Сплата оренди ФОП в період карантину

07 квітня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Що робити з платежами за оренду, коли карантин, клієнти самоізолювалися, а Верховна Рада ухвалила норми про можливість тимчасово не платити орендодавцю.

Сплата оренди ФОП в період карантину

Звільнення від сплати оренди в період карантину

Верховна Рада ухвалила ЗУ № 540-IX, у якому зазначено, що за період з моменту введення до завершення карантину через коронавірус орендар може бути звільнений від плати за користування майном відповідно до ч. 6 ст. 762 ЦКУ.

Карантин був запроваджений з 12 березня, але обмеження і послаблення відносно роботи різних бізнесів приймають досі.

Не йдеться про звільнення орендаря від сплати за комуналку, обслуговування комунікаційних систем, прибирання приміщень, ліфтів тощо.

Що сказано в ст. 762 ЦКУ: орендар звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане через обставини, за які СПД не відповідає, — саме такою обставиною є введення карантину.

Інакше кажучи, якщо ваш бізнес належить до однієї із заборонених на час карантину сфер і ви не використовуєте орендоване приміщення за призначенням — не можете обслуговувати відвідувачів, використовувати для зберігання товару, роботи, — можете претендувати на звільнення від орендної плати.

Насамперед у категорію таких орендарів потрапляють СПД, бізнеси яких заблоковані через заборону приймання відвідувачів: кафе і кав'ярні, фітнес-класи та спортзали, салони краси й перукарні, школи розвитку, спортивні секції для дітей тощо. Щоправда, вичерпного переліку таких бізнесів немає.

Не можна просто взяти і не платити, посилаючись на рішення Верховної Ради. Потрібно письмово повідомити орендодавця, що ви хотіли б скористатися можливістю не платити оренду за місяці, коли не використовуєте приміщення, і запропонувати підписати додаткову угоду.

У Законі є формулювання «може бути звільнений» від внесення орендної плати, але, якщо маєте справу з приватною власністю, орендодавець може не погодитися на орендні канікули.

Якщо продовжуєте користуватися приміщенням

Скористатися з можливості не платити за оренду в період карантину можна, якщо неможливо використовувати майно за призначення — це важлива умова.

Використовувати приміщення і зовсім нічого не платити орендодавцю не вийде.

Так, якщо салон краси відвідувачів у період карантину не обслуговує, але майстри час від часу перебувають у салоні, наприклад готують колор-бокси із засобами, щоб ваші клієнти змогли самостійно пофарбувати волосся вдома, — виходить, що приміщення ви використовуєте.

Або ви використовуєте приміщення своєї школи розвитку для відеоуроків.

На кухні закритого кафе готуєте їжу для доставки — так, відвідувачів ви не приймаєте, але приміщення використовуєте.

Або ваш магазин не працює, але ви продаєте товари через Інстаграм або онлайн-майданчики й часто приходите до магазину, щоб зібрати замовлення, зберігаєте там товари, отримуєте нові поставки, які приходять із запізненням.

Епідемія та карантин автоматично не звільняють вас від зобов'язання перед орендодавцем платити орендні платежі. Хоча Верховна Рада визнала карантин форс-мажором (ЗУ № 530-IX).

У вашому випадку не можна послатися на карантин і припинити платити оренду, адже фактично приміщення ви використовуєте.

Не можна послатися і на відсутність грошей — це не форс-мажор, так роз'яснила ТППТоргово-промислова палата. Також форс-мажором не вважається: відсутність на ринку товарів, необхідних для виконання зобов'язань; невиконання своїх обов'язків контрагентом-боржником. 

Домовитися про відстрочення

Якщо із грішми проблема, спробуйте домовитися про спеціальні умови оплати оренди в період карантину, коли ваш бізнес фактично не працює: відстрочення оплати, зменшення оплати, реструктуризацію боргу чи інші варіанти.

Орендодавці зацікавлені в тому, щоб не втрачати орендарів, і майже зі 100-відсотковою ймовірністю підуть вам назустріч.

Обов'язково закріпіть домовленості в додатковій угоді до договору оренди.

Такий варіант, що ви зателефонували орендодавцю і він дозволив вам платити менше або пізніше, — не піде. Такі речі повинні бути закріплені документально, щоб згодом не виникло конфліктних ситуацій, що вам нічого такого орендодавець не обіцяв, а платити з відстрочкою було вашим одноосібним рішенням.

Орендодавець має право не піти вам назустріч і розірвати договір через прострочення поточного платежу або несплату орендних платежів взагалі, а також залишити собі заставу за останній місяць.

Отримати довідку про форс-мажор

Якщо карантинні обмеження, введені для боротьби з епідемією коронавірусу, впливають на вашу діяльність і блокують її і за оренду ви платити не збираєтеся. 

Подайте документи на одержання сертифіката про форс-мажор від ТППТоргово-промислова палата.

У заяві опишіть ситуацію максимально докладно: що ведення діяльності заблоковано, відвідувачів немає, і опишіть весь ланцюжок причинно-наслідкового зв'язку, чому ви не можете виконати зобов'язання зі сплати оренди. Дайте посилання на Закон і Постанову Кабміну.

Можливо, ТПП видасть вам сертифікат, але може і відмовити. Для підприємців це безкоштовно.

Сертифікат від ТПП звільняє від юридичної відповідальності та штрафних санкцій. До того ж може вам знадобитися, якщо орендодавець надумає судитися з вами.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки