На вебпорталі ДПС можна знайти інформацію стосовно бізнес-партнерів

23 серпня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

На вебпорталі ДПС можна знайти інформацію стосовно бізнес-партнерів

ДПСУ почне отримувати дані про стан банківських рахунків громадян за кордоном.

Восени 2024 року відбудеться перший обмін інформацією про фінансові рахунки відповідно до Загального стандарту звітності CRS. З 30 вересня 2024 року Державна податкова служба отримає інформацію про стан банківських рахунків громадян України за кордоном за період з 1 липня по 31 грудня 2023 року. Для цього не потрібен буде окремий запит, повідомляти власника рахунку не потрібно. Як раніше повідомляло Міністерство фінансів України, 26 червня 2024 року ДПС отримала схвалений глобальним форумом ОЕСР звіт щодо зрілості системи управління інформаційною безпекою в Україні та обмін інформацією для податкових цілей. Надалі автоматичний обмін інформацією здійснюватиметься на щорічній основі. Звітний період, за загальним правилом, це календарний рік, який передує року обміну інформацією. Таким чином, Україна стане рівноправним партнером у міжнародній системі автоматичного обміну інформацією, що об’єднує 115 країн, у тому числі всіх держав - членів ЄС. Про це пише «Судово-юридична газета» на своєму сайті.Який вибір кращий: ФОП чи юрособа?

Зміниться Порядок оформлення результатів документальних перевірок.

8 серпня Державна податкова служба України оприлюднила проект Наказу Міністерства фінансів України « Про затвердження Змін до Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків». Метою підготовки проекту Наказу є приведення Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків, затвердженого Наказом Мінфіну №727 від 20.08.15., (Порядок), у відповідність до норм Податкового кодексу України (ПКУ), Закону України №3603-9 від 23.02.24. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікацій з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства», Закону України №2970-9 від 20.03.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» та інших нормативно-правових актів. Які будуть зміни у Порядку оформлення документальних перевірок?

  • Положення Порядку доповнено нормами щодо зобов’язання ДПС повідомити платника податків про дату, час та місце/спосіб розгляду матеріалів перевірки, у тому числі в режимі відеоконференції. Водночас окремо відмічено, що інформація про розгляд матеріалів перевірки в режимі відеоконференції надсилається платнику податків в електронному вигляді в е-кабінет.
  • Визначено процедуру ідентифікації платника або його представника, у тому числі у разі розгляду заперечень у режимі відеоконференції, необхідність фіксування відеоконференції за допомогою технічних засобів відеозапису.
  • Передбачено, що про участь у розгляді матеріалів перевірки (особисто або через  представника), у тому числі в режимі відеоконференції, платник податків повідомляє у поданих запереченнях.
  • Визначено, що під час розгляду матеріалів перевірки в режимі відеоконференції платник податків може надавати тільки усні пояснення з приводу предмета розгляду.
  • Внесено зміни до пп. 9 п. 4 розділу 3 Порядку у зв’язку зі змінами, внесеними до пп. 78.1.15 ПКУ Законом №2970-9, стосовно доповнення підстав для проведення документальної позапланової перевірки нормами щодо неподання платником податків або подання з порушенням вимог пункту 39.4 ПКУ документації з трансфертного ціноутворення та/або глобальної документації з трансфертного ціноутворення.
  • Внесено технічні правки до пп. 2 та 9 п. 4 розділу 3 Порядку та в абзац третій п. 5 розділу 5 Порядку стосовно зазначення скороченої назви Податкового кодексу України - «Податковий кодекс», як визначено в п. 1 розділу 1 Порядку, замість скорочення «Кодекс».

Цей Наказ набере чинності з дня його опублікування.

Наказ Мінфіну №727

Закон України №3603-9

Закон України №2970-9

Податковий кодекс України

НБУ планує не лише обмежити P2P-перекази для боротьби з «дропами».

Обмеження на Р2Р-перекази, або платежі з картки на картку для фізичних осіб, які ще в травні анонсував НБУ, можуть бути запроваджені із середини вересня, повідомив журналу «Forbes»  заступник голови Національного банку України Д. Олійник. Також регулятор ініціюватиме зміни до законодавства, що дадуть йому більше повноважень для боротьби зі схемами з платіжними картками, відомими як «дропи». Причина - великі обсяги схемних платежів через картки - «дропи», що використовуються для приховування певних операцій, наприклад, у гемблінгу, продавців сірого імпорту чи нелегальних обмінників валют.

Заступник голови Нацбанку зазначив, що йдеться лише про обмеження у 100 000 грн на місяць. Від максимальних 30 переказів «на вихід» вирішили відмовитися. Він також додав, що обмеження не зачеплять волонтерів. «Банки вже ведуть внутрішні списки волонтерів, платежі на їхню користь не будуть враховуватися у кількості вихідних переказів з однієї картки»,- пояснив Д. Олійник. Додатковим допоміжним інструментом для НБУ в боротьбі з «дропами» стане Законопроект №11043 «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення функцій Національного банку України з державного регулювання ринків фінансових послуг». Зміни до Законопроекту будуть ключовими для боротьби з «дропами», зокрема:

  • штрафи до надавачів платіжних послуг за порушення законодавства до 5% від обсягів порушення;
  • можливість НБУ встановлювати вимоги до капіталу надавачів фінансових послуг;
  • застосування професійного судження НБУ у процесах нагляду за дотриманням вимог законодавства на ринку платіжних послуг;
  • пришвидшений обмін інформацією між надавачами платіжних послуг та Кіберполіцією.
  • Верховна Рада може розглянути Законопроект №11043 вже під час парламентської сесії у вересні, зазначив «Forbes» голова фінансового Комітету ВРУ Д. Гетманцев.

Законопроект №11043

Відкрито дані про ліцензії перевізників.

Дані Ліцензійного реєстру перевізників стали відкритими для громадськості. Це стосується ліцензій пасажирських і вантажних перевізників. Переглянути реєстр можна на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.Нюанси переведення співробітника в іншу компанію

Ліцензійний реєстр перевізників - це перший реєстр Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) з відкритим прикладним програмним інтерфейсом (АРІ). Набір даних містить інформацію з 2010 р., назву та код ЄДРПОУ перевізника, реквізити, дату видачі ліцензії. Завдяки відкритим даним у Ліцензійному реєстрі перевізників, громадяни, бізнес та державні органи можуть:

  • знаходити, перевіряти транспортні компанії на наявність ліцензій у межах області, району, громади та населеного пункту;
  • моніторити видавання нових та анулювання чинних ліцензій;
  • виявляти недобросовісних перевізників;
  • аналізувати ринок перевезень, вивчати тенденції, робити прогнози;
  • створювати сервіси для пошуку перевізників, перевірки ліцензій і легальності транспортних засобів.

Про це повідомляється на Урядовому порталі.

Неоподатковувані міжнародні посилки до 150 євро скасують.

Глава парламентського фінансового Комітету Д. Гетманцев у Телеграм-каналі повідомив про зустріч  з представниками українського рітейлу та поштовими операторами. Обговорювали пропозиції КМУ про скасування пільги з розмитнення міжнародних посилок. Йдеться про Законопроект №11416 від 18.07.24. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» щодо змін до ПКУ.

«Зазначена пільга у 150 євро надає очевидну перевагу надвеликим міжнародним компаніям, що постачають товари на митну територію України без сплати ПДВ. Обсяги постачання зростають фантастично. Такими темпами вже наступного року наші компанії втратять більшу частину ринку, а вже через рік опиняться на межі виживання. Тому діяти треба швидко», -  резюмує депутат.

Законопроект №11416

На вебпорталі ДПС можна знайти інформацію стосовно бізнес-партнерів.

На вебпорталі Державної податкової служби працює електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який розміщено на головній сторінці вебпорталу (https://tax.gov.ua/businesspartner).

Для перевірки надійності ділового партнера,  достатньо ввести відому інформацію в одне з полів або в обидва поля і система здійснить пошук у базах даних, доступних для публічного використання та повідомить про результати пошуку з зазначенням інформації   щодо відсутності або наявності боргу у платника податків:

  • у полі «Податковий номер» вказується код за ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків/серія та/або номер паспорта (для фізичних осіб - платників податків, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати платежі за серією та/або номером паспорта);
  • у полі «Найменування/прізвище, ім’я, по батькові платника податків» зазначається повністю точна назва платника податків.

Докладніше:

У Мінсоцполітики пропонують скасувати « прожитковий мінімум».

В Україні скасують прожитковий мінімум і введуть «базову соціальну допомогу». Про це на каналі «Рада» розповіла міністр соціальної політики О. Жолнович. Міністр зазначила, що наявний прожитковий мінімум не покриває потреби людини і далекий від економічних реалій. За словами міністра, базова соціальна допомога включатиме в себе всі виплати, на які може розраховувати людина. Її розмір залежатиме від кількості членів сім'ї та їхнього віку.

Зазначимо, прожитковим мінімумом називають вартісну оцінку споживчого кошика, що містить мінімальні набори продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, необхідних для збереження здоров'я людини та забезпечення її життєдіяльності. У 2024 році загальний показник прожиткового мінімуму на місяць встановлений 2920 грн.Як підприємцю оформити працівника

Докладніше:

Як зареєструвати касира для ПРРО - відповідає ДПС.

Головне управління ДПС у Харківській області інформує, що суб’єкт господарювання може проводити розрахункові операції із використанням ПРРО самостійно або визначати уповноважених осіб (касирів). Особа може здійснювати розрахункові операції на ПРРО з використанням електронного підпису такої особи/електронної печатки суб’єкта господарювання (СГ), на якого зареєстровано ПРРО (після внесення даних про сертифікати до Реєстру програмних РРО, за умови дійсності відповідного сертифіката відкритого ключа).  Розрахункові операції на ПРРО можуть проводити лише ті особи, сертифікати електронних підписів та / або печаток яких внесені до Реєстру щодо такого ПРРО. Дані сертифікатів електронних підписів та / або печаток, що використовуються ПРРО, вносяться до Реєстру програмних РРО на підставі поданих СГ в електронній формі повідомлень про надання інформації щодо кваліфікованих / удосконалених сертифікатів відкритих ключів за формою №5-ПРРО.  

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки