Працевлаштування осіб з інвалідністю

19 травня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Працевлаштування осіб з інвалідністю

Зміни щодо надання та використання відпусток.

 03.05.23. Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №8313 від 27.12.22. «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань».

Про це повідомив у Телеграм-каналі Я. Железняк:Електронні гроші та ФОП

Законопроектом вносяться зміни до Кодексу законів про працю, Закону України №504/96 –ВР від 15.11.96 із змінами «Про відпустки». Пропонується:

  • збільшити загальний максимальний термін надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин з 15 до 30 календарних днів на рік;
  • надати право роботодавцю у період дії воєнного стану відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий робітник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт, виробництва товарів оборонного призначення або виконання мобілізаційного завдання (замовлення);
  • щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів, не тільки на прохання працівника, але й за такої необхідності у роботодавця;
  • ·забезпечити військовослужбовців, звільнених у зв’язку з демобілізацією із військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби  за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, відпочинком тривалістю 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення впродовж мобілізаційного періоду за рахунок Державного бюджету України;

      Та інші зміни.

КЗпП

Закон № 504/96-ВР

В Україні відновлені арешти рахунків клієнтів через борги.

06.05.23. набув чинності Закон України №3048-9 від 11.04.23. «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час воєнного стану».

Законом передбачено, що фізичні особи-боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує 2 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої Законом про Держбюджет на 1 січня поточного году, а також оплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у встановленому порядку. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.Що вважається доходом підприємця-єдинника в 2023 році

Цей Закон скасував дію Розпорядження Кабінету Міністрів №198-р від 02.03.22. «Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану», яке дозволяло фізичним особам на час дії воєнного стану здійснювати видаткові операції з рахунків, на які виконавчою службою накладено арешт, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 т. грн.

Набуття чинності  Закону №3048 прокоментував співзасновник Монобанку О. Гороховський у Телеграм-каналі:

«Новий Закон дозволяє клієнтам з арештами користуватися сумою у розмірі 2 мінімальних зарплат (13 400 грн.) за умови, що клієнт звернеться до виконавця і той у свою чергу надішле до нас постанову на зняття арешту на суму 13 400 грн. за одним із рахунків клієнта».

Розпорядження №198-рt

 

Закон №2888: за порушення  строку зарахування податків до бюджетів з вини небанківського надавачів платіжних послуг, еквайєра, емітентам електронних грошей передбачено відповідальність.

Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що за порушення строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів з небанківського надавача платіжних послуг, еквайєра, емітента електронних грошей такий орган, небанківський надавач платіжних послуг, емітент електронних грошей оплачує штрафи в розмірах, установлених п.124.1 ПКУ ; п.124.4 ПКУ.

Розмір штрафів:

  • при затримці до 30 календарних днів  включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання – у розмірі 5% погашеної суми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 календарних днів наступних за останнім днем строку сплати грошового зобов’язання – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу.

Крім того, порушник сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати відповідно до Закону №1591-9 від 30.06.21. «Про платіжні послуги», з вини небанківського надавача платіжних послуг, еквайєра, емітента електронних грошей такий орган, небанківський надавач платіжних послуг, емітент електронних грошей оплачує пеню за кожний день прострочення , включаючи день оплати ( п.129.6 ст.129 ПКУ).

Довідково: Зміни внесено Законом України №2888-9 від 12.01.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг», який набрав чинності 01.04.23.

З 2 травня 2023 року оновлений Перелік ТОТ та територій бойових дій.

Міністерство з питань реінтеграції Наказами: №125 від 25.04.23.«Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», та №129 від 28.04.23. «Про внесення змін до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2023 року №125», внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Накази опубліковані в «Офіційному віснику» №43 від 02.05.23. Відповідно ці зміни запрацювали з 2 травня 2023 року. Зміни стосуються Бахмутської, Соледарської та Світлодарської міських територіальних громад. До Переліку додали с. Приміське Покровської сільської територіальної громади Нікопольського району. Перелік територій застосовується для виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

«Калькулятор податку на майно» - новий сервіс ДПС України.

Державною податковою службою України розроблено новий сервіс «Калькулятор на майно». Він надає можливість громадянам самостійно здійснювати на вебпорталі ДПС розрахунок сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та плати за землю з фізичних осіб.

«Калькулятор податку на майно» розміщено на вебпорталі ДПС у блоці «Е-Сервіси».Скасування 2% з 1 липня: як ФОП перейти на іншу групу чи повернутися на стару ставку

Про зміни видів діяльності необхідно повідомити податкову службу.

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківської області інформують, що по платникам податків, відомості про яких включаються до ЄДР, інформація про зміну видів діяльності оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора.

Внесення змін до облікових даних платників здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику (п.66.2 ст.66 ПКУ).

У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний подати контролюючому органу, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів.(п.66.5 ст.66 ПКУ).

Згідно ст.9 Закону України №755-4 від 15.05.03. «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», в ЄДР містяться дані, зокрема, й про види діяльності юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Порядок внесення змін до облікових даних платника податків встановлено розділом 9 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів №1588 від 09.12.11. із змінами «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів».

Згідно п.9.2 розділу 9 Порядку у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до ЄДР, та змін, про які повідомив платник податків за основним місцем обліку, платник зобов’язаний протягом 10 днів з дня внесення змін подати до контролюючого органу уточнені документи. Додаткова реєстраційна заява за формами №1-ОПП, №5-ОПП подається з позначкою «Зміни» або за формою №1-ОПН з позначкою «Перереєстрація/зміни». Фінансова допомога від ФОПів та для ФОПів

Працевлаштування осіб з інвалідністю.

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Відповідають спеціалісти Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

З набуттям чинності Закону України №2682-9 від 18.10.22. «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» викладено в новій редакції ст.19 Закону України №875-12 від 21.03.91. із змінами «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні». (далі –Закон№875).

Як і раніше, виконувати норматив робочих місць для інвалідів повинні всі роботодавці, а саме: підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю. Форма власності та система оподаткування не важливі. Норматив становить:

  • одне робоче місце- якщо у роботодавця працює від 8 до 25 осіб;
  • 4% середньооблікової кількості штатних працівників, якщо кількість становить 26 і більше осіб.

Як платник податків може перевірити стан рахунків з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення онлайн?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з платниками податків нагадує, що ДПІ України запроваджено «Електронний кабінет платника», який працює цілодобово на безоплатній основі через інтернет.

Відповідно ст.42 прим. глави 1 розділу у ПКУ з початку 2017 року весь документообіг між платниками податків та ДПС  відбувається за допомогою «Електронного кабінету платника», включаючи листування, надання заяв до контролюючих органів, отримання довідок, проведення звірки зі оплати податків та зборів. В пункту меню «Стан розрахунків з бюджетом» надає можливість платнику у режимі «он-лайн» переглянути інформацію стосовно своїх розрахунків з бюджетом по податках та зборах. Разом з тим, платник має можливість надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення за даними органів ДПС (далі- Запит) через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини електронного кабінету. Вхід до «Електронного кабінету платника» здійснюється за адресою.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки