Служба зайнятості надає роботодавцям фінансову підтримку

08 березня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Служба зайнятості надає роботодавцям фінансову підтримку

ДПСУ опублікувала зміни до Плану-графіка перевірок на 2024 рік.

 29 лютого на вебсайті Державної податкової служби України опубліковано зміни до Плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік. Зміни внесено до розділів 1,2 та 3 :

  • Розділ 1 «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» з урахуванням  коригування 29.02.24.
  • Розділ 2 «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування 29.02.24.
  • Розділ 3 «Документальні планові перевірки фізичних осіб» з урахуванням коригування 29.02.24.
  • Розділ 4 «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти й своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» без змін, станом на 22.12.23.

У березні 2024 року скасують національні класифікатори з основних фондів та послуг ЗЕД.

Міністерство економіки України прийняло рішення скасувати з 2024 року:

  • Національний класифікатор ДК 013-97 «Класифікація основних фондів», затверджений Наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації №507 від 19.08.97. «Класифікація основних фондів ДК 013-97, затверджений наказом Держстандарту від 19.08.1997 р.№ 507». Він втратить чинність через три місяці з дня підписання Наказу Мінекономіки №18925 від 07.12.23. «Про скасування національного класифікатора ДК 013-97», тобто 7 березня 2024 року;
  • Національний класифікатор ДК 012-97 «Класифікація послуг зовнішньоекономічної діяльності», затверджений, Наказом Державного комітету України по стандартизації метрології та сертифікації №324 від 02.06.97. «Державний класифікатор України. Класифікація послуг зовнішньоекономічної діяльності ДК 012-97» втратить чинність також через три місяці з дня підписання Наказу Мінекономіки №19020 від 08.12.23. «Про скасування національного класифікатора ДК 012-97», тобто 08 березня 2024 року.

Наказ №507

Наказ Мінекономіки №18925

Наказ №324

Наказ Мінекономіки №19020

Звітність в режимі «Дія Сіті»: інформаційний лист ДПСУ.

Державна податкова служба України в Інформаційному листі №1/2024 від 28.02.24. розглянула питання, що виникають у процесі застосування платниками податків режиму «Дія Сіті», особливості оподаткування, подання та заповнення звітності, зокрема, Додатку «Дія» до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств тощо.

У листі Ви отримаєте відповіді на питання щодо заповнення Додатку «Дія» до декларації з податку на прибуток підприємств.

Докладніше:

Прийнято зміни до ПКУ: коротко про головні.

23.02.24. Парламент проголосував у другому читанні за Законопроект №9662 від 30.08.23. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» про внесення змін до ПКУ щодо вдосконалення онлайн комунікацій з платниками податків та інших змін. Про це повідомив голова Податкового комітету ВРУ

Д. Гетманцев у Телеграм - каналі:

Депутат нагадав, що до другого читання пропозиціями було урегульовано, зокрема:

  • унормування питання встановлення податкових пільг з плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на територіях, щодо яких прийнято рішення про обов’язкову евакуацію населення (прийняття рішення сільських, селищних, міських рад, військових адміністрацій, військово-цивільних адміністрацій);
  •  скасування відповідальності за помилкове зазначення платником податків у платіжних документах неправильного бюджетного рахунку отримувача коштів (за умови своєчасної сплати);
  • вирішення питання налагодження обміну інформацією між податковими органами та Центральним депозитарієм цінних паперів, депозитарними установами, уповноваженими обслуговувати рахунки власників часток товариств в обліковій системі часток товариств;
  • скорочення термінів бюджетного відшкодування;
  • осучаснення порядку залучення товарних бірж до продажу майна, що перебуває у податковій заставі;
  • надання можливості врахування прохання платника податків про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій, реєстрації платником ПДВ та ЄП не лише при державній реєстрації нової юридичної особи, але й під час подання заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу;
  • скасування обмеження для платників мінімального податкового зобов’язання щодо строку для звернення про проведення звірки даних, який зараз становить 30 днів з дня вручення ППР (податкове повідомлення-рішення).

Зверніть увагу, що Законопроектом №9662 запроваджується можливість участі платника податків у режимі відеоконференції під час розгляду матеріалів скарг або перевірок. Крім того, Законопроектом передбачається врегулювати питання щодо затвердження норм втрат і виходу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, тютюнової сировини та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального. Це дозволить перекрити схеми нелегального обігу тютюнових виробів на ринку України. Законопроект набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Законопроект №9662

Як банки повідомлятимуть ДПС про завершення валютного нагляду.

Міністерство фінансів України Наказом №535 від 09.10.23. «Про затвердження форми Повідомлення про завершення здійснення банками валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків платників податків за відповідними операціями з експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, та Порядку його подання банками до Державної податкової служби України» затвердив форму та Порядок подання банками до ДПС - Повідомлення про завершення валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків платників за операціями з експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення. Банк протягом трьох робочих днів, наступних за днем завершення здійснення валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків за відповідною операцією з експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення (крім завершення валютного нагляду у зв’язку із закриттям всіх рахунків резидента в банку та/або зміною обслуговуючого банку в митній декларації), подає до ДПС засобами електронного зв’язку в електронній формі Повідомлення. Повідомлення складається окремо щодо кожного платника податків на підставі даних, які надає Держмитслужба.

Наказ №535 опублікований в «Офіційному віснику України» №17 від 22.02.24. Він набере чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування.

Наказ Мінфіну №535

Уряд та бізнес підписали заяву про зміцнення співпраці.

Уряд та представники українського бізнесу підписали заяву про зміцнення співпраці між державою та підприємцями для покращення бізнес-клімату в Україні. Про це

повідомляє Міністерство економіки на своєму сайті. Сторони задекларували наміри спільно працювати над створенням в Україні сприятливих умов для ведення бізнесу.   Підписанти спільної заяви  визначили першочерговими напрямками для співпраці, такі:

  • напрацювання практичних рішень для зменшення тиску на підприємців зі сторони правоохоронних органів;
  • перезавантаження Бюро економічної безпеки;
  • визначення критеріїв віднесення бізнесу до категорії «білого», переліку переваг для такого бізнесу;
  • створення платформи для отримання зворотнього зв'язку від підприємців;
  • напрацювання ініціатив для підтримки розвитку українських виробників;
  • напрацювання рішень для вдосконалення та діджиталізації системи бронювання та відряджень.

Від Уряду документ підписала Перший віцепрем'єр - міністр - Міністр економіки України Ю. Свириденко, від бізнесу - представники бізнес-асоціацій, серед яких Федерація роботодавців, Спілка українських підприємців, Американська торгівельна палата в Україні, Торгово-промислова палата, Український союз промисловців і підприємців, Асоціація підприємців-ветеранів АТО та інші. Робота над розробкою рішень здійснюватиметься на базі Ради з підтримки підприємництва, а також на платформі «Зроблено в Україні», на майданчиках українських бізнес-об'єднань.

Докладніше:

Служба зайнятості надає роботодавцям фінансову підтримку.

Приймаючи на роботу працівників, роботодавці мають унікальну можливість повернути частину коштів, витрачених на оплату праці та сплату єдиного внеску у вигляді компенсації. Близько 900 роботодавців м. Києва отримали компенсації на суму понад 42 млн грн. Види компенсацій, які можуть отримати роботодавці столиці:

1. Компенсації за працевлаштування окремих категорій безробітних:

  • компенсація у розмірі 50% фактичних витрат на оплату праці за працевлаштування громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць (людей з інвалідністю, учасників бойових дій, кому до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років);
  • компенсація у розмірі 50% фактичних витрат сплаченого єдиного внеску за працевлаштування громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць і мають додаткові гарантії у працевлаштуванні; понад 6 місяців;
  • компенсація у розмірі 50% мінімальної зарплати за працевлаштування зареєстрованих безробітних з-поміж молоді.

2. Компенсації за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб:

  • компенсація за працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану (після 24.02.22.). Заяву можна подати через «Дію»;
  •  компенсація за працевлаштування ВПО з поміж зареєстрованих безробітних.

3. Компенсація за облаштування робочого місця для працевлаштованої людини з інвалідністю. Заяву можна подати через «Дію».

4. Компенсації за працевлаштування на нові робочі місця:

  • компенсація за працевлаштування громадян з-поміж зареєстрованих безробітних;
  • компенсація за працевлаштування громадян (не обов’язково зареєстрованих безробітних).

5. Допомога по частковому безробіттю через зупинення або скорочення виробництва з причин економічного, технологічного характеру, введення надзвичайного, воєнного стану тощо.

Заробітна плата не може бути нижчою за мінімальну.

Під час інформаційно-роз’яснювальної роботи фахівці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області нагадали, що  Закон України №3460-9 від 09.11.23.«Про Державний бюджет України на 2024 рік» визначив, що з 01.01.24. мінімальна заробітна плата становить 7100 грн за місяць або 42,60 грн за годину. З 01.04.24. вона зросте до 8000 грн за місяць або 48 грн за годину. Платити своїм працівникам менше роботодавець не може. Вони також звернули увагу на недопущення мобінгу й дискримінації працівників із ВІЛ/СНІД, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у трудових відносинах, необхідність психосоціальної підтримки на робочих місцях. Більше інформації про зміни в трудовому законодавстві під час воєнного стану на сайті Держпраці та на порталі.

Закон України №3460-9

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки