Уряд передбачив у 2023 році понад 7000 мікрогрантів

17 лютого 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Уряд передбачив у 2023 році понад 7000 мікрогрантів

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено ще на три місяця.

11.02.23. Президент В. Зеленський підписав відповідні Закони: №2915-9 від 07.02.23. «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».

Законом передбачено продовження строку дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 19.02.23. строком на 90 діб. № 2916-9 від 07.02.23. «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації».

Законом строк проведення загальної мобілізації також продовжено з 19.02.23. строком на 90 діб.Як вибрати КВЕД у 2023 році

З  08.02.23. діють зміни щодо реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування під час війни.

06.02.23. Президент В. Зеленський підписав Закон №2876-9 від 12.01.23. «Про внесення змін до розділу 20 «Перехідні положення»  Податкового кодексу України щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування». (Законопроект №8079).

Законом заборонено перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування 2%. Та це не єдині зміни.

В Законі також зміни до ПКУ щодо реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування.

Так, на період  воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення:

  • продовжено  граничні терміни реєстрації ПН;
  • зменшено штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН до 2-5-10-15-25 %
  • від суми ПДВ замість 10-20-30-40-50 % залежно від строку такого
  • порушення;
  • зроблено  цілодобовим граничний строк реєстрації ПН/РК.

 Закон №2876-9 опублікований 07.01.23. та набрав чинності 08.01.23.

У ДПС зауважили: нові строки реєстрації у ЄРПН застосовують до ПН та РК, граничний термін реєстрації яких припадає на період з дати набрання чинності Законом №2876-9 (тобто з датою складання, починаючи з 16.01.23.).Як бути, якщо 2022 став збитковим

Податковий кодекс України

Оновлено версії мобільних застосунків ПРРО.

Повідомляє ГУ ДПС у Сумській області: З 01.01.23. почали діяти нові коди УКТ ЗЕД, запроваджені Законом України №2697-9 від 19.10.22. «Про Митний тариф України».

У зв’язку з цим оновлено довідник УКТ ЗЕД у всіх версіях мобільного застосунку: для  Android  та  iOS, для Windows  та для  вебверсії ПРРО.

Звертаємо увагу, що одним із обов’язкових  реквізитів фіскального чека, який потрібно вказувати для всіх підакцизних товарів (для алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та його промислових замінників, пального тощо), є  код УКТ ЗЕД.

ПРРО - це сучасна альтернатива апаратним РРО, який забезпечує швидку реєстрацію розрахункових операцій на фіскальному сервері ДПС у режимі онлайн. Розробку оновлених версій ПРРО реалізовано за підтримки  EU Public Finance Management  Support  Programme for Ukraine.

ДПС України наголошує на необхідності дотримання правил роботи з РРО та застосування платіжних терміналів.

ДПС попередила платників про дотримання вимог чинного законодавства у частині забезпечення можливості  здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням платіжних терміналів).

ДПС України повідомляє, що з 01.01.23. втратила чинність Постанова КМУ №878 від 29.09.10. « Про здійснення розрахунків за продані товари (послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів», якою встановлювались окремі вимоги щодо обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (послуги).

Внаслідок цього, з 01.01.23. набрала чинності Постанова КМУ №894 від 29.07.22. «Про встановлення строків, до настання яких торговці  повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових  розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)», якою передбачено, що у 2023 році  pos- термінали зобов’язані  встановити всі торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб незалежно від площі торгівельного об’єкту. При цьому за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання  установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги)  з використанням електронних платіжних засобів, встановлена відповідальність ст.163-15 КУпАП (від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). 

В Україні скасують більшу частину дозволів.

Прес-служба Апарату ВРУ 18.01.23. повідомляє, що в Україні буде запроваджена так звана «регуляторна гільйотина», завдяки чому скасують механізм надання більшості дозволів.  Залишаться лише ті, що є необхідними для  збереження життя людей.

Про це розповів депутат, голова Комітету ВР із питань фінансів, податкової та митної політики  Д. Гетманцев: «Законом у нас передбачено лише 120 дозволів, однак різноманітними підзаконними актами ця кількість збільшена фактично  у п’ять разів. Це є стримувальним фактором  у розвитку бізнесу, оскільки кожен із цих дозволів пов’язаний із процедурою видачі, перевірками, а все це створює корупційні ризики.

З урахуванням нашої державної системи, що сформувалася за 30 років і дуже прихильна  до корупційних проявів, це створює додаткове навантаження на бізнес  під час війни»,- сказав політик. Він переконаний, що дерегуляція системи видачі дозволів важлива не лише на час війни, її треба загалом кардинально переглянути. Крім того, за словами депутата, в Україні для полегшення роботи  бізнесу пропонується  проведення податкової реформи адміністрування.

Уряд передбачив у 2023 році понад 7000 мікрогрантів.

Уряд передбачив у 2023 році на програму  мікрогрантів  «Власна справа» 1,8 млрд. грн., що дозволить видати українцям понад 7000 мікрогрантів  на організацію та розвиток  бізнесу. Про це повідомили у Мінекономіки:

Сума мікрогранту  становить від 50 до 250 т. грн. Його можна отримати на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення.

Отримати мікрогрант  може як діючий підприємець, так і людина без досвіду такої діяльності.

Серед підприємців, які вже отримали  мікрогранти за урядовою програмою «є Робота» минулого року: майже 30% працюють в сфері оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспорту, 20% в сфері переробної промисловості, 13% тимчасового розміщування  й організації харчування. Урядовий проект «є Робота» включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності. Подача заявки на всі напрямки програми «є Робота» здійснюється через «Портал Дія». Зміни для ФОП у 2023 році та рекомендації щодо організації ефективної діяльності

АТ «Укрзалізниця»  планує  представити  е-Портал для роботи з вантажовідправниками.

АТ «Укрзалізниця» планує у березні представити новий єдиний електронний портал для роботи з вантажовідправниками та іншими клієнтами. Про це повідомляє  ЦТС:

Вже напрацьований перелік завдань, головною метою яких є повний перехід на електронний  документообіг. На новому е-Порталі  можна буде укладати договори, подавати замовлення на перевезення, оформляти перевізні документи, звіти, а також співпрацювати  з Європейськими  перевізниками.

Заходи реалізуються в рамках комплексного плану цифрової трансформації  бізнес-вертикалі «Вантажні перевезення і логістика» АТ «Укрзалізниця» на 2022-2024 роки.

Докладна презентація нового продукту, розробленого «ТМ Софт» та «Е-Докс», запланована в ході наступного засідання Експортного офісу при «УЗ» у березні 2023 року.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки