Як вибрати КВЕД для бізнесу

19 червня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Чому КВЕД такі важливі, що таке основний вид діяльності, як бути, якщо не знайшли потрібний вам КВЕД. 

Як вибрати КВЕД для бізнесу

Чому КВЕД такі важливі

Податківці вимагають, щоб ФОП вели діяльність за кодами КВЕД, які внесли до Держреєстру, а єдинники — до реєстру платників ЄП.

Підтвердити бізнеси-доходи. Отримувати дохід від ведення діяльності можна тільки в рамках зареєстрованих кодів КВЕД.

На спрощеній системі ряд видів діяльності під забороною, а ще є додаткові обмеження для ФОП 1–2-ї груп. За ведення діяльності за незареєстрованими і не внесеними до реєстру єдинників КВЕД можуть позбавити статусу єдинника і донарахувати податки.

Чим не можна займатися на єдиному податку

Отримали дохід за незареєстрованим КВЕД — податки з нього маєте сплатити як звичайна фізособа з валової суми доходу.

КВЕД впливає на ставку ЄП на 1–2-й групах. Для цих груп ставку ЄП встановлюють місцеві ради, і залежить вона від виду діяльності, яким займається ФОП. Приміром, у ФОП 2-ї групи ставка ЄП за КВЕД 47.51 може бути 10% від мінімалки, а не 20%, якщо такою її встановила місцева рада.

Коди КВЕД для 1-ї групи

А якщо ведете діяльність зразу за кількома КВЕД, використовується максимальна для вашої групи ставка ЄП (п. 293.6 ПКУ).

Коди КВЕД для 2-ї групи

Банки теж стежать за КВЕД. Будете оформляти кредит, овердрафт, факторинг — банк запитає розшифрування доходу в розрізі КВЕД, щоб розуміти джерела ваших доходів, специфіку діяльності та питому вагу кожного напряму. Це впливає на аналіз вашої платоспроможності та ухвалення рішення — давати вам гроші чи ні.

Фінмоніторинг і валютний нагляд банку також перевіряють, чи відповідає суть угоди вашій діяльності.

Фінмоніторинг: які операції СПД банки вважають підозрілими

Для аналізу джерел доходу клієнта банк може запитати у вас розшифрувати дохід за кодами КВЕД.

Якщо у підприємства багато різних КВЕД — у банку можуть виникнути підозри, що фірму використовують для отримання готівки, таких клієнтів не люблять і навіть можуть відмовити у відкритті рахунку.

Для співпраці з контрагентами. Контрагенти обов'язково перевіряють, чи зареєстровані види діяльності постачальників і продавців, яким будуть платити гроші за контрактом.

Перевірити контрагента можна в Єдиному держреєстрі, реєстрі платників ЄП.

Перевірка контрагента: що треба дізнатися заздалегідь

Чому це важливо: якщо у контрагента-ФОП немає потрібного для угоди КВЕД, він виступає в угоді в статусі фізособи, а сторона, яка виплатила йому дохід, — податковим агентом, і вона зобов'язана утримати з виплачуваного вам доходу 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб і 1,5% ВЗВійськовий збір та відобразити це в розрахунку 1ДФ.

Плануєте працювати з держпідприємствами чи громадськими організаціями — реєструйте КВЕД заздалегідь; якщо для цього треба перейти на іншу групу, це теж слід зробити завчасно. Угода, швидше за все, не відбудеться, якщо під час перевірки з'ясується, що ви не маєте потрібних видів діяльності.

Договір ЦПХ з підприємцем

Що таке основний КВЕД

Де подивитися весь список КВЕД із описом: на сайті Укрстату. Усі види діяльності розподілені по секціях

Вважається, що за основним видом діяльності ви отримуєте найбільше доходу, він описує основний напрям бізнесу. Основний КВЕД може бути лише один.

При поданні реєстраційних документів треба вказати, який КВЕД буде основним, при поданні заяви на папері, основним буде вважатися той, який вкажите першим.

Приміром, ви фотограф, це основне ваше заняття як ФОП, але іноді ви проводите майстер-класи. Ваш основний КВЕД 74.20 «Діяльність у сфері фотографії», а КВЕД 63.99 «Надання інших інформаційних послуг» — другорядний.

У реєстрі єдинників такого поняття, як основний КВЕД, немає.

Якщо подаєте декларацію за квартал, у якому не було доходу, треба вказувати основний КВЕД.

Реєструйте всі види діяльності

Коли реєструєте бізнес, непросто визначитися, чим, окрім основного виду діяльності, будете займатися. Не переймайтеся, зареєструвати нові коди КВЕД можна коли завгодно: ФОП — онлайн, а юрособам — наразі тільки очно.

Але краще реєструвати на перспективу. Приміром, плануєте зареєструвати ФОП, щоб вести тренування в спортклубі — потрібен КВЕД 85.51 «Освіта у сфері спорту та відпочинку», захочете надавати консультації з харчування, проводити вебінари онлайн — потрібен КВЕД 63.99 «Надання інших інформаційних послуг», а якщо здаватимете в оренду спортивне обладнання — КВЕД 77.21 «Прокат товарів для спорту та відпочинку».

Коди КВЕД можна змінювати, коли міняєте сферу діяльності або конкретні коди знадобилися для отримання ліцензії.

КВЕД можуть бути із взаємопов’язаних або з різних сфер

Часто бізнес ведеться одразу в декількох сферах: торгівля, оренда, надання послуг. Законодавство не забороняє це, ви маєте право зареєструвати скільки завгодно КВЕД.

Але багато різних і не пов'язаних між собою видів діяльності в однієї компанії або ФОП — часто ознака фіктивного бізнесу, створеного для участі в сумнівні операціях, отримання готівки, приховування доходів і мінімізації податків. 

Як підприємцю не вскочити в незаконну схему

Якщо у компанії будівельний бізнес, роздрібна торгівля, рекламне агентство і коди КВЕД під громадське харчування — це виглядає щонайменше нелогічно. Така компанія точно потрапить на радар податківців.

Не знайшли КВЕД під ваш вид діяльності

Чинний класифікатор видів діяльності морально застарів.

Якщо ви коуч, блогер, СММник, ви не знайдете КВЕД під ваші послуги, отже, вам потрібно вказати суміжні з вашою діяльністю коди.

Якщо ви надаєте послуги СММ, обирайте коди 62.02 «Консультування з питань інформатизації», 63.99 «Надання інших інформаційних послуг, н. в. і. у.», 73.12 «Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації».

Часткове використання КВЕД

Для платників ЄП актуальним є поняття «частково дозволений КВЕД».

Наприклад, КВЕД 69.20Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування для єдинників частково заборонений: не можна консультувати з питань оподаткування в частині аудиту, а вести діяльність у сфері бухгалтерського обліку та консультувати з питань оподаткування — можна.

Як зареєструвати такий КВЕД. У заяві про застосування спрощеної системи вказуєте тільки дозволену частину (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.01).

Ще приклад: на ЄП не можна продавати предмети мистецтва та антикваріат, організовувати торги й аукціони предметів мистецтва. Це позиції з довідника УКТ ЗЕД, група 97, коди 9701–9706, там картини, оригінали гравюр, скульптури, антикваріат віком від 100 років тощо (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.05).

При цьому КВЕД 90.30 «Індивідуальна мистецька діяльність» дозволений на 3-й групі ЄП.

Ви можете в рамках цього КВЕД писати картини на замовлення за винагороду, адже гроші ви отримуєте за свою роботу, а не за предмет мистецтва.

Один КВЕД може містити зразу кілька видів діяльності — продаж, організацію, виробництво якогось товару, звертайте увагу на ці нюанси або проконсультуйтеся з податківцями чи бухгалтером.

КВЕД на вид діяльності й спосіб ведення

Часто ФОП обмежуються одним-двома кодами КВЕД, які описують вид діяльності, але не враховують спосіб ведення.

Наприклад, ФОП продає товари для дому в наземному магазині, на сайті, через сторінку в Instagram, на маркетплейсах, онлайн-замовлення відправляє поштою. Деякі бренди оплачують просування в інстаграмі.

Що виходить: у ФОП декілька джерел доходу: продаж товарів — КВЕД 47.59 «Роздрібна торгівля меблями, освітлювальним приладдям та іншими товарами для дому в спеціалізованих магазинах» і надання послуг просування — КВЕД 73.11 «Рекламні агентства».

Він торгує товарами для дому, це може бути текстиль, посуд, електроприлади — треба вибрати декілька КВЕД із групи 47.5.

Вид торгівлі. Наш ФОП торгує в роздріб, у наземному магазині, під роздріб виділені окремі КВЕД — 47.78 «Роздрібна торгівля іншими невживаними товарами в спеціалізованих магазинах».

Спеціалізований і неспеціалізований магазин. Під спеціалізованим магазином у КВЕД розуміють магазин роздрібної торгівлі, який спеціалізується на продажі певної групи товарів (м'ясо, або риба, або овочі, або фрукти, або одяг тощо). А в неспеціалізованих магазинах роздрібної торгівлі (супермаркетах) продають різноманітний асортимент товарів без певної спеціалізації.

Спосіб ведення діяльності. Торгівля в наземному магазині і онлайн — теж окремі КВЕД.

Доставка. ФОП відправляє товари, у т. ч. поштою, — під це є окремий КВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет».

Усі ці нюанси треба врахувати, щоб у разі перевірки не було проблем із податковою.

Реєстрація нових КВЕД

Внести новий або виключити зареєстрований КВЕД можна в будь-який момент, протягом доби буде запис у реєстрі. Сьогодні ФОП внести новий код простіше безкоштовно онлайн, наприклад через сервіс «Дія».

Як зареєструвати новий КВЕД

Єдинники, не забувайте, що вам недостатньо внести новий КВЕД у Єдиний Держреєстр, потрібно подати заяву про внесення нових КВЕД до реєстру платників ЄП, до цього за новим КВЕД отримувати дохід не можна.

Відповідальність за відсутність кодів КВЕД

ФОП на загальній системі. Отримав дохід за незареєстрованими видами діяльності — він прирівнюється до доходу фізособи (п. 177.6 ПКУ). Оподатковується 18% ПДФО і 1,5% ВЗ. І якщо як ФОП ви би платили ці ж податки з чистого доходу, то як фізособа маєте сплатити з повної суми.

Єдинники. Дохід від незареєстрованих і заборонених видів діяльності оподатковується 15% ЄП, але це не все: це порушення, і ви зобов'язані перейти на загальну систему (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

Автор: Олександра Джуріло, фінансовий аналітик

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки