Торгівля пивом на розлив, очищення і продаж води в пляшках на ЄП

30 травня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП на загальній системі займається очищенням води, розливає її в пляшки й продає кінцевому покупцю. Запитав у податківців, чи можна йому перейти на 2-гу групу ЄП.

Торгівля пивом на розлив, очищення і продаж води в пляшках на ЄП

ФОП хоче на ЄП очищати і продавати воду в пляшках: що каже ДПС

ФОП на загальній системі займається очищенням води, розливає її в пляшки й продає кінцевому покупцю. Запитав у податківців, чи можна йому перейти на 2-гу групу ЄП.

Податківці нагадали, що єдинникам заборонено займатися видобутком і реалізацією корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення (пп. 5 п. 291.5.1 ПКУ). А підземні води віднесені до корисних копалин загальнодержавного значення (постанова КМУ від 12.12.1994 р. № 827).

Якщо ФОП не здійснює видобуток корисних копалин, зокрема підземних вод, може перебувати на спрощеній системі, якщо відповідає іншим вимогам до платників ЄП.

Також у ДПС нагадали, що спеціальне водокористування є платним і здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування (ст. 49 Водного кодексу України). Видають його територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері розвитку водного господарства.

ІПК ДПС від 13.04.2021 р. № 1510/ІПК/99-00-04-03-03-06 

Торгівля пивом на розлив і розпив у продуктовому магазині

ФОП 2-ї групи ЄП запитав податківців, чи можна торгувати пивом на розлив у продуктовому магазині зі споживанням на місці. У ФОП зареєстровані КВЕД 47.19, 47.11, 47.54, 47.62, 68.20 і є ліцензія на торгівлю пивом у роздріб.

Якщо так — чи потрібно продовольчому магазину мати статус «магазин-бар»?

Якщо ні — який порядок і умови здійснення в продовольчому магазині продажу пива на розлив зі споживанням на місці?

Податківці спершу нагадали, що пиво — це насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відсотка об'ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203 (ст. 1 ЗУ № 481). А торгувати в роздріб алкогольними напоями (крім столових вин) можна лише за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю (ч. 20 ст. 15 ЗУ № 481).

Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб'єктам господарювання громадського харчування і спецвідділам зі статусом громадського харчування, СПД з універсальним асортиментом товарів (ч. 7 ст. 153 ЗУ № 481).

Податківці нагадали, що КВЕД 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування» включає послуги з надання харчування споживачам, незалежно від того, чи подають страви у спеціалізованих місцях громадського харчування чи в ресторанах самообслуговування, споживають у приміщенні, забирають із собою чи замовляють додому. До цього класу також відносять приготування та подачу їжі для негайного споживання з автомобілів або пересувних вагончиків.

Цей клас включає діяльність:

  • ресторанів і кафе, ресторанів швидкого обслуговування;
  • місць з наданням їжі для споживання за межами закладу;
  • вагончиків з продажу морозива;
  • пересувних вагончиків з продажу їжі;
  • із готування їжі в торговельних мережах, а також діяльність ресторанів і барів, пов'язану з доставкою їжі, за умови залучення окремих одиниць.

Податківці дійшли висновку, що ФОП 2-ї групи має право займатися роздрібним продажем пива для споживання на місці за умови наявності статусу суб'єкта господарювання громадського харчування, КВЕД 56.10, за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

ІПК від 21.05.2021 р. № 1975/ІПК/99-00-09-03-02-06 

Щодня друкувати Z-звіти на резервному РРО не потрібно

ГНС роз’яснила: якщо резервний РРО протягом робочого дня не використовувався, то щоденного роздрукування Z-звіту чинним законодавством не передбачено. 

А використовується резервний РРО виключно в період виходу з ладу основного РРО або в разі вичерпання строку його служби.

Роздрукована на папері електронна виписка з реєстру ЄП не вважається оригіналом

Податківці розповіли, що електронна виписка з реєстру платників ЄП, отримана через кабінет платника і роздрукована на папері, не вважатиметься оригіналом, оскільки електронний документ, не засвідчений кваліфікованою електронною печаткою ДПС, не є аналогом документа, виданого контролюючим органом у паперовій формі.

І нагадали, що можна безкоштовно отримати в контролюючому органі за місцем податкової адреси паперову або електронну виписку з реєстру платників єдиного податку.

У формі запиту в полі «Спосіб отримання виписки» потрібно відмітити — у контролюючому органі чи в електронному вигляді. Для юридичних осіб запит за формою J1302101 і витяг за формою J1402101 розміщені на сайті ДПС за посиланням.  

З червня ФОП 1-ї групи повинні платити ЄП і ЄСВ

Із грудня 2020 року по травень 2021 року включно ФОП на 1-й групі ЄП були звільнені від сплати щомісячних платежів з ЄП, а також ЄСВ.

Із червня платити податки треба у звичайному режимі.

У декларації єдинника треба вказувати КВЕД, за якими отримували дохід

Податківці роз'яснили, що при заповненні декларації з ЄП у полі 10 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» потрібно вказувати коди КВЕД, за якими фактично здійснювали діяльність у звітному періоді (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.07). 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки