Які відомості про доходи ФОП надає  з 16.09.22  Державна податкова  служба України для Бюро Економічної Безпеки

23 вересня 2022 Стане у пригоді для: Підприємці

Які відомості про доходи ФОП надає  з 16.09.22  Державна податкова  служба України для Бюро Економічної Безпеки

Втрачено  або  немає  доступу  до  документів  у зв’язку  із бойовими діями  чи окупацією.

При втраті та/або неможливості вивезення первинних документів платник податків/податковий агент подає до контролюючого органу в довільній формі повідомлення про неможливість вивезення первинних документів, підписане керівником підприємства та головним бухгалтером, в якому зазначаються: обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів, податкові (звітні) періоди, а також загальний перелік первинних документів (за можливості – із зазначенням реквізитів).

Послідовність  дій  для  захисту  від  відповідальності. Загальна  процедура. ( п. 44. 5 ПКУПодатковий кодекс України)

  • Повідомлення  про  неможливість  вивезти  документи ( №1);
  • Повідомлення  про  втрату  документів ( №2);

Спеціальна  процедура. ( п.69. 28  п.69 підрозділ 10 розділ 20 ПКУ « Перехідні  положення»).

Підставами  неможливості  пред’явлення  первинних  документів є  втрата ( знищення)  первинних  документів  або  знаходження  їх на  територіях, на  яких  ведуться ( велися)  бойові  дії, та  на територіях  тимчасово  окупованих  збройними  формуваннями Російської  Федерації . Перелік  територій  визначається Кабінетом  Міністрів  України.

Втрата  документів, що  не  пов’язана   з находженням підприємства  на  територіях,  на  яких  ведуться ( велися) бойові  дії, та на  територіях,  тимчасово  окупованих збройними  формуваннями  Російської Федерації,  не  надає  права платнику  податків   застосовувати   положення  п.п.69. 28 п.69

Кадрове діловодство, перехід на ставку 2%, штрафи

Допомога  фізичним  особам. Нецільова   благодійна  допомога.

Роботодавець  може  надати  разову  нецільову  благодійну  допомогу. Допомога  не  включається  до оподатковуваного  доходу працівника, якщо  її  розмір  сукупно  з  початку  року  не перевищує  в  2022 р. 3470 грн. ( п.п. б/ п.п. 17.7.3 ПКУ) .

ЄСВЄдиний соціальний внесок не нараховується, адже  цей  внесок  увійшов  в  Перелік  видів виплат,  що здійснюються  за  рахунок  коштів  роботодавця,  на  які  не  нараховується  ЄСВ,  Постанова  КМУ  № 1170  від  22.12.10.

Благодійна  допомога,  що  перевищує  цю  суму,  оподатковується ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб -18%;  ВЗВійськовий збір -1,5%;

Допомога  виплачується  на підставі  заяви  робітника.

Допомога  на  лікування  та медичне  обслуговування (  п.п.165.1.19 ПКУ).

Не  оподатковується  ПДФО, ВЗ  при  дотриманні  умов, встановлених  ПКУ (п.п.170.7.4. ПКУ) ЄСВ  не нараховується  незалежно від суми ( Постанова  КМУ  №1170  від  22.12.10).

 

Які відомості про доходи ФОП надає  з 16.09.22  Державна податкова  служба України для Бюро Економічної Безпеки.

Спільний наказ  БЕБ  та  Міністерство фінансів України № 206/265 від 31.08.22. «Про  затвердження  Порядку  надання  Державною  податковою службою України інформації  з  Державного  реєстру  фізичних  осіб  платників податків  про  доходи фізичних осіб  на запити Бюро економічної  безпеки  України».

Закон набрав чинності  з  16.09.22.

Затверджений  Порядок регламентує  обмін інформацією Державною податковою Службою (ДПС) та Бюро економічної безпеки (БЕБ), правила складання  та подання  запитів  БЕБ до ДПС на отримання  інформації з Державного реєстру, необхідної  для запобігання,  розкриття  та розслідування злочинів, віднесених  до компетенції  БЕБ, а також  формування і  надання  ДПС  відповідей  на запити. БЕБ  подає  до Державної податкової  служби  в електронній формі  запити  на отримання  інформації  про джерела  та суми доходів, отриманих фізичними особами  від податкових агентів, суми річного доходу задекларованого в декларації про майновий стан  і доходи ДПС забезпечує  обробку  запитів  та надає  відповіді  на  запити БЕБ протягом трьох  робочих  днів  з дня  їх  отримання.

З  01.10.22. в Україні збільшується розмір  мінімальної  заробітної  плати з 6500  до 6700 грн.; у погодинному розмірі з 39,26  до 40,46 грн.

Розмір мінімальної заробітної  плати  визначається в Законі  про Державний Бюджет на відповідний рік.

На що  впливає зростання  мінімальної  зарплати з 01.10.:

  • перегляд  розміру посадових окладів, погодинних ставок;
  • база  нарахування ЄСВ  і мінімальний страховий внесок;
  • розмір лікарняних і декретних.

ЄСВ регулюється  Законом України № 2464-6 від 08.07.10. «Про збір та облік єдиного внеску  на  загальнообов’язкове  державне соціальне страхування».

Максимальна  база нарахування ЄСВ з 01.01.22. по 30.09. становить 97 500 грн., з  01.10. буде 100 500 грн. Мінімальний страховий внесок потрібно оплачувати  за ставкою 22%  за основних працівників. Якщо працівник з інвалідністю  8,41%  до фактично  нарахованої зарплати.

З  01.10. потрібно  буде оплачувати  мінімальний  страховий  внесок  за основного працівника  1474 грн.

Єдина  звітність  з ПДФО, ЄСВ, ВЗ незабаром стане щомісячною.

06.09.22. ВРУ прийняла законопроект № 6120  від 30.09. Ним пропонується  змінити  податковий період звітності з квартального  на місячний  для подання  контролюючим  органам платниками  податків, у тому  числі  податковими агентами.

Дана звітність включає податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь  платників  податків -  фізичних  осіб, сум утриманого з них податку  та сум нарахованого єдиного  внеску.

Нова  інформація про штрафи. Зміни та доповнення

Увага платникам податків!

Створено Комунікаційну податкову платформу!
 ДПС України переслідує відкритий та прозорий шлях у своїй роботі, і продовжує використовувати результативні атрибути колаборації з платниками податків. Для підвищення якості та оперативності у спілкуванні з бізнес-спільнотою та суспільством співробітниками ДПС було здійснено реалізацію Комунікаційної податкової платформи (далі – КНП). Остання має на меті активацію та переходячи на якісно новий рівень співробітництва фіскальної структури з платниками податкових платежів.

Як комунікатори виступатимуть фахівці Центрального управління ДПС у Дніпропетровському регіоні. Саме вони здійснюватимуть координацію діяльності Комунікаційної податкової платформи регіону, а також забезпечать наявність зворотного зв'язку між платниками податків та податківцями Дніпропетровської області.

Так на базі ГУ ДПС створили електронну скриньку КНП, доступ до якої можливий за адресою dp.ikc@tax.gov.ua.

На адресу цього ресурсу представники бізнес-спільноти та громадськості матимуть можливість звернення до ГУ ДПС із поточними важливими питаннями щодо податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на податківців. Крім цього, можна буде написати листа з пропозицією щодо проведення певних івентів щодо важливих тем.

Суб'єкт звернення повинен вказати персональні дані для зворотного зв'язку – повідомлення про майбутні заходи та надання відповідей.Виходячи з результатів та аналізу зібраної інформації, співробітники ГУ ДПС плануватимуть заходи та комунікацію з платниками у різних форматах (у тому числі онлайн зустрічі).

Податківці мають неприхований інтерес у здійсненні подальших контактів із представниками бізнесу та громадськістю. Що й спричинило створення подібного інструментарію щодо взаємодії, а саме Комунікаційної податкової платформи. Це має дозволити платникам податків допомогти в оперативному вирішенні актуальних проблем та питань через відкритий діалог зі співробітниками податкової служби.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки