Нові штрафи за неподання 1ДФ та іншої звітності

23 травня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Неподання у встановлений строк звітності — 340 грн за перше порушення, було 170 грн.

Нові штрафи за неподання 1ДФ та іншої звітності

З 23 травня підвищили штрафи за неподання 1ДФ та іншої звітності

Вступив в силу Закон №466-IX, яким внесені зміни до Податкового кодексу (законопроект № 1210).

З 23 травня штраф за неподання податкового розрахунку № 1ДФ і помилки в ньому збільшено, тепер він становить: 1020–2040 грн, було 510–1020 грн (ст. 119.1 ПКУ).

Неподання у встановлений строк іншої звітності, крім звіту про контрольовані операції, — 340 грн за перше порушення (було 170 грн).

Низька інших штрафів за цм законом вступить в силу з 01.01.2021 року.

Мінімалку хочуть підвищити: податки збільшаться

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 3482, яким пропонується з 1 липня 2020 року встановити мінімальну зарплату — 5238 грн, а з 1 жовтня — 5359 грн. 

Зараз мінімальна зарплата — 4723 грн на місяць або 28,31 грн за годину.

Якщо законопроект приймуть, погодинна зарплата з 1 липня буде 31,39 грн, з 1 жовтня — 32,11 грн.

Також збільшаться суми податків і зборів, які розраховують із мінімалки. Зокрема, ЄСВ, який підприємці сплачують за себе і за працівників.

Мінімальний платіж з ЄСВ за себе може скласти — 1152,36 грн на місяць з липня, а з жовтня — 1178,98 грн. Зараз міняльна сума збору складає — 1039,06 грн на місяць.

Нагадаємо, що роботодавці зобов'язані нараховувати й сплачувати за рахунок своїх коштів ЄСВ за працівників, а база нарахування не може бути менше від мінімальної зарплати.

ЄП для 1–2-ї груп не збільшиться, адже він розраховується з мінімалки, встановленої на 1 січня, а це 4723 грн.

З податківцями тепер можна спілкуватися у Viber і Telegram

У контакт-центр ДПС можна звернутися через месенджери Viber і Telegram і через чат — перейти в нього можна зі сторінки інформаційно-довідкового ресурсу податкової — ЗІР

До того ж відтепер платники зможуть оцінювати надані податківцями консультації.

Звільнення від сплати ЄСВ: виплати від Фонду соцстраху і стаж

ФОП і самозайняті особи, яких тимчасово, на період карантину — березень, квітень, травень, звільнили від сплати ЄСВ, продовжують вважатися застрахованими особами і мають право на виплати та допомоги від Фонду соцстраху, про це повідомила заступник начальника управління страхових виплат і матзабезпечення Ганна Харченко. 

А податківці підтвердили, що самозайнятим особам зарахують до страхового стажу для призначення пенсії карантинні місяці, за які ЄСВ можна було не платити. Вважатиметься, що страхові суми були сплачені в розмірі мінімального страхового внеску. 

Карантин не впливає на строки виплати зарплати

Держпраці роз’яснила: КЗпП та іншою нормативкою не встановлено окремих строків для виплати зарплати в період карантину.  

За законом зарплату маєте виплачувати в робочі дні, не рідше двох разів на місяць. Проміжок між виплатами — не більш 16 к. д., не пізніше семи днів після закінчення місяця, за який її виплачують (ст. 115 КЗпП).

Зарплата працівників ФОП

І нагадали, що невиплата зарплати — це зазіхання на право на саме життя, і послалися на правову позицію Конституційного Суду, рішення від 29.01.2008 р. № 2-рп/2008, абз. 2 пп. 6.1.1 мотивувальної частини).

І порадили працівникам у разі затримки виплати зарплати написати заяву на ім'я керівника. А якщо переговори ні до чого не призвели — звернутися із заявою до профспілки, комісії у справах трудових спорів. Якщо комісія не створена або працівник не згоден з її рішенням — звернутися до суду про примусове стягнення заборгованості.

І звичайно ж, нагадали, що в будь-який час працівника зі скаргами чекають у Держпраці. Таке звернення є підставою для проведення позапланової перевірки дотримання законодавства про працю.

ФОП продає складні побутові товари на одній точці, але РРО зобов'язаний використовувати і на інших господиницях

Податківці роз'яснили: якщо у ФОП 2-ї групи ЄП кілька точок, а технічно складними побутовими товарами, які підлягають гарантійному ремонту, а також лікарськими засобами та медвиробами він торгує тільки на одній господиниці, РРО все одно має використовувати на всіх структурних підрозділах. Незалежно від асортименту товарів на них.

Вимога використовувати РРО стосується платника, а не його структурних підрозділів (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.01).

Оформлення повернення товару, за який розрахувалися через POS-термінал

ДПС роз’яснила: якщо покупець звернувся до СПД з проханням повернути товар/послугу, яку оплатив через POS-термінал і РРО, продавець повинен видати йому розрахунковий документ із РРО і POS-термінала. 

Торговий еквайринг: підключення, комісія, абонплата й облік

І нагадали, що саме розрахунковий документ — касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо — підтверджує факт повернення.

Якщо покупець розрахувався за товар (послугу) через інтернет з використанням платіжної картки і відмовився від товару/послуги, а місце здійснення розрахунку визначити неможливо, доставка була здійснена ​через відділення пошти, то в такому разі повернення грошей проводиться без використання РРО з розрахункового рахунку на картковий рахунок покупця, з якого був оплачений товар. 

Як знімають з обліку в податковій за рішенням суду про припинення діяльності ФОП

ДПС нагадала, що підставою для зняття ФОП з обліку в податковій є відомості про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності, зокрема, за судовим рішенням, а також відомості з відповідної реєстраційної картки.

Дата зняття з обліку відповідає даті отримання відомостей про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності (консультація в ЗІР, підкатегорія 116.07).

При цьому платник зобов'язаний провести розрахунки з податків, подати декларацію за останній звітний період, у якій відобразити доходи від підприємницької діяльності.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки