Як підприємцю не вскочити в незаконну схему

22 травня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Розповідаємо на прикладах, як прохання прогнати гроші через ваш ФОП може закінчитися неприємностями.

Як підприємцю не вскочити в незаконну схему

Компанія укладає договори з клієнтами на ФОП-співробітників

Я працював у компанії, яка укладала контракти із замовниками на співробітників-ФОП, щоб не виходити за ліміти. Мене це теж зачепило. Я отримував оплати на рахунок, гроші знімав бухгалтер і видавав зарплати співробітникам. З компанії я звільнився, зараз з'ясовується, що один із клієнтів десь щось показав — мовляв, виплатив мені гроші. Податкова вважає, що гроші я приховав і повинен сплатити податок, штраф і пеню. Зразу кажу — грошей не отримував.

Замовник показав виплату на вашу користь у розрахунку 1ДФ, податкова під час перевірки виявила це, звірила із задекларованими вами сумами і вліпила штраф. В очах податкової це виглядає так: ви отримали готівковий дохід і не задекларували його.

Можливо, з боку контрагента сталася технічна помилка, після вашого звільнення роботодавець переуклав договір із клієнтом, а бухгалтер щось наплутав і показав ваш податковий номер.

Ви можете самостійно знайти цього клієнта й домовитися про подання уточнюючого розрахунку 1ДФ.

Якщо не згодні з вимогою податкової, її можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку.

Зверніться до ДПСДержавна податкова служба зі скаргою про перегляд рішення. Щоправда, зробити це потрібно протягом 10 робочих днів після отримання вимоги від податкової. Ми не знаємо, чи минули ці строки.

Поскаржитися на контрагента за відображення в 1ДФ хибних даних ви не можете.

Є варіант звернутися в податкову з проханням провести перевірку вашої діяльності й на підставі цих даних показати, що контрагент некоректно відобразив дані в розрахунку 1ДФ. Але вам це може вийти боком, адже ви написали, що колишній роботодавець використовував ваш ФОП для зняття готівки: проганяв через нього гроші на зарплати співробітникам, якщо це розкриється — можете отримати неприємності.

Договір уклав я, виконує роботи товариш

Друг зареєстрований на 2-й групі ЄП, хоче надати послуги замовникам з Польщі та компанії з України, але на 2-й групі не можна надавати послуги за кордон і працювати з юрособами. Потрібно перейти на 3-ю, зробити це можна тільки з нового кварталу, а гроші потрібні зараз.

Ми вирішили, що договори із замовниками підпишу я, оскільки працюю на 3-й групі й уже отримував валютну виручку раніше. Оплата надійде мені на рахунок, я скину другові на картку, за мінусом 5% ЄП і комісії за продаж валюти. Це законно?

Основна відповідальність і за зобов'язаннями за договором, і за перерахування грошей — на вас.

Якщо перерахуєте гроші з підприємницької картки на карту фізособи друга, це виглядатиме як це виплата фізособі, яка виконувала для вас роботу, як її податковий агент ви маєте утримати і сплатити податкиПДФОПодаток на доходи фізичних осіб, ВЗВійськовий збір і ЄСВЄдиний соціальний внесок, показати виплату в розрахунку 1ДФ, якщо цього не зробити — можуть бути штрафи.

Як працювати з рахунком ФОП

Замовнику може не сподобатися виконана робота, він може внести аванс і не сплатити другу частину за угодою. Або згодом звернутися з претензією. Ваш друг у договорі не фігурує, сторона-виконавець — ви. Раптом щось піде не так і справа дійде до суду, розбиратися з усім цим доведеться вам.

Якщо хвилюєтесь щодо законності схеми співпраці з іноземним замовником, укладіть із другом договір, за яким він виступить субпідрядником, ви перераховуєте йому гроші з оплати, яку отримали від кінцевого замовника. У цій ситуації ви є агентом і залишаєте собі певну суму на податки й комісії. А друг законно отримує гроші на рахунок.

Договір ЦПХ з підприємцем

ФОП на 2-й групі може працювати з підприємцями на 3-й.

ФОП просять взяти участь у схемі отримання готівки

У мене ФОП, раз на місяць мені надходить оплата 2 тис. доларів, друг просить укласти договір про надання консультаційних послуг для фірми, в якій працює. Насправді я нічого не робитиму, просто треба підписати папери, і мені кілька разів перерахують гроші, я зніму їх і передам товаришу, мені залишиться відсоток і компенсація єдиного податку та ЄСВ. Я погодився, тепер хвилююся.

Це популярна схема отримання готівки. Фірма має гроші на рахунках, але потрібна готівка на щось. З вашою допомогою хочуть вивести офіційні гроші на рахунку в готівку, можливо, ці гроші підуть на виплати підрядникам та іншим контрагентам, але це не точно.

Зараз ви думаєте, що просто робите послугу другові й щось на цьому заробите. Але ви ризикуєте: зараз у вас чистий ФОП, і ви можете натрапити на проблеми із банком.

Як це може виглядати: ви завжди отримували 2 тис. доларів, аж раптом вам на рахунок зайде, припустимо, 500 тис. грн одразу. Суму можете отримати і меншу, але, приміром, три рази поспіль, а ще якщо одразу захочете зняти ці гроші. Це майже напевно викличе підозри у фінмоніторингу банку.

Фінмоніторинг: які операції СПД банки вважають підозрілими

Платіж можуть призупинити, поки не надасте підтвердні документи, у вас можуть запитати, на які потреби знімаєте гроші — раптом цю готівку використовуватимуть для фінансування бойовиків.

Ви не вказали, якими видами діяльності займаєтеся, а це важливо. У вас повинні бути зареєстровані КВЕД 63.99 «Надання інших інформаційних послуг, н. в. і. у.» / 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування».

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки