Працівник у відпустці по догляду за дитиною

21 серпня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Як оформити таку відпустку, права працівника, як правильно взяти людину на декретну посаду, договір ЦПХ з вагітними й працівниками в декреті.

Працівник у відпустці по догляду за дитиною

Після відпустки по вагітності та пологах працівниця може вийти на роботу чи залишитися вдома виховувати дитину, доки їй не виповниться три роки, а якщо є медвисновок — до 6 років (ст. 179 КЗпП та ст. 18 ЗУ № 504).

За жінкою в декреті зберігається місце роботи (ст. 2 ЗУ № 504), коли через три роки вона повернеться, ви маєте надати їй право працювати на колишній посаді.

А ще цей час декрету зараховується до загального й безперервного трудового стажу.

Декрет працівниці ФОП

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років

Жінка може її взяти одразу після відпустки по вагітності та пологах або пізніше. Таку відпустку використовують повністю або частинами, на розсуд особи.

Як оформити: працівниця подає вам заяву про надання відпустки по догляду за дитиною до 3 років, у ній обов'язково має бути дата, з якої вона йде, з копією свідоцтва про народження дитини.

Ви видаєте наказ про надання відпустки по догляду за дитиною (ст. 181 КЗпП, ст. 20 ЗУ № 504).

У день, коли дитині виповниться три роки, відпустка закінчиться, і наступного дня жінка повинна вийти на роботу, якщо це не вихідний (лист Мінпраці № 246/13/116-10). Додаткові заяви та накази не потрібні.

В Україні відпустку по догляду за дитиною може взяти батько, бабуся, дід та інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, усиновителі або опікуни.

Якщо ваш співробітник зібрався в такий декрет, він має надати вам документи:

  • заяву зі строками відпустки;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку, що мама у відпустку по догляду за дитиною не пішла і продовжує працювати або була в відпустці, але вийшла на роботу, а дитині ще нема трьох.

Ви оформляєте наказ про надання відпустки.

Відмовити людині на тій підставі, що вона не мати дитини, а батько або інший родич, ви не маєте права.

Працівник може передумати сидіти вдома три роки і вийти на роботу раніше. Або перервати відпустку, вийти на роботу, а потім знову піти у відпустку. Як варіант співробітниця може перебувати у відпустці й паралельно працювати неповний день.

Відпустка, лікарняний, понаднормова робота

Лікарняний. Якщо дитина захворіла, а жінка перебуває в відпустці до 3 років, права на отримання лікарняних на дитину в неї немає, але тільки-но вона вийде на роботу, може розраховувати на оплату дитячого лікарняного за рахунок грошей Соцстраху. А вам як роботодавцю доведеться бути посередником, який отримує ці гроші для працівниці.

Лікарняний для працівника ФОП

Робота у вихідний. Заборонено викликати на роботу у вихідний день вагітну жінку або працівницю з дітьми до 3 років (ст. 176 КЗпП).

Робота неповний день. Якщо працівниця, яка достроково вийшла на роботу з відпустки по догляду за дитиною, попросить надати їй можливість працювати неповний день, ви не має права відмовити.

Попросити працювати неповний день може і батько дитини або родичі, які фактично доглядають за дитиною.

На всяк випадок нагадаємо, що це ж стосується вагітних працівниць.  

Як встановити неповний робочий день

Відрядження, понаднормові роботи. За законом вагітних і працівниць із дітьми до 3 років не можна залучати до понаднормової роботи, нічних змін, відправляти у відрядження (ст. 176 КЗпП), навіть якщо є їхня письмова згода. Це порушення законодавства.

Коли дитині виповниться три роки, відправити співробітницю у відрядження або залучити до понаднормової роботи можна, але лише за її згоди.

Відпустка. Нюанси є з вагітними жінками, перед декретом або після є право піти у відпустку за заявою в будь-який час (ч. 13 ст. 10 ЗУ № 504). Ще вагітній працівниці ви не можете відмовити, якщо вона хоче піти у відпустку достроково (ч. 7 ст. 10 ЗУ № 504).

У решті ситуацій усе так само, як і з іншими працівниками.

Щорічна відпустка працівника підприємця

Договір ЦПХ з вагітними й працівниками в декреті

Деякі роботодавці вважають вагітних працівниць тягарем — вони можуть взяти відпустку коли заманеться, їх не звільниш, якщо погано працюють.

Домовляються з вагітною — по-хорошому чи з погрозами — працювати за цивільно-правовим договором. Щоб така людина могла працювати віддалено і з нею легко було розірвати відносини.

Але так робити не можна, таку працівницю не можна вивести за штат (лист Мінсоцполітики № 158/13/133-12). І хоча наслідки такого рішення не прописані, якщо такий працівник поскаржиться на вас у Держпраці чи податкову, вам не оминути штрафів.

Штрафи у ФОП: книга обліку, РРО, працівники, ліцензії

Скоротити посаду не можна

За жінкою в декреті зберігається місце роботи (ст. 2 ЗУ № 504), тож, коли через три роки вона повернеться, ви маєте надати їй право працювати на її посаді.

Ви не можете взяти і скоротити посаду, на якій значиться людина в декретній відпустці, — це незаконно.

Якщо нема потреби, ви можете не брати фахівця на це місце, поки співробітник у декреті.

Як взяти людину на декретну посаду

На час декрету одного працівника можна взяти на його посаду іншого фахівця. З ним укладаєте строковий трудовий договір (ст. 23 КЗпП).

Як підприємцю оформити працівника

Строки роботи прописуєте не лише в договорі, а й у наказі про прийняття на роботу, в заяві працівник теж зазначає, що просить прийняти його на роботу на період відпустки по догляду за дитиною іншого співробітника.

Якщо строків не пропишете, після повернення співробітника з декрету не можна буде просто звільнити його заміну.

Приймати працівника за строковим трудовим договором можна і коли співробітник у відпустці по догляду за дитиною, і коли у відпустці по вагітності та пологах.

Людина, яка працює за строковим трудовим договором, має ті самі права й обов'язки, що інші працівники. Ви не можете встановити для неї інший оклад, наприклад платити менше, ніж зазначено в штатному розписі за його посадою.

Коли в жінки закінчиться відпустка або вона передумає сидіти вдома три роки й захоче працювати неповний робочий час, перебуваючи у відпустці, вона має право вийти на свою посаду.

Особу, яка працювала у вас за строковим договором, звільняєте за п. 2 ст. 36 КЗпП перед днем ​​виходу на роботу працівника з декрету з формулюванням:

  • у наказі: «Звільнити в зв'язку із закінченням строкового трудового договору відповідно до п. 2 ст. 36 КЗпП».
  • у трудовій книжці: «Звільний в зв'язку із закінченням строкового трудового договору відповідно до п. 2 ст. 36 КЗпП».

Строків звільнення треба дотримуватися, адже якщо строковий договір закінчився, а співробітник продовжує у вас працювати, трудовий договір зі  строкового перетворюється на безстроковий (ст. 391 КЗпП).

Як бути, якщо нову людину хочете залишити, а працівника, який вийшов із декрету, — не хочете? Відразу зазначимо, що не можна просто так звільнити жінку з маленькою дитиною.

Звільнення

Звільнити вагітну чи особу в відпустці по догляду за дитиною без наслідків можна за власним бажанням працівника (ст. 38 КЗпП) або за згодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП).

Як правильно звільнити працівника

А от з вашої ініціативи не можна. Закон забороняє звільняти вагітних працівниць і жінок із дітьми до 3 років, а в деяких випадках до 6, якщо відпустка на підставі медвисновку.

Ризикнете звільнити таку людину — вона може звернутися за захистом у Держпраці або захищати свої права в суді. Суд точно стане на її бік, а вас зобов'яжуть поновити працівницю на посаді.

Виняток — випадки, коли роботодавець закриває ФОП, але навіть у цьому випадку звільнити жінку ви можете лише з подальшим обов'язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

Якщо звільняєте жінку за її бажанням або за згодою сторін, обов'язково дотримуйтеся процедури. Співробітниця має написати заяву про звільнення, а ви на її підставі видаєте наказ. У день звільнення потрібно видати належні гроші й трудову книжку, щоб не довелося потім судитися через незаконне звільнення.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки