Роботодавець отримав нові підстави для розірвання трудового договору

16 травня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Роботодавець отримав нові підстави для розірвання трудового договору

Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП) вважається основним джерелом права, яким регулюються трудові відносини. Звільнення в умовах дії воєнного стану є актуальним питання і для роботодавця, і для працівника. Керівник в подальшому має шукати нового кандидата на відкриту посаду, а працівник в пошуку нового місця роботи.

Наразі працівник може бути звільнений на вимогу третьої сторони, за власним бажанням та з ініціативи роботодавця. Зміни до КЗпП розширюють повноваження роботодавця та надають йому нові підстави для звільнення працівника, зокрема, й через колабораціонізм, що особливо важливо та актуально в період воєнного стану.   Співробітник не з'являється на роботі: чи можливе звільнення за прогул?

26 квітня поточного року ухвалено Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» від 25 квітня 2024 року № 3678-ІХ  (далі – Закон № 3678). Документ направлений на підпис Президента України. Потрібно звернути увагу, що Закон прийнятий на основі законопроєкту від 5 вересня 2022 року № 7731. На підготовку проєкту та його прийняття 26 квітня 2024 року вплинула збройна агресія.

Після того, як Закон № 3678 набере чинності, стаття 40 КЗпП України в якій йдеться про розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця, буде доповнена новими пунктами:

  • пункт 13 статті 40 КЗпП. Набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України.
  • пункт 14 статті 40 КЗпП. Невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною 2 статті 142 КЗпП. Йдеться про положення, що містяться в правилах внутрішнього трудового розпорядку (ПВТР). Це один із важливих документів з яким працівник має ознайомитися в процесі працевлаштування. У деяких галузях економіки України для окремих категорій працівників діють статути і положення про дисципліну.

Стаття 142 КЗпП доповнюється новими частинами такого змісту: «Складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про:

  • надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території (далі — ТОТ) України.

Список ТОТ час від часу оновлюється, а, отже, їх список потрібно перевіряти на офіційних ресурсах. Якщо працівник не виконує, ігнорує вимогу про надання інформації про таких осіб, то роботодавець має підставу для його звільнення. На законодавчому рівні не встановлено, які дані та в якому порядку працівник має повідомити та як в подальшому ці дані використовуватиме роботодавець. важливо відзначити, що це доповнення КЗпП може стати підставою для незаконних утисків та дискримінації працівників, порушуючи таким чином право працівника на працю.

Звільняючи працівника за відповідною підставою, роботодавець повинен мати вагомі докази, адже сторони трудового договору по-різному можуть розуміти та трактувати фразу «зв’язки із фізичними особами». Через незаконне рішення про звільнення, працівник має право звернутися до суду. 

  • зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією. Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим.

Роботодавець на власний розсуд міг розробляти та приймати документи внутрішнього характеру з метою притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності, який надавав конфіденційну чи іншу важливу інформацію. Наразі це питання врегульовано на законодавчому рівні, а, отже, роботодавець матиме законні підстави для розірвання трудового договору з такою особою. Співробітника було відновлено на робочому місці: які будуть проблемні наслідки та ситуації

Отже, роботодавці отримали право додатково перевіряти працівників щодо їх співпраці з ворогом. В першу чергу увагу на це потрібно звернути на підприємствах, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки країни, об’єктах критичної інфраструктури. Таким чином колаборанти, тобто особи, які співпрацюють з ворогом, більше не зможуть працювати в українських підприємствах, установах та організаціях. Варто відзначити, що зміни до КЗпП стосуються виключно підприємств та їх працівників об’єктів критичної інфраструктури.

На підставі Закону № 3678 частина 1 статті 46 КЗпП України доповниться словами «проведення службової перевірки роботодавцем, який віднесений до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктів чи операторів критичної інфраструктури».

Перед розірванням трудового договору, роботодавцеві необхідно провести службову перевірку, протягом якої працівник не зможе виконувати посадові обов’язки. Розірвання трудового договору з наведених підстав можливе за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

Закон № 3678 набирає чинності з дня його опублікування.

Автор: Наталія Киріченко,

фахівець з питань трудового законодавства та кадрового діловодства

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки