Чи повинен ФОП проводити інструктаж з охорони праці

19 серпня 2020

Обов'язок роботодавця — забезпечити безпечні умови праці.

Чи повинен ФОП проводити інструктаж з охорони праці

Інспектори Держпраці перевіряють, окрім наявності неоформлених працівників і зарплат у конвертах, ще й дотримання правил охорони праці.

З перевірками приходять не лише на великі підприємства, а й до звичайних підприємців.

Вимагають показати документи: журнал з інструкціями з охорони праці, накази, пам'ятки про безпечні методи роботи, накази, письмові підтвердження, що ваші працівники і ви самі пройшли інструктаж з охорони праці.

Якщо бізнес у сфері будівництва чи виробництва — перевірять документи, які підтверджують, що ви забезпечили працівників спецодягом і спецзасобами; чи надаєте пільги й компенсації співробітникам за важкі та шкідливі умови праці; чи розслідували нещасні випадки на роботі.

Отож — інструктаж з охорони праці проводити треба, і немає різниці — це звичайний ФОП чи підприємство.

ФОП без співробітників: самому себе інструктувати не потрібно. Але щойно укладете перший трудовий договір, з'явиться обов'язок проводити інструктажі з охорони праці.

Хто проводить інструктаж

Інструктаж з охорони праці проводять, щоб пояснити працівнику правила безпеки на робочому місці.

Усі питання стосовно охорони праці регулює ЗУ «Про охорону праці». Як роботодавець, ви відповідаєте за дотримання його вимог, і ваш обов'язок — створити сприятливі умови для співробітників.

  1. У компаніях, де працює понад 50 осіб, за питання охорони праці має відповідати спеціальна служба.
  2. Якщо співробітників мало — до 20 осіб, ви вирішуєте, чи потрібна вам така служба чи цю роботу зможе виконати залучений фахівець за винагороду, він зробить усю роботу, а ви зможете підхопити цей обов'язок.

Підприємець сам може виконувати функції інструктора з охорони праці, але для цього треба пройти спеціальне навчання. Навчають інструкторів з охорони праці в спеціальних центрах, на курсах. Навчання платне.

Якщо доручите цю роботу співробітнику, його треба також відправити на навчання, оплатити його повинні ви.

Медичні огляди у працівників ФОП

Для кого проводити

Часто ФОП ігнорують вимогу про проведення інструктажів з охорони праці. А проводити їх обов'язково: вступний — при прийнятті співробітника на роботу; якщо перевели людину з однієї точки на іншу; для практикантів; для екскурсій, які приходять на підприємство.

Проводити треба навчання з охорони праці, санітарії та гігієни праці, протипожежної охорони.

Вступний інструктаж з охорони праці проводять для всіх співробітників. А ще залежно від категорії працівника проводять інструктаж з безпечних методів роботи, навичок надання першої медичної допомоги, роботи з виробничим обладнанням тощо.

Вступний інструктаж проводять і для студентів, які прийшли до вас на практику чи екскурсію.

Інструктаж нового співробітника відмічається в спеціальному журналі, інформація вноситься в особову картку працівника, а сам працівник підписує документ про те, що пройшов інструктаж.

Перед початком роботи проводять первинний інструктаж із новими співробітниками до початку роботи безпосереднь на робочому місці індивідуально або з іншими.

Ще інструктаж може бути повторний і позаплановий.

Повторний інструктаж. Ви маєте проводити періодичне навчання працівників і перевірку знань з охорони праці.

Як часто проводити, залежить від того, до якого ступеня ризику належить ваша діяльність: небезпечна, якщо великий ризик отримати профзахворювання і навіть загинути, оптимальна — ризики для здоров'я мінімальні або їх взагалі немає тощо. Критерії ризику наведені в постанові КМУ № 383.

Раз на три місяці — на роботах підвищеної небезпеки; раз на 6 місяців — для решти.

Роботодавець може звільнити від повторного інструктажу. Для цього керівнику необхідно затвердити список професій або посад працівників.

Буває ще позаплановий інструктаж, проводять його, якщо:

  • вводите в експлуатацію нове обладнання;
  • внесені зміни до нормативних актів з охорони праці;
  • змінився технологічний процес;
  • стався нещасний випадок або порушені норми з охорони праці;
  • співробітник не працював більше 30 днів — для небезпечних робіт і 60 днів — для інших.

А ще інструктаж буває цільовий, проводять у разі ліквідації аварії або стихійного лиха.

Первинний, повторний, позаплановий та цільовий інструктажі може провести сам ФОП або керівник робіт (п. 6.8 Положення № 15). Перевірка знань — усне опитування або демонстрація навичок.

Документи

Кожен крок треба фіксувати документально, видавайте накази про проведення навчання, працівник має ставити підпис про проходження.

Відмітку про проведення інструктажів, навчання з питань охорони праці реєструйте в спеціальному журналі. Тобто якщо вас прийдуть перевіряти, а журналу не виявиться — це привід для штрафу.

Купити журнал можна в інтернеті, на «Розетці» він коштує 39 грн.

Наприклад, через недбалість стався нещасний випадок, прийшла перевірка, а у вас жодного документа з охорони праці — чекайте на неприємності.

Або якщо у ваш магазин чи офіс прийде інспектор, він попросить надати журнал проведення інструктажів та інші документи, а вам буде що йому показати. Ну а якщо не прийдуть із перевіркою — просто знатимете, що все робите правильно. 

У вас має бути інструкція про охорону праці, наказ про призначення відповідального за проведення навчання.

Якщо не проводите інструктажі

Вище ми вже писали, що перевірки з питань охорони праці проводить Держпраці. Чи прийдуть до вас, можна дізнатися з річного плану, розміщають його на сайтах обласних управлінь Держпраці.

Частота перевірок залежить від ступеня ризику діяльності (ч. 2 ст. 5 ЗУ № 877). Якщо діяльність належить до високого ступеня ризику — перевіряють раз на 2 роки, при середній — не частіше одного разу на 3 роки, при незначній — не частіше ніж раз на 5 років.

Можуть прийти з позаплановою перевіркою за зверненням фізосіб, якщо ваш бізнес завдає шкоди життю або здоров'ю людей.

Тривалість перевірки: планової — не більше п'яти днів, позапланової — не більше двох.

За результатами перевірки інспектор складе акт, якщо знайдені порушення — треба їх усунути. Якщо виконаєте приписи в повному обсязі та вчасно, фінансові й адміністративні санкції до вас застосовувати не повинні (п. 11 ст. 7 ЗУ № 877).

Навіть якщо інспектор зафіксував серйозні порушення в частині охорони праці, без рішення суду він не може зупинити виробництво чи реалізацію продукції (п. 5 ст. 4 ЗУ № 877).

За порушення законодавства про охорону праці штрафують не тільки підприємця, а і його працівників:

  • ФОП — від 340 до 680 грн;
  • працівник — від 68 до 170 грн.

Штраф за неповідомлення нещасні випадки на виробництві — від 340 до 850 грн (ст. 41 КпАП).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки