Президент підписав Закон щодо створення сприятливих умов для малих виноробів

08 вересня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Президент підписав Закон щодо створення сприятливих умов для малих виноробів

Довідники податкових пільг оновили станом на 31 серпня 2023 року.

Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала нові довідники пільг:

  • Довідник податкових пільг №119/1 , що є втратами доходів бюджету;
  • Довідник інших податкових пільг №119/2.

У  довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дій пільг.Первинні документи ФОП

Зміни до ПКУ щодо вдосконалення онлайн комунікацій з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства.

30 серпня 2023 року у Верховній Раді України зареєстровано Законопроект №9662 від 30.08.23. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікацій з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства».

Метою законопроекту є надання платникам податків права на розгляд їх заперечень, скарг та інших заяв через засоби дистанційної комунікації, а також уточнення окремих положень податкового законодавства. Законопроектом пропонується:

  • передбачити можливість для платника податків взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції ( під час розгляду матеріалів скарг та перевірок);
  • встановити, що положення п.п.140.5.9 ПКУ, які передбачають збільшення фінансового результату до оподаткування у разі безоплатної передачі на користь бюджетних установ товарів, робіт, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку, попереднього звітного року, не поширюються на випадки передачі нематеріальних активів суб’єктами господарювання державного сектору;
  • врегулювати питання щодо затвердження норм втрат і виходу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, тютюнової сировини та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального;
  • скасувати функцію, що тимчасово здійснювалась контролюючими органами по формуванню реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату ЄСВ за найманих осіб та здійснення розрахунку розмірів сум таких компенсацій для їх виплати суб’єктам господарювання – юридичним особам;
  • врегулювати функцію контролюючих органів про виявлені ознаки правопорушень. 

У разі прийняття, цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Податковий кодекс України

З 2024 року діятиме нова форма декларації про відходи.

Кабінет Міністрів України Постановою №876 від 19.08.23. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 7 травня 2022 року №556» вніс зміни до Постанови №556 «Деякі питання подання декларації про відходи». Зокрема:

  1. у новій редакції викладено форму декларації про відходи;
  2. підкориговано Порядок надання декларації про відходи.Як правильно внести кошти на свій рахунок ФОП

Уточнено, що:

  • декларація подається власниками відходів, діяльність яких призводить до утворення небезпечних відходів, або власниками відходів, що не є небезпечними, річний обсяг утворення яких перевищує 50 тон;
  • дія Порядку не поширюється на домогосподарства;
  • формування декларації припиняється за допомогою програмних засобів системи, якщо зазначені у заяві відомості:
  • надані не в повному обсязі;
  • не відповідають вимогам арифметичного та іншого контролю.

Постанова №876 набере чинності з 1 січня 2024 року.

Постанова №556 

НБУ послабив обмеження в частині продажу безготівкової іноземної валюти громадянам.

Національний банк України і далі реалізує стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування. З цією метою НБУ пом’якшує валютні обмеження в частині продажу безготівкової іноземної валюти громадянам. З 29 серпня 2023 року НБУ:

  • вперше з початку повномасштабної війни дасть змогу банкам продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Відповідні операції здійснюватимуться за курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тис. грн в еквіваленті в одному банку;
  • збільшить зі 100 тис. грн до 200 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців.

Нагадаємо, що такий інструмент доступний громадянам із 21 липня 2022 року.

Зазначені зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову. Це дасть змогу зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом.

Наведені зміни внесені постановою Правління НБУ №104 від 28.08.23. «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18», що набирає чинності з 29 серпня 2023 року.

Постанова Правління НБУ №104

Планують оновити Цивільний кодекс України у зв’язку з ліквідацією ФСС.

30.08.23. на сайті Верховної Ради України зареєстровано урядовий Законопроект №9660 «Проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо врегулювання окремих питань у зв’язку з припиненням Фонду соціального страхування України».

Про це повідомив Представник Кабінету Міністрів у ВРУ Т. Мельничук у Телеграм-каналі:Податки для блогерів у 2023 році

Метою Законопроекту є приведення Цивільного кодексу України у відповідність до Закону України від 21.09.22. №2620-9 «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Проектом Закону пропонується внести зміни до Цивільного кодексу України, якими передбачити, що у процесі виконання рішень про припинення або ліквідацію юридичної особи комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційні комісії)  мають взаємодіяти з органами Пенсійного фонду України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування в Україні на випадок безробіття.

Закон №2620-9

Підписано Закон щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів.

30.08.23. Президент В. Зеленський підписав Закон №3326-9 від 10.08.23. « Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів» (законопроект №9315), розроблений з метою руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком під виглядом здійснення операцій з продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі.

Відповідно до Закону, на період до припинення чи скасування воєнного стану в Україні заборонено поміщення у митний режим безмитної торгівлі та продаж  (постачання) магазинами безмитної торгівлі, а також розміщення у них вироблених в Україні товарів за товарними позиціями 2401-2404 згідно УКТ ЗЕД.

Заборонено продаж в Duty Free за однією розрахунковою операцією в обсязі, що перевищує 50 сигарет, або 10 сигар чи 20 сигарил, встановлена адміністративна відповідальність за порушення такої заборони.

Президент підписав Закон щодо створення сприятливих умов для малих виноробів.

30.08.23. Президент В. Зеленський підписав Закон №3303-9 від 09.08.23. « Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції» (Законопроект №9030).

Мета цього Закону:

  • зняття адміністративних бар’єрів для діяльності суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом виноградних вин, плодово-ягідних вин та/або напоїв медових;
  • створення сприятливих умов для розвитку малих виробництв виноробної продукції в Україні.

Така ініціатива допоможе створити стимули для розвитку малого виноробства і збільшити кількість малих виробництв виноробної продукції, а також забезпечить відкриття нових виробництв та створення нових робочих місць.

Законопроект №9030

НБУ повідомив про завершення обміну «Старих» гривень.

Національний банк України повідомив у Телеграм - каналі , що залишився місяць для того, щоб обміняти дрібні монети та банкноти гривні старих зразків до 2003 року, які вилучаються з готівкового обігу.

Йдеться про розмінні монети номіналами 1,2,5 та 25 копійок та банкноти номіналами 1,2,5,10,20,50,100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску. Здійснити їх обмін можна до 30 вересня 2023 року включно. Куди звертатися?

До Національного банку України:

  • у Києві: Контрактова пл., 2А;
  • у Дніпрі: вул. Воскресенська,13;
  • у Львові: вул. Коперника,4;
  • у Одесі: вул. Рішельєвська,8;
  • у Харкові: Театральна пл.,1;
  • у Хмельницькому: вул. Володимирська, 91.

До уповноважених банків: АТ «Ощадбанк», АТ КБ «ПриватБанк», АТ «Райффайзен Банк»,  АТ «ПУМБ». Актуальну інформацію, в яких відділеннях та філіях можна здійснити обмін, потрібно дізнатися на офіційних сайтах цих банків.

Обміняти такі розмінні монети та банкноти на інші монети і банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, в сумах, кратних 10 копійкам (для розмінних монет), громадяни зможуть без стягнення плати за проведення такого обміну.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки