Платіж картками НБУ вважає безготівковими, новий реквізит у чеках РРО

04 липня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Переказ, ініційований з використанням платіжної картки, є безготівковим розрахунком.

Платіж картками НБУ вважає безготівковими, новий реквізит у чеках РРО

НБУ ухвалив вважати безготівковими платежі картками

НБУ визначив, що переказ, ініційований з використанням платіжної картки, є безготівковим розрахунком.

«Переказ, ініційований з використанням електронного платіжного засобу для зарахування коштів на рахунок отримувача, є безготівковим розрахунком», — про це говорить п. 6 постанови НБУ № 60, яка набула чинності 1 липня 2021 року.

РРО й інтернет-еквайринг: позиція Верховного Суду

Якого висновку можна дійти: якщо платежі картками визнані безготівковими, ФОП, які приймають оплати картками, зможуть не використовувати РРО при перевищенні ліміту в 1 млн 320 тис. грн.

Також своєю постановою регулятор розширив можливості застосування бізнесом корпоративних платіжних карток і: 

  • надав бізнесу право визначати осіб, що мають право використовувати корпоративні платіжні картки, випущені до його рахунків;
  • розмежував відповідальність СПД і власника корпоративної платіжної картки;
  • спростив отримання платіжної картки довіреною особою / представником фізособи — власника рахунку.

Гарантійні документи на складні побутові товари будуть електронними

Верховна Рада прийняла законопроєкт № 4185, який установлює на законодавчому рівні можливість надання експлуатаційних документів в електронному вигляді для товарів з гарантійним обслуговуванням.

СПД має право надавати доступ до експлуатаційних документів на технічно складні побутові товари (паспорта чи будь-якого іншого документа, що додається до товару) в електронному вигляді на офіційному сайті виробника, відповідні зміни внесені до ст. 7 ЗУ «Про захист прав споживачів».

Для цього виробник забезпечує можливість реєстрації придбаного товару на офіційному сайті.

Реєстрація товару на офіційному сайті виробника й оформлення гарантійних зобов'язань в електронному вигляді повинні здійснюватися продавцем при продажі товару на прохання споживача.

Закон набуде чинності наступного дня після опублікування.

Новий реквізит у чеках РРО

1 липня набув чинності наказ Мінфіну № 329, яким оновлено форми фіскального касового чека:

  • на товари/послуги (форма ФКЧ-1, додаток 1 до Положення № 13);
  • видачі коштів (видається покупцеві при видачі коштів у разі повернення товару, при прийманні цінностей під заставу тощо, форма ФКЧ-2, додаток 2 до Положення № 13).

У чеку додано новий рядок 9, це обов'язковий реквізит для товарів, для яких передбачена наявність акцизної марки. Сам реквізит — це цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

До 1 жовтня 2021 року вимоги до форми та змісту розрахункових документів у частині цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої не поширюються на розрахункові документи, створені РРО, версії внутрішнього ПЗ яких включені до Держреєстру РРО до дня набрання чинності цього наказу (п. 2 наказу № 329).

ФОП отримав поворотну фіндопомогу, не повернув її та закривається: чи включати до доходу

ФОП хоче закритися і запитав податківців, чи треба включати до доходу неповернену фіндопомогу, якщо 12 календарних місяців з моменту отримання ще не минули.

Податківці відповіли, що до закриття ФОП має включити в дохід суму неповерненої поворотної фіндопомоги, навіть якщо ще не пройшло 12 календарних місяців з дня її отримання.

Якщо не включити фіндопомогу до доходу ФОП, суму неповернення все одно доведеться включити до загального річного оподатковуваного доходу фізособи, подати річну декларацію про майновий стан і доходи.

Консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.03.

Як на 1-й групі заповнити звіт з ЄСВ за місяці, коли внесок не платили

ФОП 1-й групи ЄП, які скористалися звільненням від ЄСВ і не платили внесок із січня по травень включно, при заповненні Додатка 1 з ЄСВ у графах 2, 3 і 4 розділу 9 напроти місяців із січня по травень проставляють прочерки. У звіті в електронній формі не заповнюють.

Консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.07.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки