Штрафи та податки зростуть з 1 квітня разом з мінімальною заробітною платою

05 квітня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Штрафи та податки зростуть з 1 квітня разом з мінімальною заробітною платою

Довідники податкових пільг оновлено станом на 27.03.24.

На сайті Державної податкової служби оновлено довідники податкових пільг станом на 27.03.24. Додано нові довідники податкових пільг:

  • Довідник податкових пільг №123/1, що є втратами доходів бюджету;
  • Довідник інших податкових пільг №123/2.

У довідниках №123/1 та №123/2 надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг. Зарплата працівника ФОП у 2024: терміни виплати, оподаткування, платіжні документи

Штрафи та податки зростуть з 1 квітня разом з мінімальною заробітною платою.

З 1 квітня 2024 року мінімальна заробітна плата зросте до 8000 грн. (Закон №3460-9 від 09.11.23. «Про Державний бюджет України на 2024 рік»). Підвищення мінімальної зарплати вплине на такі показники:

  • мінімальний розмір ЄСВ в місяць з зарплати працівників та доходів ФОП зросте до 1760 грн;
  • максимальна величина бази нарахування ЄСВ в місяць зросте до 120000 грн;

Також з 1 квітня 2024 року зростуть розміри «трудових» фінансових штрафів, які застосовуються згідно  ст. 265 КЗпП України:

  • у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору - 80000 грн (10-кратний розмір мінімальної зарплати на момент виявлення порушення);
  • за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі - 24000 грн (3-кратний розмір мінімальної зарплати на момент виявлення порушення);
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - 16000 грн (2-кратний розмір мінімальної зарплати на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення).

Розмір прожиткового мінімуму не зміниться.

Нагадаємо, що з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць 2920 грн (загальний показник), а для основних соціальних груп населення:

  • дітей віком до 6 років - 2563 грн;
  • дітей віком від 6 до 18 років - 3196 грн;
  • працездатних осіб - 3028 грн;
  • осіб, які втратили працездатність, - 2361 грн.

Закон №3460-9

КЗпП України

Оновлено План-графік податкових перевірок на 2024 рік.

25 березня на вебсайті Державної податкової служби України опубліковано зміни до Плану-графіка документальних планових перевірок на 2024 рік. Зміни внесено до розділів 1 та 2:

  • Розділ 1 « Документальні планові перевірки платників податків юридичних осіб» з урахуванням коригування 25.03.24.
  • Розділ 2 « Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування 25.03.24.
  • Розділ 3 « Документальні планові перевірки фізичних осіб» станом на 29.02.24.
  • Розділ 4 « Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» станом на 22.12.2023.

ВРУ підтримала у другому читанні Законопроект про посилення соціального захисту військовослужбовців.

21.03.24. Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому Законопроект №10313 від 04.12.23. «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист». Про це повідомив депутат Я. Железняк у Телеграм - каналі, передає «Укрінформ».

Депутат уточнив, що законодавча ініціатива №10313 була підтримана 296 голосами народних депутатів. Метою Закону є удосконалення механізмів забезпечення деяких прав військовослужбовців, тобто на інформацію, медичне забезпечення, відпустки, а також прав поліцейських на одноразову грошову допомогу в разі загибелі (смерті), визначення втрати працездатності, правового регулювання інших питань, пов’язаних із реалізацією прав військовослужбовців під час проходження військової служби. Згідно із Законом, військовослужбовці матимуть право на вільне одержання, використання та поширення інформації. Водночас розширено права захисників і захисниць на відпустки на лікування. Передбачена можливість перебування в медичних закладах і відпустках для лікування у зв’язку з хворобою, чи після поранення (контузії, травми або каліцтва) зі збереженням грошового та матеріального забезпечення до 12 місяців поспіль. Окрім того, передбачена можливість отримати грошову компенсацію за всі невикористані військовослужбовцями дні відпустки у разі звільнення зі служби. Також встановлюється мінімальна межа гарантованої державою грошової виплати в розмірі 15 млн грн сім'ям загиблих захисників України.Які є адреси ФОП

Докладніше:

Законопроект №10313

У БЕБ  України  презентували модель Єдиної інформаційної системи.

У Бюро економічної безпеки України презентували модель Єдиної інформаційної системи (ЄІС). Під час розробки технічних вимог до ЄІС фахівці БЕБ консультувалися з представниками провідних українських та світових компаній, а також фахівцями Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС) та Естонського центру міжнародного розвитку. ЄІС має являти собою модульну платформу, побудовану на мультисервісній архітектурі з уніфікацією програмно-технічних засобів розробки та використанням сучасних веборієнтованих, сервісно-орієнтованих та геоінформаційних технологій. За словами в.о. Директора БЕБ А. Пащука, після впровадження ЄІС - має стати ключовим  інструментом для виявлення та оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних.  «Попередньо система включатиме в себе 18 модулів, основними з яких будуть  аналітичний модуль, модуль ризик-орієнтованого підходу та модуль взаємодії з інформаційними ресурсами. Останній забезпечить отримання інформації з різних автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів і баз даних органів державної влади, серед яких  ДПС, Держмитслужба, Мінцифри, Мін’юст, Мінфін, МВС, ДСА, АРМА та інші», - зазначив А. Пащук. Загалом створення ЄІС передбачено законодавчо. Вона має забезпечити єдине інформаційне середовище, доступ до якого буде надаватися через механізми ідентифікації та аутентифікації користувачів з використанням кваліфікованих електронних підписів.

Проведення перевірки достовірності, нарахування та сплати інших податків і зборів - ДПС здійснюватимуть за новою Методикою.

Наказом Державної податкової служби України №231 від 18.03.24. «Про затвердження Методики проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати інших податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи» затверджено Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів, контроль за якими покладено на ДПС. Методика носить роз’яснювальний, інформаційний і рекомендаційний характер. Перевірці підлягають питання щодо:

  • перебування у власності платника податків/зборів об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі його частки;
  • плати за землю;
  • транспортного податку;
  • рентної плати;
  • екологічного податку.

Перевірка нарахування та сплати інших податків і зборів складається з двох напрямів: аналітичного та документального. Аналітичний починається зі збору інформації з поданої звітності та доперевірочного аналізу. Процес проведення документальної перевірки умовно поділяється на етапи:

  • організаційний етап - обирається платник податку, що підлягає перевірці,  податківці першочергово ознайомлюються з наказом про облікову та податкову політику підприємства;
  • етап перевірки регістрів бухгалтерського обліку, даних стандартного аудиторського файлу (SAF-T UA) та податкової звітності;
  • етап аналізу стану декларування податкових зобов’язань, за період який охоплює перевірка з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ;
  • заключним етапом є узагальнення встановлених порушень (відхилень) з подальшим їх відображенням у висновках акту (довідки) про проведення перевірки за формою, затвердженою Наказом ДПС №244 від 25.02.21. « Про затвердження Зразка форми акту (довідки) документальної планової/позапланової виїзної перевірки податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, та Методичних рекомендацій щодо оформлення матеріалів документальних перевірок».

Наказ ДПС №231

Наказ ДПС №244

Роздрукування розрахункового документа(чека) в ПРРО (Аndroid та Windows).

Відповідають фахівці Головного управління ДПС у Житомирській області.

Зареєстрований розрахунковий документ (чек) можна роздрукувати, якщо до пристрою, де встановлено ПРРО від ДПС, підключений та налаштований принтер.

Для того, щоб роздрукувати розрахунковий документ (чек) на пристрої з операційною системою Windows, після його формування ПРРО та реєстрації фіскальним сервером ДПС, достатньо натиснути кнопку «Роздрукувати». Також друк розрахункового документа (чека) можливо здійснити у розділі «Журнал операцій», якщо направити обраний чек на друк.  Для того, щоб роздрукувати розрахунковий документ (чек) на пристрої з операційною системою Аndroid, необхідно відкрВідкриття рахунку за кордоном у 2024 році: Wise, Zen, Genome, PayPal, Revolut – який сервіс обратиити друковану форму зареєстрованого фіскального чека, натиснути кнопку «Поділитися», обрати іконку принтера та роздрукувати.

Відомості про доходи в електронному вигляді – просто і зручно.

Головне  управління ДПС у Київській області повідомляє, що з метою спрощення взаємодії громадян з органами виконавчої влади,  ДПС запроваджено електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору в електронному вигляді». Для отримання відомостей про доходи не потрібно звертатись до ДПС , - достатньо за допомогою засобів е- кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua) подати запит та отримати «Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору», відповідь на запит надійде в електронному вигляді. Електронний документ, засвідчений кваліфікованою електронною печаткою ДПС, є аналогом документа, виданого контролюючим органом у паперовій формі. У рамках електронного сервісу також створено можливість отримати   особою   інформацію  про  свої  доходи  за  період, починаючи з 1 кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (з розбивкою поквартально).  

Додатково інформуємо, що відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору в електронній формі також можна отримати засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Портал Дія» та через мобільний застосунок «Моя податкова».

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки