Як правильно внести кошти на свій рахунок ФОП

08 липня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Актуальним для багатьох підприємців, особливо тих, які розвивають свій бізнес, є питання, як правильно внести кошти на свій рахунок, щоб податкова не сприйняла їх за отриманий дохід.

Як правильно внести кошти на свій рахунок ФОП

Що потрібно знати про зарахування власних заощаджень на бізнес-рахунок, щоб не сплачувати зайвих податків, та чи можна цього уникнути та розраховуватися карткою фізособи з постачальниками та кредиторами, розберемось далі в статті.

Чи можна внести кошти на свій рахунок ФОП, щоб вони не вважалися доходом?

Причин, чому підприємець може вважати необхідним внести певну суму на рахунок ФОП, може бути кілька.

Найбільш поширеними є ситуації:

  • потрібно сплатити рахунки постачальників, а коштів на власному рахунку не вистачає;
  • необхідно в потрібні терміни сплатити податки;
  • для виконання зобов’язань по кредиту;
  • просто перевести готівкові гроші в безготівкові.

Складність полягає в тому, що податківці розглядають перераховані на рахунок ФОП кошти як дохід, і не виділяють при цьому суми, внесені самим підприємцем.Первинні документи ФОП

Це в свою чергу, передбачає нарахування податків на всю суму так званого доходу.

Нагадуємо, згідно ст. 292 ПКУ п. 1, доходом ФОП є дохід у безготівковій формі чи у вигляді готівки, у матеріальній чи нематеріальній формі, який той отримав протягом звітного періоду.

Дохід ФОПа

В статті 292 п.11. визначений перелік коштів, які не включаються до суми доходу. Однак, в переліку немає коштів у вигляді особистих заощаджень, який підприємець перераховує на свій рахунок.

Таким чиним, податкова має всі підстави вважати ці кошти отриманим доходом і, відповідно, вимагати вказувати їх у звітній документації.

До того ж, податківці керуються Інструкцію про відкриття, закриття та використання рахунків в національній та іноземній валюті, в якій зазначено, що особисті кошти підприємця не можуть зберігатися на його рахунку ФОП.

Способи внесення особистих коштів на рахунок

ФОП має право внести свої кошти на підприємницький рахунок. Найзручніше це зробити наступним чином.Як перейти з однієї групи єдиного податку на іншу в Електронному кабінеті

1. Внесення готівки. Якщо підприємець бажає внести готівку і при цьому така сума вже була раніше облікована і в платіжному документі зазначена як виручка за певний період, то в такому випадку внесені кошти не будуть рахуватися повторно як дохід.

Наголошуємо, що виручка має бути проведена через РРО (це не стосується лише ФОП 1 групи на ЄП).

2. Надання поворотної фінансової допомоги – ще один спосіб підприємцю отримати кошти на рахунок та не мати проблем з податківцями. Проте варто пам’ятати про два важливі моменти:

  • надається виключно на основі договору;
  • допомога не може бути надана підприємцем самому собі, оскільки він не може виступати одночасно як позикодавець та позичальник.

В такому випадку правильним рішенням буде оформлення договору про надання поворотної фінансової допомоги на родича.

При цьому, такий вид допомоги повинен бути повернутий протягом року з дати її отримання. Якщо цього не буде зроблено, то з наступного дня по закінченню календарного року сума допомоги буде вважатися доходом ФОП.

Чи можна уникнути внесення коштів на рахунок?

Насправді, в деяких ситуаціях можна обійтися і без внесення особистих коштів на рахунок ФОП.

При цьому рекомендується діяти наступним чином:

1. Здійснювати розрахунки готівкою. Попри популярність та зручність безготівкових розрахунків, підприємці мають право розраховуватися і готівкою – виплачувати заробітну плату працівникам, сплачувати податки через касу в банку тощо.

Навіть з постачальниками можна розраховуватися, оплачуючи рахунки через банківський термінал чи касу і дотримуючись готівкового обмеження в 10000 грн на день. Таким чином, зовсім не обов’язково перераховувати готівку на рахунок ФОП, щоб здійснювати розрахунки.

Умови здійснення готівкових розрахунків визначені в Постанові Нацбанку №148 від 29.12.2017 року.Статутний капітал. Як з цим працювати?

2. Здійснювати розрахунки з картки фізособи. Підприємець як фізична особа може розраховуватися з постачальниками за товар чи здійснювати платежі по кредиту. Право фізособи використовувати власні кошти з картки визначене ст. 320 Цивільного кодексу.

Викорситання ФОПом власного свого майна для підприємницької діяльності

Також право підприємця на використання власного майна закріплена в ст. 134 Господарського кодексу.

Оскільки кошти на банківській картці фізособи є її майном, відповідно, вона має право використовувати їх під час підприємницької діяльності.

Підводячи підсумки, варто зазначити, що власні кошти на рахунок ФОП підприємець внести може, проте варто подбати про те, щоб вони не були зараховані як отриманий дохід.

Проте в деяких випадках ФОПу можна обійтися і без зарахування грошей на свій підприємницький рахунок, здійснюючи розрахунки готівкою або ж з власної картки.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки