Обов’язок рієлтерів – повідомляти ДПС про укладені договори про оренду нерухомості

16 червня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Обов’язок рієлтерів – повідомляти ДПС про укладені договори про оренду нерухомості

Щодо ведення товарних запасів платниками єдиного податку.

Державна податкова служба України звертає увагу платників податків –користувачів реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі РРО/ПРРО),що Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений Наказом Міністерства фінансів України №496 від 03.09.21. «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (далі-Порядок№496), не поширює свою дію на платників єдиного податку 1 групи.

Із загального числа платників єдиного податку 2-4 груп Порядок №496 поширює свою дію виключно на платників, які здійснюють:

  • реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Разом з тим Порядок №496 поширює свою дію на ФОП 3 групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.Дропшипінг як різновид інтернет-торгівлі

Таким чином, платники єдиного податку 2,3 груп, які не здійснюють реалізацію перелічених вище груп товарів та/або не зареєстровані платниками ПДВ, звільнені від обов’язку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації, незважаючи на те, що зобов’язані проводити розрахунки за товари, роботи та послуги із застосуванням РРО/ПРРО.

Наказ №496

Статистична та фінансова звітність подається виключно в електронній формі.

Наказом Державного комітету статистики № 124 від 28.03.23. «Про затвердження Змін до Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики,

затвердженого наказом Державного комітету статистики України від 12 січня 2011 року №3», внесли зміни до Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики.

Зміни закріплюють, що статистична звітність (респондентами-юридичними особами, відокремленими підрозділами юридичних осіб, фізичними особами-підприємцями) і фінансова звітність (респондентами-юридичними особами) подається до адресата звітності виключно в електронній формі.

Респондент, який подає звітність в електронній формі відповідно до «Порядку» повинен керуватися законодавством України, у тому числі в частині дотримання строків подання статистичної та/або фінансової звітності за звітні періоди, з урахуванням використання автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності».

Для подання електронного звіту респонденту необхідно мати:

  • програмне забезпечення для формування електронних звітів відповідно до додатків до Порядку;
  • доступ до мережі Інтернет і можливість відправлення/приймання електронних повідомлень;
  • чинні кваліфіковані сертифікати відкритих ключів;
  • кваліфікований електронний підпис.

Зміни наберуть чинності з дня офіційного опублікування Наказу.

Наказ №124

Наказ №3 

Робота над законопроектом №8401 триває.

Комітет Гетманцева доопрацював законопроект №8401 щодо скасування податкових пільг. Про це повідомив Д. Гетманцев у Телеграм-каналі:

«Разом з колегами внесли поправки та пропозиції до законопроекту №8401 від 31.01.23., якими пропонується:ФОП зареєстровано на окупованій території: можливі проблеми з контрагентами та варіанти рішень

  • набуття чинності Закону перенесено на 01 серпня 2023 року;
  • розроблено для платників податків чіткі перехідні правила під час переходу зі сплати 2% єдиного податку на сплату інших податків;
  • встановлено мораторій на певні види перевірок (зокрема, на більшість перевірок 1-2 груп платників єдиного податку) та обмежено підстави для включення платників податків до планових перевірок;
  • пропонується не враховувати «технічний борг» за квітень 2022-липень 2023 під час визначення можливості платника єдиного податку залишатись на спрощеній системі;
  • збережено можливість добровільної сплати єдиного податку та ЄСВ для платників 1-2 груп, що мали податкову адресу на територіях бойових дій ( в тому числі можливих бойових дій) та на окупованих територіях;
  • передбачено, що не застосовуються штрафи та пеня за несвоєчасне погашення податкового боргу у випадку, коли борг був самостійно відкоригований до нульових показників;
  • передбачено звільнення від фінансової відповідальності у сфері РРО, якщо вони були вчинені на територіях, включених до Переліку Наказу Мінреінтеграції від 22.12.22. №309;
  • скасовано касовий розрив між включенням до складу податкового кредиту послуг, отриманих від нерезидентів з відображенням по них зобов’язань.

Робота над законопроектом триває.

Законопроект №8401

Обов’язок рієлтерів – повідомляти ДПС про укладені договори про оренду нерухомості.

Податківці на сайті Державної податкової служби України  повідомляють.

Відповідно до пп.170.1.6 ПКУ суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери) зобов’язані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації.

Інформація подається в строки, передбачені для податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної фінансової політики.

Наказом Міністерства фінансів №497 від 13.05.17. «Про затвердження форми Інформації суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)» затверджено форму подання інформації суб’єктами господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтерами), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) до контролюючих органів за місцем своєї реєстрації. Податковий розрахунок за звітний (податковий) період, квартал , подається протягом 40 календарних днів, за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

За порушення порядку та/або строків подання інформації про оренду нерухомості, рієлтер несе відповідальність, передбачену ст.119-1 ПКУ.

Згідно з п.119-1.2 ПКУ порушення суб’єктом господарювання порядку та/або строків подання інформації про оренду нерухомості, тягне за собою штраф 680 грн за кожне порушення. Дії, передбачені п.119-1.2 ПКУ, вчинені суб’єктом до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1360 грн за кожне таке порушення ( п.119-1.3 ПКУ).Інтернет-магазин: вимоги до ФОП

Податковий кодекс України

Автоматична реєстрація або блокування ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних запрацює з 8 липня.

08.06.23. оприлюднено Постанову КМУ №574 від 02.06.23. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р.№1165», якою внесено зміни до Порядку зупинення реєстрації (блокування) ПН/РК в ЄРПН №1165 від 11.12.19. Зміни запрацюють через 30 днів, тобто з 08.07.23.

Крім положень п.6-1 та п.16-1, які застосовуються до платників ПДВ з дня, наступного за днем набрання чинності цією Постановою.

Зміни направлені на зменшення відсотка блокованих накладних та спрощення адміністративних процедур для платників. Передбачено автоматичну реєстрацію ПН/РК у разі виведення платника податку з переліку ризикових за виконання певних умов, які передбачені оновленим Порядком зупинення. Також передбачено автоматичну реєстрацію зупинених ПН/РК у разі прийняття рішення про врахування Таблиці платника податків.

Постанова КМУ №1165.

Для ФОП скасують обов’язок реєструватися в Єдиній судовій системі.

Комітет з правової політики Верховної Ради України на засіданні переглянув висновки Комітету від 03.04.23. та від 19.04.23. до «Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями» (№7574-д), прийнятого за основу з метою виключення із законопроекту положень, які передбачають обов’язковість реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) для фізичних осіб-підприємців.

Головою Комітету запропоновано врахувати окремі правки, подані суб’єктами законодавчої ініціативи. Комітет вирішив рекомендувати ВРУ прийняти законопроект №7574-д у другому читанні та в цілому у редакції, запропонованій Комітетом. 

Законопроект №7574-д

Україна не зможе повністю відмовитися від російського «1С» ще кілька років.

Проблема використання російського програмного забезпечення «1С» ймовірно, існуватиме ще кілька років. Але ринок врегулює її сам.

Про це йшлося під час економічного форуму «Ключові антикорупційні та інституційні зміни для відновлення України» передає «Інтерфакс Україна».

Такий прогноз у ході форуму озвучив віцепрем’єр -міністр цифрової трансформації

М. Федоров. «Ринкова економіка має все вирівняти і вона вже це вирівнює. Щодня з’являються нові українські компанії, які починають на ринку займати свою нішу»,-сказав він. Віцепрем’єр зазначив, що державний сектор наразі активно замінює старий софт, який українські компанії адмініструють.

Зі свого боку, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики у ВРУ

Д. Гетманцев констатував, що на сьогодні понад 90% бізнесу так чи інакше користуються російським ПЗ «1С».

«Рішення заборонити на державному рівні «1С», напевно, буде популярним у соцмережах протягом одного дня, однак потягне за собою суттєві витрати бізнесу. З ким я не спілкувався б кулуарно, у всіх неоднозначне сприйняття. Тому це дуже складне рішення. У мене немає відповіді на це питання»,- сказав Гетманцев про можливість одномоментної повної відмови від «1С».

ФОП набуває статус пенсіонера або особи з інвалідністю: чи повідомляти про це податковий орган?

Відповідають податківці ГУ ДПС у Житомирській області.

Фізичним особам-підприємцям, крім електронних резидентів ( е-резидентів), особам, які провадять незалежну професійну діяльність, та членам фермерського господарства, що набули статус пенсіонера та отримують відповідно до закону пенсію, або є особами з інвалідністю, окремо повідомляти контролюючий орган про такий статус не потрібно.Зарплатні фішки 2023

За словами податківців, у разі якщо такі особи отримують соціальну допомогу по інвалідності від ПФУ або Управління праці та соціального захисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акту огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка надається до контролюючого органу за місцем реєстрації.

ДПС та ПФУ складається Протокол про обмін інформацією щодо даних про фізичних осіб (платників єдиного внеску) і ПФУ щомісяця надає ДПС інформацію щодо фізичних осіб (платників єдиного внеску) про те, що вони є пенсіонерами за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки