Застосування РРО: як податківці консультують ФОП

24 березня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Кейси СПД-єдинників й відповіді податківців щодо необхідності використовувати РРО.

Застосування РРО: як податківці консультують ФОП

Як використовувати РРО в 2021 році

Податківці в своїх роз’ясненнях і консультаціях люблять посилатися на ст. 3 ЗУ «Про РРО», за якою СПД при проведенні готівкових чи безготівкових розрахунків (картками, платіжними чеками, жетонами тощо) при продажі товарів, наданні послуг і в сфері громадського харчування зобов'язані проводити розрахунки на повну суму оплати через фіскальні РРО або зареєстровані фіскальним сервером ПРРО. І створювати чеки в паперовій/електронній формі, які підтверджують розрахункову операцію. У деяких випадках можна застосовувати зареєстровані РК.

Хто зобов'язаний використовувати РРО в 2021 році

Але є винятки для єдинників, коли РРО використовувати не треба.

Ліміт 1 млн 320 тис. грн. Запам'ятайте цю цифру, адже ФОП-єдинники зобов’язані  використовувати РРО або програмний РРО тільки у разі перевищення обсягу доходу в 1 млн 320 тис. грн на рік.

У 2020 році цей ліміт становив 1 млн грн.

Чи треба використовувати РРО, якщо в IV кварталі 2020 перевищили ліміт у 1 млн грн, але не досягли 1 млн 320 тис. грн. Так, треба. Причому почати використовувати РРО таким ФОП треба було ще з 1 січня 2021 року.

Безготівкові розрахунки. Навіть якщо ліміт перевищили, РРО не застосовується, якщо приймаєте оплати від клієнтів виключно на рахунок у такий спосіб:

  • гроші з розрахункового рахунку покупця переводяться на ваш поточний рахунок ФОП;
  • покупець вносить оплату через банк, для зарахування на рахунок ФОП.

Якщо у вас інтернет-магазин, ви відправляєте замовлення за післяплатою, а покупець оплачує покупку на пошті при отриманні товару, чек йому видає пошта. Тобто ви, як продавець використовувати РРО не зобов'язані. Адже гроші ви отримаєте на рахунок від пошти.

Оплата за послуги за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування / сервісів переказу коштів. З 10 грудня 2020 року діє п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО», за яким РРО/ПРРО не застосовують, якщо розрахунки за послуги проводяться виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування / сервісів переказу коштів. Ключовий момент — це стосується оплати за послуги, а не торгівлі товарами.

ФОП, які приймають оплати за послуги таким чином, РРО не використовують навіть після перевищення ліміту.

Зобов’язані використовувати РРО підприємці-єдинники, які:

  1. Торгують технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту. Список таких товарів — у Постанові КМУ № 231, вивчіть його, бо, окрім гаджетів, холодильників, там є також барбекю, велосипеди, насоси.
  2. Продають ліки та медвироби. Надають платні послуги в сфері охорони здоров'я.
  3. Торгують ювелірними й побутовими виробами з дорогоцінних металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння (з 01.01.2021 р.).
  4. Торгують підакцизними товарами (наприклад, єдинники, які продають пиво).

Індивідуальні податкові консультації

Розберемо кілька ІПКІндивідуальна податкова консультація., у яких податківці відповідають на конкретні питання підприємців щодо використання РРО.

Справа в тому, що ІПК щодо практичного використання норм законодавства ДПС надає конкретному платнику податків, який надіслав запит, але часто позиція податківців з таких консультацій застосовується й до інших платникам. Для розуміння позиції податківців з того чи іншого питання ІПК стане в пригоді.

Втім ми завжди радимо отримувати у податківців консультації конкретно під ваші кейси.

РРО та інтернет-торгівля в 2021 році

Оплата туристичних послуг через інтернет

Чи потрібен РРО, якщо підприємство надає туристичні послуги через інтернет, розрахунки проводить через платіжні платформи WayForPay і FONDY.

Податківці відповіли, що такий СПД застосовувати РРО не повинен. І нагадали, що з 10.12.2020 р. набув чинності новий п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО», за яким РРО/ПРРО не застосовується, якщо розрахунки за послуги проводять виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів.

ІПК від 25.01.2021 р. № 271/ІПК/99-00-07-05-01-06  

Як розуміти: в даному випадку важливі параметри «оплата за послуги» і «розрахунки виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і / або сервісів переказу коштів». Якщо цей СПД торгуватиме товарами або надавав послуги і приймав оплату готівкою, довелося б використовувати РРО в усіх бізнесах після перевищення ліміту 1 млн 320 тис. грн.

РРО і торгівля вживаними кавовими апаратами 

ФОП-єдинник планує ремонтувати вживані кавові апарати і торгувати ними та запчастинами до них. І запитав у податківців, чи належать кавові апарати до технічно складних побутових товарів. І чи треба використовувати РРО при продажі вживаних і неробочих кавових апаратів.

Податківці відповіли, що ФОП-єдинники не використовують РРО до перевищення ліміту в 1 млн 320 тис. грн. При цьому обов'язково треба використовувати РРО/ПРРО, якщо торгуєте технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту.

Список таких товарів міститься в постанові КМУ № 231, і там немає назви товару «Кавові апарати» й відповідного коду УКТ ЗЕД. Тому податківці зробили висновок, що такий ФОП не повинен використовувати РРО/ПРРО при продажі кавових апаратів.

ІПК від 19.02.2021 р. № 626/ІПК/99-00-07-05-01-06 

Як розуміти: так вийшло, що кавові апарати не потрапили до переліку складних побутових товарів. А якби були в списку, ФОП потрібно було б використовувати РРО/ПРРО, навіть при торгівлі товарами, які раніше були у використанні, незалежно від їхнього гарантійного строку експлуатації (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.05).

Торгівля через автомати і РРО

ФОП 2-ї групи займається вендинговою торгівлею — торгує напоями через автомати, розрахунки від покупців приймає картками через POS-термінали. Він запитав у податківців, чи має використовувати РРО і з якого періоду, адже транзакції проходять через банк.

Податківці відповіли, що треба використовувати РРО, щойно обсяг доходу перевищить 1 млн 320 тис. грн. Почати використовувати РРО/ПРРО треба з першого числа першого місяця кварталу, який настає після перевищення. Використовувати РРО такий ФОП має завжди, тобто  у всіх наступних податкових періодах перебування на спрощеній системі.

У Реєстрі РРО є кілька моделей вбудованих електронних контрольно-касових реєстраторів, які можна використовувати в автоматах із продажу товарів і послуг.

ІПК від 25.01.2021 р. № 269/ІПК/99-00-07-05-01-06.  

Як розуміти: розрахунки картками через POS-термінали податківці традиційно не відносять до безготівкових розрахунків, тож зобов’язання використовувати РРО наступає після перевищення ліміту 1 млн 320 тис. грн.

Безготівкові розрахунки та продаж автозапчастин та мастил через інтернет

ФОП-єдинник продає автозапчастини та автомобільні мастила через сайт, розрахунки —виключно в безготівковій формі. Чи потрібен в даному випадку РРО.

Податківці відповили, що ні. Адже якщо розрахунки за товари проводяться шляхом переказу грошей з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через банк або вносяться на рахунок продавця через касу банку, РРО можна не застосовувати.

Також РРО не застосовується, якщо оплата на рахунок продавця вноситься через платіжний термінал або ПТКСПрограмно-технічний комплекс самообслуговування (платіжний термінал). банку.

ІПК від 25.01.2021 р № 267/ІПК/20-40-07-10-19/ 

Як розуміти: щоб не виникло зобов'язання використовувати РРО, у такого ФОП взагалі не повинно бути готівкових розрахунків. Якщо підприємець займається ще іншими видами діяльності, він також повинен приймати оплати виключно в безготівковій формі.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки