Особливості першого подання звіту про КІК

05 травня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Особливості першого подання звіту про КІК

Уряд продовжив дію карантину через COVID-19.

Кабінет Міністрів України через COVID-19 продовжив режим надзвичайної ситуації в єдиній державній системі цивільного захисту, а також карантин на всій території України до 30 червня 2023 року. Таке рішення вже затверджено Постановою КМУ №383 від 25.04.23. «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р.№338 і постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р.№1236».

Про це повідомив представник КМУ в ВРУ Т.Мельничук у Телеграм-каналі.Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

Постанова почала діяти з 27 квітня. Так, як дію карантину продовжено, то до 30 червня 2023 року працівники підприємств зможуть перебувати у карантинних відпустках без збереження зарплати. 

Оновлено форми звітності з ЄСВ, ПДФО, ВЗ та додатків.

Наказом Міністерства фінансів України №113 від 02.03.23. «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року №4».

1) внесено зміни до форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого

(оплаченого) на користь платників податків- фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та додатків до цієї форми:

  • Додаток 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам»;
  • Додаток 3 «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу»;
  • Додаток 4 ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та оплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору»;
  • Додаток 6 «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства».

2) затверджено також зміни до Порядку заповнення та подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (оплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум отриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Наказ №113 набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Ймовірно, що за оновленою формою об’єднаного звіту, звітувати будемо вже за 3 квартал 2023 року.

Про застосування касового методу, якщо оплата за товари чи послуги здійснюється е-грошима.

Про це повідомило Головне управління ДПС у Львівській області.

Нагадуємо, що касовий метод- це метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування чи отримання коштів на рахунки платника в банку /небанківському надавачу платіжних послуг, на електронний гаманець у емітента електронних грошей та/або на рахунки в органах, що здійснюють  казначейське обслуговування бюджетних коштів, а дата віднесення сум податку до податкового кредиту визначається як дата списання коштів з рахунків платника податків в банку/небанківському надавачу платіжних послуг, з електронних гаманців у емітента електронних грошей та/або з рахунків в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.Інтернет-магазин: вимоги до ФОП

На дату перерахування електронних грошей покупцем на електронний гаманець постачальника(платника ПДВ) як оплата за товари/послуги у такого постачальника виникає обов’язок податкових зобов’язань з ПДВ, складання податкової накладної і її реєстрація в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі ЄРПН) у встановлені ПКУ терміни.

На дату списання з електронного гаманця покупця (платника ПДВ)електронних грошей в рахунок оплати вартості товарів/послуг на електронний гаманець їх постачальника (платника ПДВ) суми ПДВ включаються до податкового кредиту. При цьому суми ПДВ підлягають включенню до складу податкового кредиту покупця (платника ПДВ) на підставі податкової накладної, складеної і зареєстрованої в ЄРПН постачальником (платником ПДВ).

Закон №2888-9

Особливості першого подання звіту про контрольовані іноземні компанії.

Державна податкова служба України інформує, що з 18.04.23. в Електронному кабінеті платника з’явилася форма Звіту про контрольовані іноземні компанії (далі-Звіт) для фізичних осіб. Необхідно пам’ятати, що звіт подається щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо. 

Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу затверджено наказом Міністерства фінансів України №254 від 25.08.22.«Про затвердження форми Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії, Порядку заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми звіту про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу та Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства».

При цьому відповідно п.54 підрозділу 10 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ контролерам контролюючих іноземних компаній встановлений певний перехідний період для підготовки до звітування, який надає можливість подати звіти за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік, тобто у 2024 році.Як підприємцю завищити свій прибуток

Податковий кодекс України

Змінено терміни зберігання первинних документів.

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що Президент В. Зеленський підписав Закон України №2970-9 від 20.03.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки».

Закон набере чинності на наступний день після офіційного опублікування, за винятком окремих статей.

Законом оновлено редакцію п.44.3 ст.44 ПКУ, відповідно до якої платники податків зобов’язані  будуть зберігати документи та інформацію упродовж визначених строків, але не менше:

  • 2555 днів (7 років) для документів та інформації, необхідних для податкового контролю відповідно до ст.39 і 39.2 ПКУ;
  • 1825 днів (5 років) для первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з податками та зборами, що складаються особами, визначеними  п.133.1 пп.133.2 та 133.4 ПКУ, а також юридичними особами, які обрали спрощену систему оподаткування, за винятком документів, до яких застосовується більш тривалий строк зберігання згідно з пп.44.3.1 ПКУ;
  • 1095 днів (3 роки) для інших документів, на які не поширюються вимоги пп.44.3.1 та 44.3.2 ПКУ;
  • 1095 днів для документів, пов’язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, включаючи дозвільні документи.

Податковий кодекс України

Перевірки на митницях можуть повернути вже з 1 липня.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 9224 від 19.04.23. «Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо особливостей здійснення митного контролю у період дії воєнного стану».

Метою законопроекту є відновлення прав митних органів для забезпечення дотримання митного законодавства. Документом пропонується:

  • з 01.07.23. відновити повноваження митних органів на проведення документальних перевірок, повноти нарахування та оплати митних платежів;
  • установити, що адміністративні стягнення за порушення митних правил не накладаються у разі оплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов’язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 1 липня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування дії воєнного стану на території України;
  • збільшити строки для подання та розгляду заперечень підприємств у разі незгоди з висновками, викладеними в акті про результати документальної перевірки;
  • встановити, що алгоритм дій посадових осіб митних органів під час здійснення пост-митного контролю, а також проведення документальних перевірок, визначаються Держмитслужбою. 

Накопичувальне пенсійне забезпечення: зареєстровано законопроект.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №9212 від 17.04.23. «Проект Закону про накопичувальне пенсійне забезпечення».

Законопроектом передбачається встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких працівників.

Роботодавці оплачуватимуть 1% у 2023, 1,5% у 2024, 2% у 2025 роках від розміру зарплати працівників, а Держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів Державного бюджету України.Договори ЦПХ з фізичними особами

При цьому, розмір ЄСВ, який оплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу ЄСВ. За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено.

Працевлаштуватися внутрішньо переміщеним особам допоможуть  ваучери на перекваліфікацію.

Працевлаштуватися ВПО допоможуть ваучери на перекваліфікацію. Про це Віце- прем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій  І. Верещук заявила під час ефіру на телеканалі  ICTV.

«Цю програму для ВПО пропонує Державний центр зайнятості. Минулого року вона непогано себе показала. Тому ми фокусуємо зусилля на тому, щоб допомогти якомога більшій кількості внутрішньо переміщених осіб отримати цей ваучер. Тобто люди, які приїхали з небезпечних територій, матимуть можливість за кошти держави пройти перепідготовку, підвищити кваліфікацію і продовжувати працювати», -резюмувала Віце-прем’єр-міністр-Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій І.Верещук.

Урядовий портал

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки