Змінилась адреса: до якої податкової подавати звітність

22 січня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

У січні переїжджаю жити в інше місто, відповідно зміниться адреса. Чи можу я подати звітність за 2019 рік за старою адресою?

Змінилась адреса: до якої податкової подавати звітність

Платити податки й подавати звітність за 2019 ви можете за старою адресою. Адже до кінця року, в якому відбулася зміна, ФОПФізична особа — підприємець залишається на обліку в колишній податковій (п.10.13 Порядку № 1588).

Зміна адреси реєстрації підприємця

А ось платити ЄСВЄдиний соціальний внесок та звітувати зі сплати внеску треба за новою адресою (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, категорія 119.06).

Якщо змінюється місце проживання, ФОП має подбати про зміну своїх даних у реєстрах, свідоцтвах і дозвільних документах, де вказано стару адресу.

Перше, що потрібно зробити, — внести зміни до Єдиного держреєстру. Треба подати держреєстратору за старою адресою проживання заяву за формою 11. У ній поставити позначку навпроти поля 5 і вказати нову адресу у відповідному блоці форми.

Заява про реєстрацію змін даних ФОП (форма 11)

Адмінзбір за реєстрацію змін — 190 грн у 2019 році, його треба сплатити до подання документів, квитанцію про оплату прикласти до заяви. Таку заяву не можна подати онлайн через «Онлайн-будинок юстиції», онлайн-форма для заповнення не містить пункту щодо зміни адреси підприємця.

Протягом 24 годин держреєстратор внесе зміни й видасть нову виписку, передасть інформацію в ДФСДержавна фіскальна служба, а вона вже до Пенсійного фонду й соцстраху — вони внесуть зміни в дату, до якої ви перебуватимете на обліку в податковій за старим місцем проживання.

Потім упродовж 10 днів держреєстратор за новою адресою отримає вашу реєстраційну справу.
Після того як нова адреса з'явилася в Держреєстрі, ви маєте встигнути внести зміни до інших реєстрів і документів.

ФОП на спрощеній системі. Повинні внести зміни до реєстру єдинників: подати заяву про застосування спрощеної системи в стару податкову. 

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування — 2019

У п. 4 пишить вже нову податкову адресу.

У підпункті 5.4. «Внесення змін до реєстру платників єдиного податку*** щодо» поставте позначку навпроти рядка «податкової адреси суб'єкта господарювання».

Якщо зміна адреси торкнулася й місця провадження діяльності, заповніть також пункт 6.

Надіслати заяву можна поштою рекомендованим листом з описом вкладення.

Строки подання заяви про зміну адреси в реєстрі єдинників (п. 298.5 ПКУ):

  • 1-2–а групи — не пізніше 20-го числа місяця, що йде за місяцем, у якому в Держреєстр внесли зміни за новою адресою;
  • 3-я група — разом із декларацією з ЄПЄдиний податок за квартал, у якому зареєстрували в держреєстратора зміну адреси.

Зміни до реєстру внесуть у день подання заяви. Якщо потрібно, можете відразу отримати витяг із реєстру платників ЄП з оновленими даними.

Що ще треба зробити.

Отримати нове свідоцтво платника ПДВПодаток на додану вартість , якщо його маєте. Протягом 10 днів після зміни адреси подайте заяву до ДФС за новим місцем проживання разом зі старим свідоцтвом ПДВшника. Протягом 3 днів його анулюють і видадуть нове.

Ключ ЕЦП. Щоб подавати електронну звітність, потрібно отримати новий сертифікат ключа ЕЦПЕлектронний цифровий підпис й переукласти договір із новою податковою про визнання електронних документів.

Ключ ЕЦП: отримання, продовження, скасування
Якщо використовуєте РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат).. Ви маєте на зміну адреси в реєстраційних документах на касовий апарат 5 робочих днів після публікації нової адреси в Держреєстрі.

Треба заповнити заяву за формою № 1-РРО — поставити відмітку «Перереєстрація у зв'язку із», причиною вказати «зміна місцезнаходження підприємця» — і віднести її до податкової. Перереєстрацію проведуть за два робочих дні й видадуть нове реєстраційне посвідчення на РРО.

РРО: кому використовувати і як зареєструвати

Книга обліку доходів. Після закінчення року, в якому відбулася зміна, треба зареєструвати нову книгу обліку. Тобто якщо держреєстратор зареєструє зміну адреси в 2019 році, нову книгу слід почати вести в 2020 році.

Все, що потрібно знати підприємцю про книгу обліку доходів

Рахунок у банку. Інформацію про зміну реєстраційних даних треба надати в банк, де відкритий ваш підприємницький рахунок.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки