Перекази на карту, які не оподатковуються: найпоширеніші види доходів, які не підлягають оподаткуванню

23 квітня 2024

Оподаткування отриманих доходів – важливий обов'язок громадян України, який сприяє розвитку суспільства та забезпечує фінансову стабільність країни. Проте в контексті зростаючого податкового навантаження на платників податків, пошук ефективних рішень для легального мінімізування податкових витрат є для багатьох надзвичайно актуальним. Розглянемо найбільш поширені перекази на карту, які не оподатковуються, при наявності відповідних підтверджуючих походження коштів документів.

Перекази на карту, які не оподатковуються: найпоширеніші види доходів, які не підлягають оподаткуванню

Перекази на карту, які не оподатковуються

Всі отримані особою грошові перекази на карту підлягають оподаткуванню. При цьому мова йде не тільки про кошти від підприємницької діяльності, а й платежі, отримані фізособами від інших осіб, які не належать до першого та другого ступеня спорідненості.

Проте є група доходів, які на підставі ст. 165, не належать до доходів платників податків, відповідно, не оподатковуються. Перелік цих доходів є досить об’ємним, доцільно зупинитися на найбільш актуальних та найпоширеніших із них.

Не потрібно сплачувати податки за наступні перекази.

1) Отриману на картку державну чи соціальну допомогу, в тому числі пенсію.

Не підлягають оподаткуванню також пенсії, отримані за договорами недержавного пенсійного страхування.

Підтвердженням отримання пенсії, а не якогось іншого виду доходу, є:

  • пенсійне посвідчення особи;
  • спеціальний рахунок, відкритий для отримання пенсії;
  • примітка «виплата пенсії» в призначенні платежу.

2) Згідно ст. 165.1.26 ПКУ, не оподатковуються стипендії, виплачені учням, студентам, курсантам військових закладів, ординаторам тощо.

3) Не потрібно сплачувати податки за кошти, отримані як дохід від процентів за державні цінні папери, емітентом яких є центральний орган виконавчої влади.

Відповідно, при купівлі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) і при отриманні прибутку з них, сплачувати податки не потрібно.

Для підтвердження походження доходу необхідно мати відповідні сертифікати.

4) Не підлягають оподаткуванню кошти, отримані особою на карту за повернутий товар продавцю або товар, який отриманий покупцем в рамках гарантійної заміни (ст.165.1.12 ПКУ).

Підтвердженням платежу буде чек на покупку товару, заява на повернення товару та правильне зазначення призначення платежу.

Дохід, отриманий від продажу товарів, навіть вживаних та своїх власних, оподатковується. Але на даний момент податкова не має достатньо ресурсів, щоб відслідковувати всі продажі в інтернеті.

5) Не здійснюється оподаткування аліментів та коштів, отриманих при розподілі майна при розлученні, як і самого майна.

Підтвердженням походження коштів буде рішення суду про розподіл сумісної власності подружжя або ж примітка в призначенні платежу, якщо мова йде про виплату аліментів.

6) За отриману на карту фінансову допомогу на поховання податки не сплачуються, на підставі ст.165.1.22.

Щоб у податкової не виникли питання стосовно платежу, отримувач коштів повинен мати свідоцтво про смерть особи, поховання якої було здійснено, а також проконтролювати правильність зазначення призначення платежу відправником допомоги.

7) При наявності довідки від сільської чи міської ради про наявність сільськогосподарської землі, не оподатковують кошти, отримані особою за продаж власної с/г продукції, якщо сума доходу не перевищує 12 «мінімалок» (ст.165.1.24 ПКУ).

8) Дохід, отриманий за продаж вторсировини, побутових відходів, брухту, акумуляторів та батарейок, на підставі ст.165.1.25, не оподатковується при наявності в отримувача коштів закупівельної відомості чи акту закупки від приймача сировини.

9) Що стосується оподаткування коштів, які були повернуті особі як поворотна фінансова допомога, то вони також оподаткуванню не підлягають.

Якщо ж була повернута сума позики з відсотками за користування коштами, то отримувач має сплатити податки саме на суму отриманих відсотків.

Варто мати на увазі, що регулярне отримання коштів з призначенням платежу «повернення позики» може бути розцінене як незаконна фінансова діяльність особи (посередництво) без наявності відповідної ліцензії.

10) Не підлягає оподаткуванню вартість дарунків та призів на суму до 25% «мінімалки» за місяць. Подарунок у вигляді перерахованої суми на карту чи отриманої готівки оподатковуються як спадщина.

Якщо ж мова йде про дарунок від родичів першої та другої лінії спорідненості, то вони оподатковуються як спадщина за ставкою 0%.

11) У разі отримання доходу за здійснені операції з обміну валют, при наявності квитанцій із зазначенням ціни купівлі та продажу валюти, отримані кошти не потрібно оподатковувати.

Оподаткування переказу з картки ФОП на власний рахунок

Підприємець на ЄПЄдиний податок, який виконав всі податкові зобов’язання щодо отриманого доходу, має право вільно розпоряджатися своїми коштами, в тому числі і перераховувати їх на свою особисту карту.

При цьому повторно сплачувати податок з перерахованих коштів не потрібно.

Але ФОП заборонено здійснювати переказ коштів на рахунки інших осіб, в тому числі і членів сім’ї. Це може бути розцінено як виплата заробітної плати неоформленим працівникам.

Оподаткування переказів коштів на карту від родичів

Переказ коштів між родичами 1 та 2 лінії споріднення оподаткуванню не підлягає.

Згідно ст.14.1.263, до 1 ступеня спорідненості належать:

  • чоловік, дружина;
  • батьки;
  • діти.

До 2 ступеня:

  • рідні брати та сестри;
  • баби, діди з боку матері та батька;
  • онуки.

Між іншими родичами перекази коштів підлягають оподаткуванню. При цьому податок має сплачувати отримувач коштів.

Загалом, для визначення того, які надходження коштів на карту потрібно вказувати як отриманий дохід, а які – ні, рекомендується ознайомитися з ст. 165 ПКУ, в якій розміщений вичерпний перелік доходів, які не підлягають оподаткуванню.

Чи здатний ФОП, яка працює з безготівковими розрахунками, внести на рахунок готівку без загрози додаткового оподаткування

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки