Повний перехід на новий формат платіжок при сплаті податків та ЄСВ перенесено на 1 грудня

14 липня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Повний перехід на новий формат платіжок при сплаті податків та ЄСВ перенесено на 1 грудня

Нові довідники податкових пільг з 1 липня на сайті ДПС України.

З 1 липня 2023 року на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України опубліковано нові (станом на 01.07.23.):

  • Довідник податкових пільг №117/1, що є втратами доходів бюджету;
  • Довідник інших податкових пільг №117/2.

У довідниках №117/1 та №117/2 надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.Як відкрити бізнес в Польщі: повний гайд для підприємця-початківця

 

Президента просять накласти вето на скасування воєнних податкових пільг.

Нагадаємо, що 29.06.23. Верховна Рада України в першому читанні прийняла законопроект №8401 від 31.01.23. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» щодо скасування  з 1 липня 2023 року мораторію на перевірки ДПС та на фінансові штрафи за порушення норм ПКУ, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП для ФОП тощо. 30.06.23. ВРУ підтримала законопроект №8401  у другому читанні. Закон вступає в дію з 01.08.23.

Але 5 червня на сайті Президента було зареєстровано петицію із проханням накласти вето на законопроект №8401. Якщо петиція набере 25 тисяч голосів, Президент повинен буде її розглянути та надати свою відповідь.

Законопроект №8401

 

Повний перехід на новий формат платіжок при сплаті податків та ЄСВ перенесено на 1 грудня.

Нагадуємо, що ще з 1 квітня діє новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, інших  платежів, а також їх повернення, затверджений Наказом Міністерства фінансів №148 від 22.03.23. «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення». 

До 1 липня діяв перехідний період, але  банки не встигли підготуватися до нових правил. Тому банки звернулися через НАБУ для врегулювання питання відтермінування необхідності обов’язкового заповнення клієнтами банків реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати податків, інших платежів, а також  у разі їх повернення у структурованому форматі за новими правилами. Про це йдеться в моніторингу НАБУ за 26-30 червня 2023 року.Зарплатні фішки 2023

Національний банк України в Листі  №11-0008/47215 від 30.06.23. «Про терміни впровадження структурованого призначення платежу у форматі ISO 20022» відреагував на звернення банків і зобов’язав банки забезпечити перехід на використання виключно структурованого призначення платежу під час сплати податків, інших платежів за новими правилами до 01.12.23.

10.07.23. ДПС України визначилася із заповненням платіжок для сплати податків та ЄСВ зараз. Якщо банк не забезпечив розробку ПЗ в частині використання нового формату реквізиту «Призначення платежу», можна використовувати старі правила для його заповнення.

Тож, сьогодні потрібно заповнювати платіжки за правилами обслуговуючого банку.

Лист НБУ №11-0008/47215

 

Порядок блокування податкових накладних та розрахунку коригування з 8 липня: відповідь ДПС України.

Державна податкова служба України повідомляє, що 08.07.23. набирає чинності Постанова КМУ №574 від 02.06.23. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. №1165», якою внесено зміни до Постанови КМУ №1165 від 11.12.2019. та порядків, затверджених цією Постановою. Серед основних змін:

  • автоматична реєстрація податкових накладних, реєстрація яких зупинена, у разі прийняття рішення про виключення платника з переліку ризикових та рішення про врахування таблиці даних платника;
  • адміністративне оскарження рішень про включення платників до переліку ризикових та рішень про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість.

Докладніше:

 

Затверджено нову форму податкової накладної та зміни до декларації з ПДВ.

Міністерство фінансів України Наказом № 256 від 17.05.23. «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» внесло зміни до Порядків складання ПН та РК й заповнення декларації з ПДВ. Форми ПН та декларації залишаться незмінними, крім окремої примітки до ПН та рядка 20.2.1 декларації щодо сум бюджетного відшкодування з ПДВ. Відповідні зміни внесено й до уточнюючого розрахунку з ПДВ. Також правки внесено до додатків 2,4,5, 7 до декларації з ПДВ. Наказ набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

За нормами п.46.6 ПКУ оновлену форму декларації потрібно подавати за результатами наступного місяця після офіційного опублікування Наказу.

Якщо Наказ опублікують у липні, то звітувати за новою формою слід буде за підсумками серпня, у вересні.Підприємництво без реєстрації: чим загрожує?

Податковий кодекс України

 

Регулювання цін на деякі продовольчі товари в умовах воєнного стану.

Кабінет Міністрів України затвердив Постанову №650 від 19.06.23. « Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану».

Постановою передбачено:

1. Установлено, що на період воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування:

  • граничний рівень торговельної надбавки (націнки) на продовольчі товари вітчизняного виробництва, крім товарів, маркованих як органічна продукція: борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5% ( у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушки курячі, четвертини тушки курячої), батон та олія соняшникова рафінована, в розмірі не більше як 10% з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу;
  • максимальний строк здійснення розрахунків за поставлені товари вітчизняного виробництва, крім товарів, маркованих як органічна продукція, а саме: крупа гречана, цукор-пісок, макаронні вироби (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), масло вершкове жирністю 72,5%, вода мінеральна негазована та товари, визначені абзацом другим цього пункту, не пізніше ніж через 10 календарних днів з дня виставлення постачальником таких товарів рахунка для оплати за поставлену продукцію.

2. Визнаються такими, що втратили чинність, Постанови КМУ згідно з наведеним переліком:

Постанова КМУ №650 набирає чинність з 01.07.23.

 

Змінено вимоги до надавачів платіжних послуг під час проведення операцій із внесення готівки через ПТКС : зміни від НБУ.

З 1 липня додаються реквізити до квитанцій, які формуються під час здійснення готівкових операцій з використанням платіжних пристроїв, зокрема через ПТКС (програмно-технічний комплекс самообслуговування).

У разі здійснення операції з унесення готівки за допомогою платіжного терміналу для її зарахування на рахунок, платник повинен:

  • ввести номер свого мобільного телефону на екрані ПТКС;
  • отримати на цей номер одноразовий пароль (шляхом повідомлення або за допомогою телефонного дзвінка);
  • ввести на екрані ПТКС одноразовий пароль, що підтверджує згоду на виконання платіжної операції;
  • отримати квитанцію.

Це не  поширюється на  популярні платежі, що здійснюються через ПТКС: Як відбувається процес обліку інтернет-еквайрингової оплати

  • сплата комунальних платежів (квартплата та комунальні послуги, телефонний зв'язок, телебачення, електроенергія, газ, інтернет, охорона);
  • оплата квитків для залізничних перевезень (включаючи приміські);
  • оплата проїзду в міському і приміському транспорті (включаючи оплату електронних квитків для проїзду в такому транспорті);
  • оплата маршрутних пасажирських перевезень;
  • поповнення проїзних і транспортних карт;
  • сплата податків, штрафів, адміністративних послуг, зборів та інших платежів до бюджету.

 

З 11 липня продаж деяких тютюнових виробів під забороною. 

Спеціалісти Держпродспоживслужби повідомляють, що з 11 липня набувають чинності норми Закону №1978-9 від 16.12.21. « Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», якими вносяться зміни до антитютюнового законодавства, а саме:

  • заборону реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них;
  • встановлений штраф за їхню реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 грн., а в разі повторного порушення протягом року -10200 грн;
  • запроваджена відповідальність за куріння з використанням пристроїв для нагрівання в усіх громадських місцях і приміщеннях за аналогією з курінням звичайних сигарок;
  • заборонено виробництво (крім виробництва для експорту), оптова і роздрібна торгівля та імпорт для реалізації на території України ароматизованих сигарет.

Закон №1978-9

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки