Рахунок ФОП не можна використовувати для особистих витрат, як стати бета-тестером програмних РРО

05 січня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

З січня набрала чинності заборона щодо використання підприємницьких рахунків для «здійснення операцій, пов'язаних з власними потребами».

Рахунок ФОП не можна використовувати для особистих витрат, як стати бета-тестером програмних РРО

Із січня не можна використовувати підприємницький рахунок для особистих витрат

Із січня набула чинності постанова № 162, якою Нацбанк вніс зміни до Інструкції про відкриття і закриття банківських рахунків. Зокрема, за поточними рахунками в національній валюті ФОП й самозайнятих не можна проводити розрахунки, пов'язані з власними потребами

ФОП після сплати податків мають право перерахувати гроші з підприємницьких рахунків на свої поточні рахунки фізособи, відкриті для власних потреб.

Інакше кажучи, щоб використовувати свої гроші для особистих (купувати в супермаркеті, оплачувати побутові послуги), а не господарських потреб ФОП, слід перераховувати їх на окремий рахунок фізособи.

Раніше НБУ заявляв, що ця норма носить технічний, уточнюючий характер і ніяк не утискає права ФОП розпоряджатися своїми грішми. Позицію ДПС із цього питання поки не озвучили.

Правила закриття рахунків ФОП спростили

Якщо особа закриває свого ФОП і на її поточному підприємницькому рахунку немає залишків грошей, банки зможуть закрити рахунок без документів від клієнта.

Якщо на рахунку гроші є, банк має право перерахувати залишок коштів на рахунок, відкритий для власних потреб такого ФОП, і потім закрити поточний підприємницький рахунок.

Ще уповноваженим працівникам банку нададуть право засвідчувати довіреність ФОП і фізосіб, які здійснюють незалежну профдіяльність, якщо така довіреність складається в присутності власника рахунку та довірених осіб. Тобто послуги нотаріуса не знадобляться (постанова НБУ № 162). 

Нові рахунки для сплати податків у 2020 році

Рахунки для сплати податків і зборів із січня 2020 року оновилися, перелік нових рахунків державного й місцевого бюджетів опублікований на сайті Держказначейства.

Рахунки для сплати ЄСВ в 2020 році на сайті податкової в розрізі областей. 

Перевіряйте актуальність рахунків, якщо формуєте квитанції або сплачуєте податки через кабінет платника, станом на 3 січня там відображалися старі рахунки. Якщо сплатите на старі IBAN-рахунки, які діяли з жовтня 2019 року, гроші вам повернуть як нез'ясовані надходження.   

Штраф за несвоєчасну сплату податків можуть знизити

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 2666, у якому пропонується знизити суму штрафу за несвоєчасну сплату податкових зобов'язань із 20% до 10% й скасувати нарахування пені на суму штрафу.

Порушення та штрафи у ФОП: звітність і податки

Ще пропонується впорядкувати процес застосування податкової застави та механізм реалізації майна, що перебуває в такій заставі, уточнити, які майнові права / майно підлягають внесенню в податкову заставу. Заставне майно може бути продане, але тільки на публічних торгах на аукціонних майданчиках товарних бірж. 

Також пропонується встановити, що протягом 90 календарних днів податкова не має права стягувати кошти групи боржників із податковим боргом до 10 млн грн у позасудовому порядку.

Як стати бета-тестером програмних РРО

ДПС почала тестувати програмні РРО: якщо хочете стати бета-тестувальником, подати заявку можна на сайті https://prrosto.kmu.gov.ua/.

З 9 січня учасники почнуть отримувати запрошення на тестування. Розробники додатка обіцяють, що він буде доступний на всіх смартфонах і планшетах з Android та iOS. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки