РРО та інтернет-торгівля в 2021 році

24 лютого 2021

Для ФОП-єдинників після перевищення ліміту 1 млн 320 тис. грн стає важливо, у який спосіб отримувати оплати, щоб не використовувати РРО/ПРРО.

РРО та інтернет-торгівля в 2021 році

РРО для ФОП-єдинників у 2021 році

У 2021 році ФОП-єдинники можуть не використовувати РРО чи програмний РРО, якщо не перевищили обсяг доходу в 1 млн 320 тис. грн (220 розмірів мінімалки).

Якщо приймаєте безготівкові оплати, РРО/ПРРО теж можна не використовувати. Йдеться про оплати з рахунку на рахунок, а також про випадки, коли покупець вносить оплату через касу банку для зарахування грошей на рахунок продавця.

Обов'язково треба використовувати РРО або ПРРО незалежно від ліміту й способів розрахунку, якщо ФОП:


Хто зобов'язаний використовувати РРО в 2021 році

Розрахунки за послуги і РРО/ПРРО

З 10 грудня 2020 року РРО не застосовують при розрахунках за послуги, але виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів (п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО»).

Так, приміром ФОП 3-ї групи ЄП з основним видом діяльності «Обробка даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність» (надання послуг в інтернеті) перевищив обсяг доходу 1 млн грн у 2020 р. і запитав податківців, чи треба йому використовувати РРО. Розрахунки за послуги він проводить через LiqPay, системи дистанційного обслуговування Приват24, Ощад24, Монобанк.

Податківці відповіли, що 10.12.2020 р. набула чинності норма (п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО»), за якою РРО не застосовують при розрахунках за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів (ІПК від 05.02.2021 р. № 407/ІПК/99-00-07-05-01-06).

Продаж складних побутових товарів через інтернет

Список цих товарів є в Переліку № 231. Байдуже, торгуєте ви ними онлайн чи в наземних точках, — маєте використовувати РРО.

Приміром, ФОП в інтернет-магазині торгує смарт-годинниками та електронікою (телефони, фото-, відеоапаратура, фітнес-трекери тощо) та аксесуарами для смартфонів (чохли, наклейки, захисні стекла). При продажі чохла на телефон вам потрібно провести оплату від покупця через РРО, хоча цей товар не належить до складних побутових.

РРО в сфері охорони здоров'я

Надаєте платні види послуг із класу 86 «Охорона здоров'я» — йдеться про КВЕД 86.1 «Діяльність лікарняних закладів»; 86.2 «Медична та стоматологічна практика»; 86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров'я» — ви зобов'язані використовувати РРО.

Займаєтеся приватною медпрактикою і надаєте платні консультації через інтернет — потрібно проводити оплати через РРО/ПРРО. Навіть якщо клієнт оплатив консультацію через систему дистанційного обслуговування і/або інтернет-еквайринг на вашому сайті, бо в цьому випадку, вид діяльності зобов'язує вас використовувати РРО.

Інформаційно-консультаційні послуги в інтернеті та РРО

Якщо надаєте інформаційно-консультаційні послуги з використанням комп'ютерних та інших програм в інтернеті, РРО/ПРРО не використовуєте, якщо не визначено місце проведення розрахунків і оплата була в безготівковій формі (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.02).

Раніше податківці консультували, що РРО не потрібен, якщо місце розрахунків визначити неможливо (наприклад, клієнти отримують комп'ютерні програми, електронні книги, довідки, висновки, експертні оцінки, договори тощо виключно в електронній формі).

Якщо у вас освітня онлайн-платформа, надаєте платний доступ до контенту свого інтернет-ресурсу — відеолекцій, онлайн-вебинарів тощо, РРО можна не застосовувати, якщо клієнт оплатив безготівково  або оплата за послуги йде лише за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів (п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО»).

Діяльність в інтернеті та РРО 

Ви спокійно можете торгувати онлайн і не думати про РРО до моменту, поки не перевищите ліміт 1 млн 320 тис. грн (якщо не торгуєте складними побутовими товарами та іншими товарами, при продажу яких РРО обов'язковий).
 
А от після перевищення ліміту стає важливо, яким способом отримуєте оплати.
 
Повторимося, якщо йдеться про послуги, з 10.12.2020 р. РРО не використовують при розрахунках виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів (п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО»).

Взагалі з погляду законодавства і податківців важливий факт «розрахункової операції» (ст. 2 ЗУ «Про РРО»).
 
Розрахункова операція — не будь-який платіж: має значення спосіб розрахунків (готівка, картка) і наявність місця проведення розрахунків.  

Місце проведення розрахунків — це місце, де одночасне здійснюється розрахунок і зберігаються отримані кошти. Також це місце отримання покупцем раніше оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо (ст. 2 ЗУ «Про РРО»).

Якщо продаєте товари онлайн, доставляєте товари чи надаєте послуги без фізичного контакту з покупцем, а гроші зараховуються на ваш поточний рахунок (через розрахунковий рахунок покупця, касу банку) — це не розрахункова операція в розумінні ЗУ «Про РРО» і РРО/ПРРО не потрібен.

Якщо частину оплати прийняли онлайн, без фізичного контакту з клієнтом, а другу частину готівкою або через термінал — звичайно, використовувати РРО треба, причому при всіх розрахунках.

РРО не обов'язковий, якщо ФОП, наприклад, отримує оплату в інтернеті за: комп'ютерну програму, яку покупець сам завантажує і встановлює на комп'ютер чи інший пристрій; інфопродукт (нематеріальні товари через інтернет) — електронні книги, відео/аудіозаписи, телефонні консультації, Skype-консультації, участь у вебінарі, онлайн-курсах, онлайн-уроках, інформаційній базі тощо (низка консультацій в ЗІР, підкатегорія 109.02).

Приймання оплат картками

Якщо на сайті приймаєте оплати на банківську картку, застосування РРО не уникнути в більшості випадків.

Але є нюанси: варто розрізняти оплату карткою на сайті, через платіжний термінал або інтернет-банкінг, поштового оператора та інших посередників. А також має значення, за що отримуєте оплату: за товари чи послуги.

Навіть якщо вся виручка надходить на бізнес-рахунок підприємця, з позиції застосування РРО має значення саме спосіб оплати.

Є два способи заплатити за товар/послугу в інтернеті:

Еквайринг / платіжні системи або сервіси переказу коштів. Коли ФОП приймає оплату карткою через сервіси банків-посередників для проведення розрахунків із клієнтами.

Це сервіси переказу коштів — iPay, LiqPay, WayForPay, Monobank, Portmone та інші (лист НБУ від 15.01.2021 р. № 57-0010/3184)

У цьому разі ФОП дає можливість заплатити клієнтам карткою просто на його сайті, через кнопку «Оплатити». Майже так само, як через POS-термінал, але тільки в інтернеті й через банківські сервіси, з якими у ФОП договір еквайрингу, наприклад.

Таку оплату в повному обсязі продавець зобов'язаний провести через РРО/ПРРО, паперовий чек вкласти в посилку при відправленні клієнту або переслати електронний (пп.пп. 1–2 ст. 3 ЗУ «Про РРО»). Якщо товар на гарантії, до покупки додаєте гарантійний талон.

Навіть якщо у вас власне виробництво, наприклад мініпекарня, печете торти для інтернет-замовлень і приймаєте оплату карткою через сайт, РРО використовувати зобов'язані, незважаючи на РРО-звільнення для виробників власної продукції. Але все-таки рекомендуємо зробити запит на ІПКІндивідуальна податкова консультація. про використання РРО/ПРРО у вашому випадку, щоб уникнути розбіжностей під час перевірки.

Оплата за реквізитами — тут ФОП не приймає для оплати картку клієнта, він дає реквізити бізнес-рахунку, і застосування РРО залежить від того, яким способом клієнт вирішує оплатити.

РРО не застосовується, якщо ваші клієнти вносять оплати:

  1. Готівкою через касу банку. Це може бути оплата за номером IBAN чи реквізитами бізнес-картки. Картка покупця не бере участі в розрахунках, РРО не застосовується.
  2. З поточного рахунку на рахунок продавця, через платіжне доручення, без використання платіжної картки.
  3. Через термінал самообслуговування, використовуючи готівку або свою картку. Тільки якщо це банківський фіскалізований термінал на території банку чи продавця, а не ПТКСПрограмно-технічний комплекс самообслуговування (платіжний термінал). небанківських фінустанов (лист ДПС від 09.04.2020 р. № 1458/6/99-00-05-04-01/ІПК). З виписки банку складно зрозуміти, через який ПТКС оплатив клієнт, тому ФОП сам вирішує — проводити таку операцію через РРО чи ні.
  4. Посереднику. У цьому разі посередником може бути Нова пошта, Укрпошта й будь-яка служба доставки. Клієнт оплачує посилку при отриманні (післяплата), РРО можна не використовувати, якщо поштовий оператор прийме оплату і перекаже вам гроші на рахунок. Для вас така операція вважатиметься безготівковою. Чек РРО в такому разі клієнту видає поштовий оператор.

А от якщо прямо видаєте клієнтам інтернет-замовлення через офлайн-магазин чи пункти видачі, приймаєте оплату карткою/готівкою від клієнтів — ви зобов'язані використовувати РРО й видавати фіскальні чеки.

Як приймати оплати в інтернет-магазині

Усе це має значення, якщо у вас немає розрахунків готівкою в інших бізнесах і наземних точках.

Якщо у вас інтернет-магазин, наземний магазин, а ще салон краси — байдуже, як ви приймаєте оплати в інтернет-магазині, якщо в наземному працюєте з готівкою. У цьому разі після перевищення ліміту в 1 млн 320 тис. грн ви зобов'язані використовувати РРО.

Коли РРО/ПРРО потрібен

Після перевищення ліміту в 1 млн грн, якщо приймаєте оплати:

  1. Готівкою від покупців, поштової служби чи посередників (кур'єрів тощо).
  2. Карткою через POS-термінал, наприклад, при видачі інтернет-замовлення клієнту в руки зі складу чи точки видачі, при сплаті кур'єру. 
  3. Карткою через небанківський ПТКСПрограмно-технічний комплекс самообслуговування (платіжний термінал). (нефіскалізований, тобто той, що не видає чеки РРО).
  4. Карткою на умовах передоплати, коли доставку замовлення здійснює посередник (кур'єр, експедитор тощо). Тоді посередник лише доставляє раніше оплачений товар, передає покупцю виданий продавцем чек РРО.
  5. Карткою за товар через системи дистанційного обслуговування (клієнт-банк, клієнт-інтернет-банк, телефонний банкінг, платіжний додаток, Приват24, Ощад24, ПУМБ онлайн та інші системи дистанційного обслуговування). При оплаті за послуги не використовуєте.

Податківці наполягають, що треба використовувати РРО при прийманні оплат через LiqPay або Portmone.

Як зрозуміти, що оплата була карткою

Визначити спосіб оплати клієнта можна з виписки банку, ця інформація є в деталях платежу.

У виписці завжди вказується рахунок платника, і він не завжди збігається з рахунком клієнта, оскільки  банки використовують транзитні рахунки, треба знати їхнє кодування.

Якщо рахунок містить цифри:

  • 2600 — гроші надійшли прямо з рахунку ЮО/ФОП. Покупець використовував платіж за реквізитами, РРО не обов'язковий;
  • 2620 — оплата з карткового або поточного рахунку фізособи, РРО не потрібен при оплаті послуг;
  • 2902 — гроші зайшли через касу банку, це транзитний рахунок банку. РРО не потрібен;
  • 2920 — надходження через банківський термінал, РРО необов'язковий;
  • 2654 — платіж через небанківський термінал, РРО потрібен, на думку податківців;
  • 2924 — транзитний рахунок банку, через який він проводить карткові розрахунки всіх СПД і фізосіб. Це операції через еквайринг та інтернет-банкінг, РРО не потрібен для послуг;
  • 2909 — транзитний рахунок для платежів між рахунками або через касу банку, РРО не потрібен.

Також важливо враховувати деталі й призначення платежу, у них не має бути формулювань про оплату карткою чи еквайринг. Якщо вони є — для більшості випадків РРО має бути.

Автор: Олександра Джуріло, фінансовий аналітик

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки