Прийом оплат через POS-термінал: чи включати комісію в дохід, електронні трудові

13 березня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

З 10 червня стартує перехідний період — 5 років, протягом цього часу будуть застосовувати паперові та електронні трудові книжки.

Прийом оплат через POS-термінал: чи включати комісію в дохід, електронні трудові

10 червня почнуть працювати електронні трудові книжки

Президент підписав закон, яким запроваджується електронний облік трудової діяльності. Відомості з обліку використовуватимуть для підтвердження стажу співробітника при укладенні трудового договору, для призначення пенсій тощо.

Закон набуде чинності через три місяці з дня опублікування — 10.06.2021 р.

До цього часу роботодавці зобов'язані заповнювати паперові трудові книжки працівників при прийнятті на роботу й звільненні.

З 10 червня стартує перехідний період — 5 років, протягом цього часу будуть застосовувати паперові та електронні трудові, а відомості з паперових трудових книжок внесуть у Держреєстр. Працівник має право вимагати, щоб записи вносилися в паперову трудову книжку. Відомості в Пенсійний фонд зможуть надавати роботодавці й самі працівники через особистий кабінет на сайті ПФУ.

При звільненні роботодавець видаватиме співробітнику лише копію наказу про звільнення і проводитиме з ним остаточний розрахунок (зараз треба повернути і трудову).

Основне місце роботи визначатимуть за поданою заявою (до відкликання) і відомостями, які вносяться до реєстру застрахованих осіб.

Податки з подарункових сертифікатів

Податківці роз'яснили: якщо юрособа дарує подарунковий сертифікат фізособі, вартість такого сертифіката не оподатковується, якщо в розрахунку на місяць не перевищує 25% мінзарплати, встановленої на 1 січня (пп. 165.1.39 ПКУ). 

Інакше кажучи, не оподатковується вартість сертифікатів до 1,5 тис. грн (мінімалка на 01.01.2021 р. — 6 тис. грн).

Якщо сертифікат коштує дорожче, сума вартості, що перевищує 1,5 тис. грн, оподатковується 18% ПДФО і 1,5% ВЗ. Якщо сертифікат коштує 2 тис. грн, податки треба сплатити із суми 500 грн.

ФОП приймає оплати через POS-термінал: чи включати до доходу комісію банку

ДПС роз'яснила: якщо при розрахунках через платіжний термінал із суми виручки банк утримує комісію за послуги РКО, доходом ФОП-єдинника буде вся сума з урахуванням комісії.

А датою отримання доходу вважається дата надходження коштів на рахунок ФОП (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.03).

Відшкодування витрат на відрядження за електронними квитками

Податківці розповіли, що потрібно для відшкодування витрат на електронні квитки відрядженим працівникам. 

Якщо мова про електронний авіаквиток, потрібен такий пакет документів:

  • оригінал розрахункового чи платіжного документа (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція прибуткового ордера);
  • роздрукована частина електронного авіаквитка із зазначеним маршрутом (маршрут-квитанція);
  • оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира або роздрукований електронний посадковий талон, отриманий під час онлайн-реєстрації на авіарейс.

Для електронного проїзного/перевізного документа на поїзд підставою для відшкодування є:

  • роздрукований посадковий документ (для перевезення багажу — роздрукований перевізний документ);
  • якщо окремо замовлялися послуги (наприклад, користування постільною білизною, резервування місця) — роздрукований документ на таку послугу.

При замовленні проїзних квитків на автобус через інтернет — роздрукований квиток.

Який розмір штрафу буде за порушення, якщо він змінювався протягом року

У податківців запитали, який буде розмір штрафів за порушення, визначених главою 11 розд. II ПКУ, якщо їх розмір змінився протягом року.

Податківці відповіли, що штрафні (фінансові) санкції застосовують саме в тих розмірах, які діють на день прийняття рішень про застосування таких санкцій (консультація в ЗІР, підкатегорія 132.01).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки