Реєстрація нової книги обліку

17 липня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Нову книгу треба реєструвати, якщо стара закінчилася або загубилася, змінилася адреса підприємця.

Реєстрація нової книги обліку

Закінчується книга обліку доходів, і зміниться моя реєстрація — переїжджаю в інше місто. Швидше за все, книга закінчиться на кілька місяців раніше, ніж переїду, мені без варіантів реєструвати книгу за старою адресою?

Є три причини для реєстрації нової книги обліку:

  • стара книга скінчилася;
  • у ФОПФізична особа — підприємець змінилася податкова адреса і, як наслідок, змінилося відділення податкової;
  • втратили стару книгу або у вас її вкрали.

Ваш випадок — зміна адреси. Якщо діяти за законом, вам після закінчення старої книги треба зареєструвати нову; якщо це відбудеться, поки зареєстровані за поточною адресою, реєструйте книгу в старій податковій.

Коли переїдете, зареєструєте в держреєстратора зміну адреси, повідомите податкову про зміну місця обліку, зареєструєте і нову книгу, починати вести її треба аж з наступного року після зміни адреси.

Процедура реєстрації нової книги така сама, як і при реєстрації першої. Однаково діють і ФОП на спрощеній системі, які ведуть книгу обліку доходів, і підприємці на загальній системі, які ведуть книгу обліку доходів і витрат.

Все, що потрібно знати підприємцю про книгу обліку доходів

Стара книга закінчилася

Подаєте заяву й нову книгу в податкову.

Коли зареєстрована книга буде у вас на руках, продовжуйте робити записи з дати, яка йде після останньої дати в старій книзі.

А коли будете підбивати підсумки за місяць чи квартал, враховуйте суми зі старої книги.

Якщо зареєстрували книгу з нового кварталу, ведете у звичайному порядку.

Книга обліку доходів і витрат ФОП-загальносистемника

Змінилася адреса ФОП

Вести нову книгу потрібно з нового року. Так, якщо адресу змінили в червні 2019 року, нову книгу треба зареєструвати до січня 2020-го.

Буває, що після переїзду адреса змінилася, а податкова — ні, тоді реєструвати нову книгу не потрібно.

На титульній сторінці самостійно виправте адресу на актуальну і продовжуйте вести книгу, доки вона не закінчиться (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 107.07). Те саме стосується і зміни прізвища, щоправда, попередньо потрібно зареєструвати зміну імені ФОП у держреєстратора.

Змінилась адреса: до якої податкової подавати звітність

Втратили книгу або її вкрали

Не можна просто зареєструвати нову і вести її, наче нічого й не було.

Є ціла процедура, як діяти:

Протягом 5 днів із дати зникнення подайте дві заяви, що книга втрачена: одну в податкову на ім'я начальника ДПІ, другу в поліцію. Поліція видасть довідку, що підтверджує подання заяви, і передасть цю інформацію до вашої податкової (п. 6.10 Положення № 88).

Відновити дані із загубленої книги протягом 90 днів від дати подання заяви. А значить, треба зареєструвати нову книгу, дані за минулі періоди внести до неї на підставі первинних документів (п. 44.5 ПКУ). Після цього продовжити вести облік за поточними надходженнями.

Зі спрощеної системи на загальну і назад на ЄП

Підприємець працював на спрощеній системі, вів книгу обліку доходів, перейшов на загальну систему й почав вести книгу обліку доходів і витрат. Потім відмовився від ЗСЗагальна система оподаткування і знову повернувся на спрощену.

Якщо не минуло три роки після закінчення звітного періоду, в якому використовували дані з книги обліку єдинника, податківці дозволяють продовжувати вести стару книгу обліку доходів, яку ФОП вів до переходу на ЗС, і нову не реєструвати (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.08).

Нагадуємо, що зберігати книгу обліку треба три роки після закінчення звітного періоду.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки