Неповний робочий час: як оплачується праця та нараховується ЄСВ

30 квітня 2024

Цього разу говоритимемо про оплату роботи у випадках, коли працевлаштований співробітник працює неповний робочий час. Що необхідно знати про трудову доплату та необхідну сплату ЄСВ з МЗП.

Неповний робочий час: як оплачується праця та нараховується ЄСВ

Трудова доплата

Зарплата співробітника за повністю зроблену місячну (годинну) норму праці не може бути меншою за мінімальний зарплатний поріг (МЗП) (ст. 31 Закону про оплату праці).

У разі коли обсяг нарахованого заробітку виявився меншим за мінімалку, необхідно розрахувати трудову доплату. І вона становитиме різницю між мінімалкою та фактичним нарахуванням. Їх необхідно порівнювати у порівнянних умовах.

Коли є факт укладеного робочого договору на умовах неповного робочого часу та/або якщо співробітник не виконав місячну/годинну норму праці через захворювання, через відпустку або відсутність самої роботи, нараховану йому зарплату необхідно порівняти з мінімалкою, яка визначена пропорційно, згідно з виконаною норму щодо відпрацьованого часу.

Покажемо, як це виглядає.

Приклад №1. Співробітнику Козубу О. І. (працює за сумісництвом на 0,5 штатної одиниці) у лютому 2024 року за повністю відпрацьований місяць нарахували зарплату у розмірі 4 тис. грн, та більше нарахувань не було.

Облік потреб нарахування трудової доплати проводиться і за сумісництвом. Враховуючи кожний трудовий договір.

Слід пам'ятати, що, якщо плата працівника за місяць, яку для прикладу ми беремо за 4000 грн., менше мінімалки в 7100 грн., але співробітник рахується на півставки, то потрібно розрахувати його мінімально-зарплатний поріг для того, щоб виконати мінгарантії. Мінімальну зарплату визначаємо із ставленням зайнятості:


7100 х 0,5 = 3550 (грн).


За такого варіанту нарахована за місяць оплата праці буде більшою за мінзарплатний поріг, включаючи зайнятість (4000 грн > 3550 грн). Ми не буде в цьому випадку без необхідності визначати трудову доплату, яка тут не відіграє ролі.

Приклад №2 Працівнику Лимарю І. К. (основна робота, на 0,75 штатної одиниці) у лютому 2024 року за повністю відпрацьований місяць нараховано зарплату у розмірі 4500 грн, та більше нарахувань не було.

Проводимо тут розрахунок таким чином: нарахування плати у розмірі 4500 грн. менше мінімальної зарплати в 7100 грн. Але й співробітник числиться на 0,75 ставки, виконав всю роботу від початку до кінця місяця.

А тоді вже вираховуємо мінімальний зарплатний поріг, включаючи зайнятість:

7100 х 0,75 = 5325 (грн).

Давайте зіставимо нараховану за фактом у лютому зарплату з огляду на мінімальний зарплатний поріг (4500 < 5325). Тут необхідно вирахувати трудову доплату, адже зарплата менша за мінімальний поріг.


5325 – 4500 = 825 (грн).


Отже, у лютому працівникові повинні нарахувати стільки:


4500 + 825 = 5325 (грн).


Важливо знати! Не можна переплутати трудову доплату з необхідністю сплачувати ЄСВЄдиний соціальний внесок із мінзарплатного порогу. Вони різняться й у плані працюють інші умови. Трудова доплата регулюється трудовим законодавством та впливає мінімальний розмір оплати праці. А ось вимога до сплати ЄСВ працює інакше і ми розповімо вам про те докладніше.


Вимога про сплату ЄСВ з МЗП

Вимога про сплату ЄСВ із мінзарплатного порогу регулюється законодавством. Але, у разі, коли обсяг ЄСВ не більший за мінзарплатний поріг, розмір внеску буде вважатися від розміру мінзарплатного порогу та ставки ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Управління цією умовою необхідно проводити підприємцям у плані співробітників за основним робочим місцем, до доходів яких застосовується ставка внеску в кількості 22% та в плані перебування у трудових відносинах цілий місяць.

Але що робити, якщо маємо неповну зайнятість працівника? Як це можна здійснити за таких умов? Припустимо, у співробітника основа нарахування внеску за місяць, яка визначена за основним працівником (ставка внеску 22 % і він уже місяць як працює), менша за мінімальний зарплатний поріг. Таким чином, підприємець зобов'язаний сплатити ЄСВ із МЗП і зайнятість підлеглого тут не має значення.

Що можна побачити, судячи з даного зразка.

Приклад №3. Проаналізуємо попередні шаблони на прикладі першого та другого співробітника, яких ми навели вище. Їхня ставка внеску 22% (вони не мають інвалідності), а за лютий цього року нараховано заробітну плату:

  1. Козубу О. І. (за сумісництвом) — у сумі 4000 грн, більше нарахувань немає;
  2. Лимарю І. К. (основне робоче місце) — у сумі 5325 грн, більше нарахувань немає.

Отже, працівник Козуб числиться за сумісництвом, отже наймач має сплатити внесок із фактичної основи нарахування ЄСВ, до неї входить і оклад. Виконання цієї умови оплати ЄСВ з мінімальної заробітної плати наймач зобов'язаний виконати за основним робочим місцем, не за сумісництвом, де це не обов'язково.

Отже, ЄСВ розраховується за такою схемою: 4000 х 22 % = 880 (грн).

Другий же співробітник Лимар числиться за основним трудовим договором, також весь місяць працевлаштований і фактична основа розрахунку ЄСВ менше, ніж МЗП. Отже, наймач зобов'язаний сплатити внесок із МЗП на суму 1562 грн (7100 х 22 %).

Щоб це здійснити в Об'єднаному звіті наймач зобов'язаний розрахувати додаткову базу нарахування ЄСВ, яка дорівнює 1775 грн (7100 - 5325). А внесок із додаткової бази — 390,50 грн (1775 х 22 %).


Об'єднаний звіт

Коли сам договір вже складено зі співробітниками на початку неповного робочого часу, це слід відобразити в Об'єднаному звіті. Потрібно це відзначити у табличній частині Д1 Податкового розрахунку. Наймач заповнює таблицю та зазначає дані про співробітника, який числиться на умовах неповного робочого часу у стовпчику 22 «Ознака неповної робочої години (1 — так, 0 — ні)» у додатку Д1 у рамках оформлених щодо співробітника термінів, у графі 22 ставить «1 ».

Відображаємо оклади працівників, які працюють неповний день на прикладі 3 у додатку Д1.

Отже, Козуб буде в Д1 на одному рядку, а ось Лимар на двох рядках:

  1. одна відображає зарплату;
  2. друга для додаткової бази нарахування ЄСВ.

Як це продати в Д1, дивіться на ілюстрації.

Фрагмент Д1 за лютий 2024 року


У графі 22 на кожному рядку, які йдуть під працівників, оформлених за трудовими договорами на умовах роботи з неповним робочим часом, ставимо «1».

Співробітник не з'являється на роботі: чи можливе звільнення за прогул?



Оплата за виконану норму (на місяць) для співробітника не повинна бути меншою за розмір мінімальної зарплати, яка визначається щодо завантаженості та відповідності та витраченим на роботу часом.

Для регулювання вимоги з приводу виплати ЄСВ з мінімальної зарплати не важливо наявність зазначеного для співробітника неповного робочого часу.

Щодо таблиці Д1 Податкового розрахунку дані про виконану співробітником послугу за умови неповної зайнятості зазначається під графою 22 з позначкою 1 у стовпчиках, які вказують на конкретного співробітника.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки