Необхідні кадрові документи для ФОП.

15 грудня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Необхідні кадрові документи для ФОП.

Пенсійний фонд України затвердив План перевірок на 2024 рік.

Наказом Пенсійного фонду України №196 від 22.11.23. « Про затвердження річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Пенсійного фонду України на 2024 рік» затверджено річний план здійснення заходів державного нагляду на 2024 рік. У 2024 році ПФУ планує відвідати 1 028 підприємств, установ та організації з незначним, середнім та високим ступенем ризику. Дізнатися, чи є ваше підприємство у плані перевірок можна, якщо переглянути додаток до Наказу ПФУ №196. 

Оновлено План-графік  перевірок ДПС на 2023 рік станом на 11 грудня 2023 року.

На вебсайті ДПСУ розміщено оновлений План-графік перевірок ДПС на 2023 рік, станом на  11.12.23. Він складається з чотирьох розділів:

  • Розділ 1 Плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків-юридичних осіб» з урахуванням коригування (станом на 11.12.23.).
  • Розділ 2 Плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування (станом на 11.12.23.).
  • Розділ 3 Плану-графіка «Документальні планові перевірки фізичних осіб» з урахуванням коригування (станом на 02.11.23.).
  • Розділ 4 Плану-графіка « Документальні планові перевірки платників податків- юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з урахуванням коригування (станом на 04.12.23.).

Зміни внесено безпосередньо до розділів: 1,2,4.

З 1 грудня діє оновлена форма декларації з акцизного податку.

Наказами Міністерства фінансів України: №414 від 28.07.23. «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» та №444 від 18.08.23. «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 липня 2023 року №414», які набули чинності з 05.10.23. , внесено зміни до Податкової декларації з акцизного податку і Порядку її заповнення, затверджених Наказом Мінфіну №14 від 23.01.15. із змінами «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку». Метою прийняття Наказів: №414 та №444  є приведення у відповідність форми декларації з акцизного податку і Порядку її заповнення та подання до вимог ПКУ, з урахуванням змін, внесених  Законом України № 2888-9 від 12.01.23. « Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг», щодо:

  • можливості здійснення платежів за серією (за наявності) та номером паспорта лише для громадян України, до паспортів яких внесена відмітка, що свідчить про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта;  
  • приведення термінології наказу № 14 у відповідність до законодавства у сфері платіжних послуг.  

Одночасно приведено у відповідність положення наказу № 14  у відповідність до ст. 223 ПКУ.

За правилами ПКУ нові форми декларацій застосовують для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення (п.46.6. ПКУ). Тож подавати оновлену форму декларації треба за звітний (податковий) період - листопад 2023 року. 

Закон №2888-9

Наказ Мінфіну №414

Наказ Мінфіну №444

Наказ Мінфіну №14

Внесено зміни до форми Податкової декларації з транспортного податку.

Міністерство фінансів України Наказом №527 від 06.10.23. «Про внесення змін до форми Податкової декларації з транспортного податку» внесло зміни до форми Податкової декларації з транспортного податку. З декларації виключено:

  • рядок 7-17 щодо визначення суми пені;
  • примітку  до рядка 17 щодо порядку обчислення суми пені;
  • позиції «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу» щодо зазначення посадовими особами контролюючих органів результатів проведення камеральної перевірки Податкової декларації.

Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано 04.12.23. в "Офіційному віснику". Тож сама форма вже діє, але  звітувати за нею будемо наступного року.

Наказ Мінфіну №527

Мораторій на планові перевірки ДПС скасовано з 8 грудня 2023 року.

Президент В. Зеленський підписав Закон №3453-9 від 09.11.23. (законопроект №10016-д від 16.10.23.) «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». Закон опубліковано 7 грудня, відповідно його норми почнуть діяти з 8 грудня. ДПС має сформувати оновлений План-графік перевірок на грудень, а ближче до 25 грудня опублікує План-графік перевірок на 2024 рік. Але це не означає, що перевірятимуть всіх. Тимчасово, з 1 грудня 2023 року, діє мораторій:

  • на проведення документальних перевірок платників єдиного податку 1 та 2 груп – до 1 грудня 2024 року;
  • на проведення документальних перевірок платників податків, податковою адресою яких є тимчасово окуповані території та території активних / можливих бойових дій (крім певних виключень);
  • ·на проведення фактичних перевірок за місцезнаходженням об’єктів оподаткування чи об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, які розташовані на тимчасово окупованих територіях України та територіях активних / можливих бойових дій (крім певних виключень).

Зміни до Плану-графіка перевірок податківці вноситимуть щомісяця. До Плану-графіка перевірок у період з 1 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року можуть включатися:

  • платники податків, пов’язані з підакцизною продукцією;
  •  гральний бізнес;
  • надавачі фінансових, платіжних послуг;
  •  нерезиденти, які провадять діяльність в Україні;
  • інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають одному з визначених Законом критеріїв.

Також до планових перевірок можуть бути включені платники:

  • які мали вдвічі більшу дебіторську заборгованість, ніж кредиторську;
  • які мали рівень сплати податку на прибуток менший ніж 50 % по галузі. І ПДВ менший ніж 50 % по галузі;
  • чий річний дохід перевищує 10 млн грн. Водночас загальна сума витрат становить понад 75 % суми річного доходу.

Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться виключно за наявності безпечних умов для їх проведення.

Мораторій на проведення ЄСВ-перевірок також скасовано. Їх проведення буде здійснюватися з урахуванням тих самих вимог, що і для податкових.

Докладніше:

Законопроект №10016-д

Закон №3453-9

До 20 грудня слід подати до ТЦК інформацію про автотранспорт.

Керівники підприємств, установ та організацій подають територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їхній технічний стан, а  також інформацію про громадян, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях на таких транспортних засобах і техніці, за формою згідно з Додатком 1 до Положення про військово-транспортний обов’язок, затвердженого Постановою КМУ №1921 від 28.12.2000. із змінами « Про затвердження Положення про військово- транспортний обов’язок». Також керівники підприємств, установ, організацій, транспортні засоби й техніка яких призначені для задоволення потреб військових формувань на особливий період і перебувають на військовому обліку, зобов'язані у семиденний строк повідомити ТЦК СП, у разі:

  • зміни найменування підприємства, установи, організації або форми власності;
  • відправки транспортних засобів і техніки в інші регіони або за межі території України на тривалий час;
  • передавання права власності на транспортні засоби й техніку іншим юридичним особам або громадянам, в довгострокову оренду (лізинг), а також якщо транспортний засіб або техніка є предметом застави перед банком;
  • в інших випадках, коли унеможливлюється передавання транспортних засобів і техніки до ТЦК СП.

За неподання або несвоєчасне подання звіту до ТЦК СП на керівника накладається  адміністративний штраф в розмірі від 300 до 500 НМДГ (від 5 100 до 8 500 грн) за ст. 210-1 КУпАП. Не зобов’язані звітувати перед ТЦК СП про транспортні засоби лише ФОП та підприємства, які не мають на балансі транспортних засобів і техніки.

Постанова КМУ №1921

КУпАП

З 1 грудня в Україні запрацював цифровий механізм для ввезення гуманітарної допомоги.

З 1 грудня 2023 року запрацював новий цифровий механізм для ввезення гуманітарної допомоги в Україну. Отримувачі можуть подавати декларацію онлайн з використанням «Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги». Водночас триватиме перехідний період з можливістю подання паперової форми декларації до 1 квітня наступного року. Форма та зміст декларації залишаються однаковими в обох варіантах.

Електронна система дозволяє створити прозорий облік гуманітарної допомоги, полегшити процедуру її ввезення та розподілу. Скасовуються гарантійні листи від військових, а також запити на поставку та всі інші довідки.

Новий цифровий спосіб:

  • зареєструватись або увійти до «Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги»;
  • заповнити декларацію з переліком товарів;
  • система надасть унікальний код, який треба повідомити під час митного оформлення;
  • розподілити допомогу;
  • прозвітувати про цільове використання онлайн.

Докладніше: 

Необхідні кадрові документи для ФОП.

Спеціалісти Державної служби з питань праці нагадали, що трудове законодавство поширюється на всіх роботодавців, тому підприємці зобов’язані вести кадрову документацію. До кадрової документації належать:

  •  особисті картки робітників, свідоцтво про народження дитини ( до 15 років), медична книжка ( в разі необхідності);
  • накази та заяви на прийом на роботу і звільнення, переведення, відпустки, преміювання, дисциплінарні стягнення та інші;
  •  книга обліку наказів, що стосуються трудових відносин;
  • журнал обліку трудових книжок і вкладок до них;
  • табелі обліку використання робочого часу, графіки змінності;
  • документи, які підтверджують нарахування та виплату заробітної плати;
  • договори про повну матеріальну відповідальність;
  • строкові трудові договори, трудові договори  з найманими працівниками;
  • посадові інструкції;
  • графіки відпусток;
  • ·правила внутрішнього трудового розпорядку.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки