Перевірки Держпраці повертаються: кого перевіряють першочергово.

21 липня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Перевірки Держпраці повертаються: кого перевіряють першочергово.

Святкування трьох Державних свят перенесуть на інші дати.

14.07.23. Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект №9431 від 28.06.23. «Проект Закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України».

Про це повідомляє депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі.Як перейти з однієї групи єдиного податку на іншу в Електронному кабінеті

ВРУ змінили дати Державних Свят:

  • 25 грудня – Різдво Христове (замість 07 січня);
  • 15 липня – День Української Державності (замість 28 липня), коли вшановується пам'ять святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого;
  • 01 жовтня – День Захисників і Захисниць України (замість 14 жовтня), пов’язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Закон №9431

Перевірки Держпраці повертаються: кого перевіряють першочергово.

В Федерації профспілок відмітили, що державний нагляд (контроль) з боку Державної служби з питань праці повертається.

І хоча Постановою КМУ №303 від 13.03.22. із змінами «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» припинені планові та позапланові перевірки на період дії воєнного стану, але  передбачено, що за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави , може бути дозволено позапланові перевірки.

В червні 2023 року Мінекономіки відповідним наказом дозволило Держпраці на період дії воєнного стану проводити позапланові перевірки у сфері охорони праці, гігієни праці, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю з підстав, визначених абз. 5, 8 та 9 ч.1 ст.6 Закону України №877-5 від 05.04.07. із змінами «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Отже, підстави для проведення позапланових перевірок:

  • звернення працівників про порушення їх трудових прав;
  • доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями;
  • в разі нещасного випадку на виробництві.

Відповідно до доручення Прем’єр-міністра України протягом травня –грудня 2023 року Державна служба  з питань праці  зобов’язана забезпечити позапланові перевірки за додержанням законодавства про працю в частині  дотримання строків та виплати заробітної плати на підприємствах, в установах, організаціях та у ФОП щодо яких наявна інформація про порушення строків виплати заробітної плати більш як за один місяць.Як перевірити контрагента онлайн в Електронному кабінеті

Постанова КМУ №303

Закон про скасування «воєнних» пільг направлено на підпис Президенту.

13.07.23. Верховна Рада України розглянула та не підтримала блокуючі проекти постанов щодо законопроекту №8401 від 31.01.23. « Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким передбачено скасування «воєнних» податкових пільг.

У картці законопроекту №8401 зазначено, що 13 липня 2023 року законопроект було передано на підпис та повернуто з підписом Голови ВРУ, а вже 14 липня 2023 року Закон направлено на підпис Президенту України.

Нагадаємо, що набрання чинності Закону №8401 очікується  1 серпня 2023 року. Тож, з 1 серпня буде скасовано «воєнні» податкові пільги та спецгрупу єдиного податку. Крім того, вже почнуться перевірки ДПС, штрафи, але не для всіх.

Закон №8401

З 13 липня діє нова форма авансового звіту та Порядок його складання.

Нагадуємо, що Наказом Міністерства фінансів України №239 від 09.05.23. «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 вересня 2015 року №841». внесено зміни в форму звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядок його складання. Змінено назву форми звіту, тепер він «Звіт  про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт», а також розширена можливість використання електронного цифрового підпису. Але  структура та зміст не зазнали суттєвих змін.

Наказ №239 набирає чинності з дня його офіційного опублікування.Застосування власної платіжної картки у діяльності ФОП: нюанси

13 липня 2023 року Наказ опублікований.

Наказ №239

НБУ вжив додаткових заходів для подальшої стабілізації ситуації з обміном готівкової іноземної валюти.

Національний банк України розширює перелік виключень із чинних адміністративних обмежень з метою подальшої стабілізації ситуації з обміном готівкової іноземної валюти.

З 1 липня 2023 року НБУ дав змогу небанківським фінансовим установам знімати без обмежень за сумою національну та іноземну валюту з їхніх рахунків у банках для підкріплення готівкою власних кас або кас відокремлених підрозділів. Це сприятиме розширенню пропозиції іноземної валюти, яка не має ознак значного зношення чи пошкодження, на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати громадяни. Крім того, надання дозволу небанківським фінансовим установам знімати без обмежень готівкову гривню дасть змогу підтримувати на належному рівні гривневу ліквідність останніх, що важливо для безперебійного прийняття готівкової іноземної валюти в громадян.

Цей крок затверджено постановою Правління НБУ №88 від 30.06.23. «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18», що набирає чинності 1 липня  2023 року.

Постанова НБУ №88

Змінено Положення про реєстрацію фізичних осіб у ДРФО.

Наказом Міністерства фінансів України №305 від 09.06.23. « Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків». затверджено зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб-платників податків, затвердженого Наказом Міністерства фінансів №822 від 29.09.17.із змінами «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків».

Основні важливі зміни:

  • ДПС надає ДМС відомості в обсязі, необхідному для ідентифікації платника податків;
  • для виїзду за кордон особа може пред’явити е-паспорт замість паспорта громадянина України та закордонного паспорта;
  • для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з документів: витяг з реєстру територіальної громади; паспорт, виготовлений у формі книжечки; тимчасове посвідчення громадянина України.

Також у новій редакції Положення викладено: Додатки 2,3; з 5 по 8; з 10 по 16.

Наказ №305 набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування.

Зараз Наказ ще не опублікований.

Наказ №305

Наказ №822

Кредитні спілки стануть стійкішими та зможуть надавати більше фінансових послуг.

Національний Банк України вітає ухвалення ВРУ нову редакцію Закону №5125 від 22.02.21. із змінами «Про кредитні спілки».

Нова редакція Закону «Про кредитні спілки» розширює перелік осіб, які можуть стати членами кредитних спілок. Так, їх членами можуть бути не лише фізичні особи, а й юридичні. Це можуть бути фермерські господарства, ОСББ, кооперативи, мікропідприємства.

Закон №5125 удосконалює вимоги до структури капіталу кредитної спілки. Передбачається розширення джерел поповнення капіталу кредитної спілки, запровадження вимог щодо складових регулятивного капіталу,- як першого, так і другого рівня. У законодавстві з’являться нові вимоги до системи корпоративного управління кредитною спілкою та системи внутрішнього контролю. Повноваження між органами управління- загальними зборами, наглядовою радою та правлінням будуть чітко розподілені. На заміну подвійній процедурі входу на ринок Закон передбачає для кредитних спілок отримання ліцензії одночасно з реєстрацією у відповідному реєстрі. Крім того, кредитні спілки зможуть надавати й супровідні, посередницькі та консультаційні послуги, щоб підвищити залученість громадян до користування фінансовими послугами.Як вибрати КВЕД у 2023 році

Нова редакція Закону «Про кредитні спілки» набирає чинності на наступний день після опублікування та повністю вводиться в дію з 01.01.2024 року.

Легалізація медичного канабісу: ВРУ схвалила легалізацію медичного канабісу.

Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроект №7457 від 10.06.22.

«Проект Закону про регулювання обігу рослин коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни».

Про це повідомив депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі.

Законопроект покликаний легалізувати обіг рослин конопель (канабісу) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. Мета- створити умови для розширення доступу пацієнтів до лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів (ПТСР), отриманих в результаті війни. Роздрібна торгівля здійснюватиметься в аптеках за наявності ліцензії на цей вид діяльності. Виписування рецептів та реєстрація продажу здійснюватимуться лише в електронній формі через електронну систему охорони здоров’я.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки