Трудові штрафи хочуть збільшити, торгівля через Facebook і РРО

28 березня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Як оподатковувати дохід від продажу фото на Shutterstock Inc, Adobe Systems Inc.

Трудові штрафи хочуть збільшити, торгівля через Facebook і РРО

Торгівля посудом через Facebook, безготівкові оплати і РРО

ФОП на 2-й групі ЄП торгує посудом у роздріб, замовлення отримує через фейсбук. Запитав у податківців, чи має він застосовувати РРО, якщо товар покупцям надсилає «Новою поштою», а розрахунки проводить виключно безготівково.

Податківці відповіли, що застосування РРО не обов'язкове при розрахунках виключно в безготівковій формі:

  • переказом грошей з розрахункового рахунку клієнта на розрахунковий рахунок продавця через установу банку;
  • внесенням грошей через касу банку;
  • внесенням грошей у касі банку через платіжний термінал чи ПТКС, який належить банку.

Також податківці нагадали, що ФОП-єдинники не застосовують РРО, якщо дохід протягом року не перевищив 1 млн 320 тис. грн.

ІПК ГУ ДПС у Київській області від 16.03.2021 р. № 965/ІПК/10-36-07-06-20

Застосування РРО: як податківці консультують ФОП

Дохід від продажу зображень на фотостоках і податки

ФОП на 3-й групі ЄП отримує дохід від реалізації авторських фото на іноземних фотобанках (фотостоках) Shutterstock Inc, Adobe Systems Inc та ін. Гроші у валюті можуть бути перераховані як на особистий рахунок фізособи, так і на рахунок ФОП в інвалюті. Він запитав податківців, як оподатковувати отриманий дохід.

Ті відповіли: якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів — іноземна компанія, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу одержувача, про який він зобов'язаний відзвітувати в декларації (ІПК ДПС від 05.03.2021 р. № 850/ІПК/99-00-04-03-03-09).

Доходи у валюті чи інших активах (вартість яких виражена у валюті або міжнародних розрахункових одиницях) перераховуються в гривні за курсом НБУ, що діє на момент отримання грошей (п. 164.4 ПКУ).

Із цих доходів фізособа зобов'язана сплатити ПДФО і військовий збір (пп. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Інспекторам Держпраці хочуть дозволити приходити до роботодавців у будь-який час і заходити куди схочуть

Мінекономіки розробило законопроєкт, яким пропонується віднести до завдань Держпраці заходи держнагляду за дотриманням законодавства про працю та закріпити права інспекторів Держпраці, вони зможуть:

  1. Безперешкодно, без попереднього повідомлення, у будь-який час доби відвідувати будь-які робочі місця (зони) у ході інспекційного відвідування. Проходити до будь-яких виробничих, службових та адмінприміщень, у яких використовується наймана праця.
  2. У денний час приходити в нежитлові будівлі, приміщення, споруди та ін. об'єкти, якщо є достатньо підстав вважати, що там перебувають фізособи, які виконують трудові обов'язки або працюють примусово.
  3. Ознайомлюватися з оригіналами та робити копії (у тому числі електронні) актів об'єктів відвідування, які стосуються прав працівників, колективних чи трудових договорів, а також документів, ведення яких передбачено законодавством про працю.
  4. Наодинці або в присутності свідків ставити запитання об'єкту відвідування / працівникам, представникам профспілок та ін., члени яких працюють на об'єкті відвідування, отримувати необхідні пояснення, звіти, матеріали, іншу інформацію про стан дотримання вимог законодавства про працю, їх порушення та вжитих заходах щодо усунення таких порушень.
  5. За результатами інспекційного відвідування зможуть визнати, що робота виконується в рамках трудових відносин, незалежно від назви й виду договірних відносин між сторонами.
  6. Надавати уповноваженим органам рекомендації про відсторонення від виконання обов'язків винних у порушенні законодавства про працю працівників, залучення їх до відповідальності.
  7. Витребувати для огляду документи, що посвідчують особу, у фізосіб, які перебувають на робочих місцях чи поза виробничими, службовими, адмінприміщеннями та в ін. місцях, які використовуються для госпдіяльності, якщо є підстави вважати, що ці особи виконують трудові обов'язки.

Інспекторам заборонять вилучати оригінали фінансово-господарських, бухгалтерських та ін. документів, комп'ютери та їхні частини. Передавати вилучені документи або їх копії іншим особам, у яких немає повноважень на ознайомлення з ними, або вимагати документи у СПД із цією метою.

Також заборонять вимагати у роботодавця надати виписки та копії документів, які він раніше надавав інспектору або які перебувають у володінні інспекції Держпраці та залишаються актуальними, а також якщо ці документи є у вільному й безплатному доступі на держресурсах тощо.

Трудові штрафи пропонують підвищити

У законопроєкті від Мінекономіки також пропонується підвищити розмір трудових штрафів.

Наприклад, за допуск до роботи особи без оформлення трудового договору та виплату зарплати «у конверті» без сплати податків — за перше порушення:

  • до ФОП і юросіб-єдинників хочуть почати застосовувати штраф у розмірі 10 мінімалок, зараз — письмове попередження;
  • до ФОП на ЗС і 4-й групі ЄП — 15 мінімалок (зараз — 10 мінімалок, 60 тис. грн у 2021 році).

У разі повторного порушення протягом двох років штраф пропонують залишити 30 мінімалок (він діє і зараз, це 180 тис. грн у 2021 році).

За порушення строків виплати зарплати — пропонують штрафувати на п'ять мінімалок (зараз — три мінімалки, це 18 тис. грн у 2021 році).

Якщо не допустите інспекторів до перевірки дотримання законодавства про працю — буде штраф п'ять мінімалок (зараз три, це 18 тис. грн).

Якщо інспектори прийшли з метою виявити неоформлених працівників і перевірити, не чи платите ви зарплату «у конвертах», штраф за недопуск пропонують підвищити до 50 мінімалок (зараз діє 16 мінімалок — 96 тис. грн).

Покупці зможуть скаржитися на продавців у Держспоживслужбу через бота

Держслужба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів запустила чат-бота в Telegram, називається він «Е-споживач: Прийом звернень», а знайти бота можна за ім'ям @derzhspozhivsluzhba_bot.

Через бота можна подати звернення трьох форматів: заяву, скаргу та пропозицію.

Для цього потрібно вказати свої ПІБ, адресу, email, телефон за бажання. І викласти суть питання. Якщо необхідно — відповісти на додаткові запитання й додати фото або документи.

Зараз бот працює в тестовому режимі.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки