Хто зобов'язаний використовувати РРО в 2021 році

16 грудня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Обов’язкове використання РРО підприємцями-єдинниками відстрочено до 1 січня 2022 р., втім є категорії ФОП, які зобов’язані використовувати РРО в будь-якому випадку.

Хто зобов'язаний використовувати РРО в 2021 році

Ліміт в 1 млн перетворився на 1 млн 320 тис. грн

Ліміт доходу з метою використання РРО в 2021 р. підвищать до 220 мінімальних зарплат, це 1 млн 320 тис. грн.

Нині цей ліміт дорівнює 1 млн грн, і діє він до кінця 2020 р.

Тобто після перевищення обсягу доходу в 1 млн /1 млн 320 тис. грн ФОП-єдинник зобов'язаний почати проводити розрахунки через РРО або програмний РРО.

Коли треба використовувати РРО: з першого числа місяця кварталу, який настає за кварталом, у якому відбулося перевищення. Якщо перевищите ліміт в 1 млн 320 тис. грн у другому кварталі 2021 р., почати використовувати РРО маєте з 1 липня 2021 р.

Приміром, у грудні 2020 р. у вас дохід більше 1 млн грн, ви зобов'язані використовувати РРО з 1 січня 2021 р.

У якому випадку можна не використовувати РРО навіть після перевищення ліміту в 1 млн / 1 млн 320 тис. грн: якщо приймаєте лише безготівкові оплати.

Безготівковими, в розумінні податкової, вважаються оплати без використання платіжних карток, коли:

  • Гроші з рахунку покупця переводяться на поточний рахунок продавця / виконавця.
  • Покупець вносить оплату через банк, для зарахування на рахунок ФОП.

Приміром, дохід у вас рівно 1 млн грн і ні копійкою більше — можете почати проводити виключно безготівкові розрахунки, тоді РРО використовувати ви не зобов'язані. 

Якщо у вас підключений еквайринг і оплати надходять на рахунок, вам все одно доведеться використовувати РРО після перевищення ліміту. Тому що, на думку податкової, така розрахункова операція повинна реєструватися через РРО.

Чи потрібно проводити розрахунки через РРО інтернет-магазинам? Ні, поки не перевищено ліміт 1 млн / 1 млн 320 грн. 

Отже, якщо наближаєтеся до ліміту в 1 млн і є можливість перейти на безготівкові оплати, зробіть це.

Приміром, якщо торгуєте онлайн і надсилаєте покупцям замовлення поштою, використовуйте післяплату. Коли покупець отримуватиме посилку на пошті, він оплатить покупку і йому видадуть чек, а пошта перерахує гроші на ваш рахунок. Така операція вважається безготівковою, а не розрахунковою, оскільки гроші переводяться з рахунку на рахунок (ст. 2 ЗУ «О РРО»).

Але якщо паралельно ви продовжите приймати оплати через сайт, готівкою на інших точках, ви зобов'язані видавати фіскальні чеки покупцям, тобто треба використовувати РРО.

Онлайн-оплата за послуги. Як бути сервісам, які продають доступ до курсів, підписки на свої послуги та приймають оплату через сайт платіжними картками.

У ст. 9 ЗУ «Про РРО» з'явився новий п. 14, за яким застосування РРО для розрахунків не потрібно, якщо ФОП одержав за них оплату за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування або сервісів переказу грошей (Приват24, Fondy, Portmone, LiqPay тощо).

ФОП на ЄП, які зобов'язані використовувати РРО

Закон № 1017, згідно з яким обов'язкове використання РРО підприємцями-єдинниками відстрочено до 1 січня 2022 р, не впливає на використання РРО деякими категоріями ФОП.

Без прив'язки до ліміту 1 млн у 2020 р. і 1 млн 320 тис. грн у 2021 р. ФОП-єдинники зобов'язані проводити розрахунки через РРО, якщо:

Торгують технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту. Список таких товарів — у Постанові КМУ № 231, вивчіть його, бо, окрім гаджетів, холодильників, там є також барбекю, велосипеди, насоси.

Продають ліки та медвироби. Надають платні послуги в сфері охорони здоров'я.

Торгують ювелірними й побутовими виробами з дорогоцінних металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння (з 01.01.2021 р.).

Торгують підакцизними товарами (наприклад, єдинники, які продають пиво).

ФОП 1-ї групи не використовують РРО.

Як штрафуватимуть, якщо зобов'язані використовувати РРО, але не робите цього

За законом передбачений штраф, якщо ФОП:

  • не проводить розрахунки через фіскалізований РРО/ПРРО, хоча зобов'язаний;
  • проводить через РРО не всі покупки / не на всю суму покупки, тому в податкову надходить недостовірна інформація.

Для податківців це означає, що СПД приховує справжні розміри виручки.

До кінця 2021 р. за ці порушення продовжать діяти поточні розміри штрафів:

  • 10% вартості товару за перше порушення;
  • 50% вартості товару за повторне.

У розумінні податкової кожна операція без застосування РРО — це окремі порушення, а не єдине, тож штраф буде за кожну. Наприклад, якщо виявлять, що ви провели 20 операцій із порушенням, за першу штраф буде 10% вартості, за решту — 50% за кожну окремо (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.20).

Втім є рішення Верховного Суду від 27.08.2020 р. у справі № 815/4014/16, у якому порушення вважається триваючим, тобто єдиним: можете спиратися на нього, якщо вирішите захищати свою правоту перед податківцями.

За ці самі порушення буде штраф за ст. 1551 КпАП:

  • від 34 до 85 грн за перше порушення;
  • від 85 до 170 грн — за повторне протягом року.

Установити ці порушення податківці мають під час перевірки на підставі акта перевірки. Звичайно ж, якщо ви повинні проводити розрахунки через РРО, але навіть не зареєстрували його, податківці матимуть усі підстави для штрафу.

Також штрафують за невидачу паперового чи електронного чека РРО або програмного РРО, видачу документа невстановленої форми (якщо немає хоча б одного з обов'язкових реквізитів) (наказ Мінфіну № 13, Форма № ФКЧ-1).

Штраф — 10% за перше порушення, 50% за наступні, а також адмінштраф за ст. 1551 КпАП. Оштрафувати вас за невидачу чека податківці мають право на підставі проведеної перевірки.

Використовуєте апаратні РРО без пломби або вона пошкоджена, а до самої конструкції чи програмного забезпечення пристрою внесені зміни, не передбачені виробником, — штраф 5100 грн. А також штраф за ст. 1551 КпАП.

Строк давності для порушень щодо РРО/ПРРО — 1095 днів (п. 102.1, ст. 114 ПКУ).

Якщо торгуєте підакцизними товарами, треба попередньо запрограмувати в РРО/ПРРО найменування, ціни й кількість товарів із зазначенням коду УКТ ЗЕД. Штраф, якщо не зробили цього, — 5100 грн (пп. 7 ст. 17 ЗУ «Про РРО»). 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки