Умова про неоплачувану відпустку в трудовому договорі

30 січня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Чи можна в трудовому договорі вказати, що відпустка не оплачується? У нас ще маленький ФОП, плануємо взяти одного-двох працівників.

Умова про неоплачувану відпустку в трудовому договорі

Так робити не можна. Коли приймаєте працівника на роботу, ви стаєте роботодавцем і зобов'язані дотримуватися трудового законодавства. А право працівника на оплачувану відпустку захищає КЗпПКодекс законів про працю України і Закон про відпустки. Наскільки маленький у вас бізнес, у цьому разі значення не має.

Як підприємцю оформити працівника

Усім, хто працює з вами за трудовим договором, ви зобов'язані надавати щорічну відпустку зі збереженням на цей період місця роботи (посади) і зарплати (ст. 74 КЗпП і ст. 2 ЗУ «Про відпустки»).

Ви не можете прописати в трудовому договорі умови, які порушують або обмежують права працівника чи знижують рівень гарантій (компенсацій), а неоплачувана відпустка порушує права працівника.

Навіть якщо пропишете такі умови на свій страх і ризик, вони все одно будуть недійсними. А в працівника з'явиться привід обґрунтовано поскаржитися на вас до інспекції Держпраці.

Щорічна відпустка. Як роботодавець ви повинні надати працівнику щорічну оплачувану відпустку не менш ніж на 24 календарних дні за відпрацьований рік (ст. 75 КЗпП і ст. 6 ЗУ «Про відпустки»). А деяким категоріям навіть більше: наприклад, працівникам до 18 років — 31 календарний день, інвалідам — 30 (I–II група) або 26 календарних днів (III група).

Штрафи за те, що не надавали щорічну оплачувану відпустку більш як 2 роки поспіль, — 4173 грн у 2019 році. Адмінштраф — від 510 до 1,7 тис. грн (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Щорічна відпустка працівника підприємця

Відпустка за власний рахунок. Працівник може взяти відпустку за свій рахунок, але не більше ніж на 15 календарних днів за рік. Це його право, а не обов'язок: відправити своїм рішенням працівника в неоплачувану відпустку ви не можете.

Працівник має подати вам заяву з проханням надати відпустку, наприклад, за сімейними обставинами без збереження зарплати. Є ряд причин, через які ви зобов'язані надати відпустку без збереження зарплати деяким категоріям працівників на більший період, вони перелічені в ст. 25 ЗУ «Про відпустки».

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки