполітики від 10.06.2014 р. № 214/13/116-14).

Поважні причини для неявки на роботу в законодавстві не прописані, кожен випадок  роботодавець розглядає індивідуально. До них можна віднести:

  • виклик за повісткою до суду, прокуратури, військкомату;
  • хворобу працівника, його дітей, батьків, подружжя, навіть якщо на руках немає лікарняного;
  • проблеми з транспортом, ДТП;
  • працівник рятував людей або майно;
  • смерть або похорон родичів;
  • природні катастрофи, інакше кажучи, форс-мажорні ситуації.

Ви можете не визнати причину відсутності працівника поважною, але якщо в нього є документи чи свідки, які підтвердять протилежне, не можна зарахувати неявку на роботу як прогул.

Докази прогулу

Стежить за явкою співробітників безпосередній керівник або сам підприємець, це може бути особа, що відповідає за ведення табеля обліку робочого часу.

Прогул, запізнення й багатогодинну відсутність на робочому місці обов'язково треба фіксувати.

Відповідальний пише доповідну записку ФОПФізична особа — підприємець і складає акт про відсутність працівника, тут потрібні свідки, це можуть бути колеги. Якщо працівників багато й організовано комісію, акт підписують члени комісії.

Акт треба складати щоразу, коли працівник був відсутній. Пишіть у довільній формі, вкажіть ПІБ і посаду прогульника, час відсутності.

Коли працівник з'явиться, нехай напише пояснювальну записку.

Що писати в табелі робочого часу. Виправляти в табелі не можна, доведеться повністю переписати його, тому рекомендуємо спочатку дочекатися, коли співробітник з'явиться на роботу, а як виявиться, що був прогул, — проставите «ПР» (прогул).

Якщо вже час закривати табель, а працівник не з'явився, поставте «НЗ» — неявка з невідомих причин, адже працівник може принести довідку чи інший документ, який підтверджує, що причини не прийти на роботу поважні, а вам доведеться переробляти табель за місяць.

Табель обліку робочого часу

Зв'яжіться із прогульником

Не можна запускати процес звільнення за прогул, допоки не з'ясуєте його причини.

Якщо вони поважні, а ви звільните людину, вона затягає вас по судах, вам доведеться виплатити їй середню зарплату за дні відсутності й поновити на робочому місці.

Перше, що потрібно зробити, якщо працівник не з'явився, — зателефонувати, написати в доступні месенджери й надіслати листа на особисту пошту.

Не вдалося зв'язатися — надсилайте рекомендований лист з описом вкладення на домашню адресу працівника. І просіть дати письмові пояснення, чому відсутній.

Збережіть копію запиту, квитанцію про відправлення листа з повідомленням, якщо повідомлення не прийде (працівник просто може не прийти по лист) — складіть акт. Це підтвердні документи, якщо буде судовий розгляд, ви доведете, що намагалися отримати пояснення від працівника.

Розслідування. Наказом призначте відповідального або комісію для проведення розслідування, вони можу відвідати працівника вдома, дізнатися інформацію в родичів, сусідів, що дізнаються — оформити актом.

Розслідування не дало результатів — можна заявити до поліції про пропажу. Розшук зниклих — це її повноваження.

Пояснення працівника й ваші дії

Коли працівник з'явився, просіть написати пояснювальну записку, пояснення телефоном не годяться. Відмовиться пояснюватися — складайте акт відмови. Без письмових пояснень працівника чи акта звільнити не можна, вважають у Мін’юсті.

Як можуть розвиватися події:

Працівник прогуляв роботу, але згодом з'явився. Вимагайте письмових пояснень, відмовить — складіть акт. Пояснення дав, причини виявилися неповажними, вважаєте за потрібне покарати — винесіть догану, якщо заслуговує на звільнення — наказ про звільнення.

Менеджер із продажів поїхала за гарячою путівкою, а попередити вас нібито не було можливості — чи потрібен вам такий працівник, вирішувати вам.

Працівник відмовився давати письмові пояснення або не хоче підписувати повідомлення — складіть акт про відмову. Якщо така поведінка не влаштовує, запускайте процес звільнення.

Прогуляв, не вийшов навіть згодом, але надіслав пояснення поштою. Вирішуйте залежно від причини. Так, якщо у продавчині занедужала дитина, попередити не було можливості, лікарняний не відкрила, втім причина поважна, звільнити за це неможна.

Працівник прогуляв, на роботу не з'являється, ні пояснень, ні відмови їх надати не отримали. Звільняти — ризиковано, є ймовірність, що він повернеться з документом, що підтверджує поважність причин відсутності, наприклад потрапив у ДТП і перебував у лікарні, є письмові докази, а повідомити не мав змоги. Тоді доведеться скасувати наказ про звільнення.

А якщо людина звернеться до суду, ви повинні будете виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Звільнення чи догана

Провина доведена, документи зібрані, працівник справді прогуляв, ваші дії:   

  • винести догану;
  • звільнити за п. 3 ст. 40 КЗпП, якщо протягом року працівник порушував трудову дисципліну, а ви виносили догани;
  • звільнити за п. 4 ст. 40 КЗпП за прогул.

Ще можете позбавити працівника премії, провести сувору розмову.

За один прогул не можна і винести догану, і звільнити —  вибирайте, який захід вжити (ст. 147 КЗпП).

Вирішили, що звільненню бути, — видайте наказ і ознайомте працівника під підпис (ст. 149 КЗпП). Відмовиться підписувати — складіть акт. Якщо є профспілка, доведеться погодити звільнення і з нею.

Кого не можна звільнити за прогул

Не можна звільнити за прогул вагітних, неповнолітніх, матерів дітей до 6 років, самотніх матерів дітей до 14 років, матерів дітей-інвалідів, працівників на лікарняному.

Як правильно звільнити працівника

Якою датою звільняти

Якщо працівник так і не вийшов на роботу після прогулу, звільніть його останнім днем роботи перед прогулом.

Менеджер без попередження не вийшов на роботу 27 травня. 28 травня ви спробували зв'язатися з ним, але невдало. 29 травня його також не було. За геолокацією та місцях фото в Instagram виявили, що весь цей час він був у Одесі. Вирішили звільнити: наказ про звільнення складаєте 29 травня, але припишіть, що звільняєте 24 травня — це останній день роботи працівника.

Ми пам'ятаємо, що у разі прогулу складають акт, що людини немає на роботі. Якщо минуло більше місяця, а співробітник так і не з'явився, складайте акти кожен день його відсутності, щоб зафіксувати дати прогулу.

Взагалі рекомендується складати акти щодня, аж поки працівник не з'явиться. І до того ж він може принести документи, що підтверджують поважні причини, але не за всі дні, а частина з них залишиться прогулами.

Після прогулу працівник вийшов на роботу, деякий час працював, але ви вирішили звільнити, тому що він неодноразово порушував трудову дисципліну. Останній день роботи — дата, зафіксована в наказі про звільнення.

За прогул можна звільнити протягом 6 місяців від дня прогулу, але не пізніше 1 місяця від дня виявлення проступку (ст. 148 КЗпП). Дні хвороби й відпустки до цього періоду не включають.

Розрахунок при звільненні

У день звільнення треба видати працівникові заповнену трудову, копію наказу про звільнення (ст. 47 КЗпП),  зарплату за відпрацьовані дні (ст. 116 КЗпП).

Оплачувати період, коли працівник прогуляв, підприємець не зобов'язаний. Адже зарплата виплачується за відпрацьований час або виконану роботу (ст. 94 КЗпП).

Коли звільняють за порушення трудової дисципліни, працівник не може перед звільненням відгуляти відпустку, що накопичилася, виплатите йому компенсацію за невикористані дні (ст. 3 ЗУ «Про відпустки»).

Щорічна відпустка працівника підприємця

До стажу роботи, який дає право на відпустку, дні прогулу не включають (ст. 9 ЗУ «Про відпустки»).

Співробітник не з'являється, виплатити належні йому гроші в день звільнення неможливо. Ці гроші треба покласти в банк на депонент. Позначку про депонування ставлять у розрахунково-платіжній відомості на видачу зарплати.

Підприємці не зберігають трудові книжки працівників, але якщо вона у вас, віддайте в руки співробітнику. Надсилати поштою без письмової згоди працівника не можна (п. 4.2 Інструкції № 58).

Чи можна переслати трудову книжку працівнику поштою

Строку позовної давності з виплати зарплати немає (ч. 2 ст. 233 КЗпП). Коли працівник зажадає остаточного розрахунку, виплатити гроші треба не пізніше наступного дня (ст. 116 КЗпП).

Нема зв'язку з працівником. Видаєте наказ про звільнення, у цей же день надсилаєте йому рекомендований лист із повідомленням про звільнення за прогул, копію наказу, пропонуєте з'явитися по гроші й документи.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки