Отримання оплати за товари на особистий рахунок, списання переплат з податків

15 серпня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Податківці викрили фізособу, яка без реєстрації ФОП незаконно вела діяльність, оплату отримувала на картковий рахунок, не сплатила податків на 8 млн грн.

Отримання оплати за товари на особистий рахунок, списання переплат з податків

РРО і оплати на підставі рахунку-фактури

У ДПС запитали, чи треба застосовувати РРО при отриманні оплати за допомогою інтернет-банкінгу, якщо фізособи-покупці отримують рахунки-фактури, за якими проводять оплату.

Податківці відповіли, що розрахунки за рахунком-фактурою не вимагають використання РРО, оскільки вони аналогічні здійсненим через відділення банку (з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок і/або через онлайн-банкінг) і не мають ознак розрахункових операцій.

Рахунок-фактура містить відповідні ідентифікатори продавця і покупця, а оплату здійснюють за допомогою реквізитів розрахункового рахунку у форматі IBAN.

ІПК від 14.06.2021 р. № 2381/ІПК/99-00-07-05-01-06

Податківці взялися за фізосіб-бізнесменів, які приймають оплати на особистий рахунок

Податківці похвалилися, що викрили фізособу, яка без реєстрації підприємцем незаконно вела діяльність, продавала товари, а оплату отримувала на карткові рахунки. 

Загальна сума отриманого доходу — понад 45 млн гривень. Збиток державі через несплату ПДФО — понад 8 млн грн.

Витрати на відрядження не включаються до госпвитрат ФОП

Податківці роз'яснили, що ФОП на загальній системі не має права включати до складу витрат суми, витрачені під час особистого перебування у відрядженні, оскільки такі витрати не містяться в переліку витрат, визначених п. 177.4 ПКУ.

Нагадаємо, що об'єкт оподаткування для ФОП на ЗС — чистий оподатковуваний дохід, а саме виручка у грошовій і негрошовій формі мінус документально підтверджені витрати, пов'язані з госпдіяльністю (п. 177.2 ПКУ). 

Немає доходів на 3-й групі ЄП: чи подавати декларацію

Юрособа на 3-й групі ЄП без ПДВ запитала податківців, чи треба подавати декларацію з єдиного податку за I квартал 2021 року, якщо не було доходів, що підлягають декларуванню.

Податківці відповіли, що не потрібно.

ІПК від 06.08.2021 р. № 2977/ІПК/99-00-18-04-03-06 

Переплати з податків списуються

Податківці нагадали, що переплати й помилкові платежі з податків списуються, якщо обліковуються більше 1095 календарних днів без руху (консультація в ЗІР, підкатегорія 129.04).

Рішення про списання приймається на підставі рішення керівника, заступника, уповноваженої особи територіального органу ДПС або її в. о.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки