Військовий збір та можливі зміни для єдинників з 1 жовтня

07 жовтня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Військовий збір та можливі зміни для єдинників з 1 жовтня

Законопроект № 11416-д, який стосується запровадження обов'язкової сплати військового збору (ВС) для платників єдиного податку (ЄП), перебуває на стадії розгляду. Очікується, що він набуде чинності з 1 жовтня 2024 року. 

Незважаючи на те, що закон ще не прийнятий, ймовірність його затвердження є високою, і вже можна обговорювати його можливі наслідки для фізичних осіб-підприємців (ФОП) на єдиному податку, а також юридичних осіб.Які військові послаблення щодо штрафів зараз діють

Військовий збір для ФОП на ЄП груп 1 та 2

Одним із ключових моментів законопроекту є запровадження обов'язкової сплати військового збору для ФОП на ЄП груп 1 і 2. Важливо зазначити, що йдеться не про збільшення розміру єдиного податку, а про додавання окремого обов'язкового платежу — військового збору.

Основні положення для ФОП на ЄП груп 1 та 2:

  1. Дата набуття чинності законом — 1 жовтня 2024 року. З цього моменту ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, будуть зобов'язані сплачувати ВЗ.
  2. Сума військового збору – 710 грн на місяць. Ця сума складає 10% від МЗП, що зафіксована на 1 січня 2024 року (7100 грн).
  3. Строк сплати — до 20 числа цього місяця. Це свідчить, що за жовтень 2024 року військовий збір необхідно буде сплатити не пізніше 18 жовтня 2024 року, оскільки 20 жовтня випадає на неділю.
  4. Оплата авансом. Як і у випадку з ЄП, ПС сплачується авансом, тобто ФОП на ЄП груп 1 і 2 зобов'язані внести фіксовану суму незалежно від того, чи мали вони дохід у конкретному місяці, чи велася діяльність.Навіть якщо підприємець не проводив діяльність весь місяць, але був зареєстрований на ЄП хоча б один день, йому необхідно сплатити повну суму військового збору за місяць.
  5. Відсутність звільнення від сплати. Важливо розуміти, що статус працевлаштованості ФОП не звільняє від сплати військового збору. Навіть якщо підприємець офіційно працевлаштований на підприємстві, де з його зарплати утримується військовий збір, він все одно має сплатити 710 грн. за себе як підприємець. Аналогії з ЄСВ тут не варто проводити, оскільки сплата військового збору не залежить від факту наявності офіційного доходу за трудовим договором.
  6. Оплата на бойових територіях, у період відпустки чи тимчасової непрацездатності. Закон не звільняє від сплати ВС, навіть якщо ФОП зареєстрований у локації, де ведуться бойові дії, або перебуває у відпустці чи лікарняному. НД повинен бути сплачений у повній величині.

Звітність та нарахування авансових внесків:

  • Як і у випадку з ЄП, фіскали самостійно нараховують авансові внески щодо військового збору через електронний кабінет платника. ФОП залишиться лише виплатити нараховану суму та відобразити її у звітності.
  • Окремої звітності щодо ВЗ для ФОП на ЄП груп 1 та 2 не передбачено. Всі суми військового збору вказуватимуться у декларації з ЄП.
  • Очікується, що форму декларації з ЄП буде змінено для додавання відповідних граф, де підприємці матимуть змогу відобразити сплачені суми військового збору.
  • Якщо податкові органи не встигнуть нарахувати авансові платежі з військового збору до дати сплати, може позначитись питання, на які рахунки ФОП повинні перераховувати гроші.Можливо, буде передбачено можливість тимчасової сплати на вже спеціальні рахунки для ВЗ. Також платники податків матимуть змогу скористатися нормою про подання заяви на повернення коштів у разі помилкової сплати на інший рахунок, без штрафних санкцій.

Штрафи за несвоєчасну сплату: У разі, якщо підприємець не встигає вчасно сплатити ВЗ або внесе його не в повній величині, буде діяти штраф за ст. 122.1 ПКУ. Цей штраф складає 50% від суми несплаченого авансового внеску щодо ВЗ.

Військовий збір для платників ЄП групи 3

Для єдинників групи 3, як ФОП, так і компаній також анонсується обов'язкова сплата ВЗ з 1 жовтня 2024 року. На відміну від груп 1 і 2, для єдинників 3 умови та строки сплати ВЗ дещо відрізняються.

Основні положення для єдиноподатників групи 3:

  1. Ставка ВЗ для групи 3 досягає 1% від доходу, який оподатковується ЄП.ФОП надійшов виклик в податкову: як діяти
  2. Строк сплати ВЗ для групи 3 відрізняється від груп 1 і 2. Платники ЄП групи 3 виплачуватимуть ВЗ один раз на квартал — протягом 10 календарних днів після граничного терміну подання податкової звітності по ЄП за квартал. Це означає, що вперше вони будуть зобов'язані сплатити військовий збір за IV квартал 2024 року. Термін сплати – не пізніше 19 лютого 2025 року.
  3. Звітність. Для платників ЄП групи 3 також не передбачено окремої звітності з військового збору. Суми ВС показуватимуть у тій самій податковій декларації, що й ЄП. Очікується, що відповідні зміни буде внесено у форму декларації з ЄП до 2025 року. Це дозволить коректно відобразити сплату ВЗ за IV квартал 2024 року.

Перехідний період та звітність за 2024 рік:

  • Платники ЄП групи 3 складатимуть звітність за перші три квартали 2024 року за активною формою декларації, в якій не передбачено відображення військового збору.Це пов'язано з тим, що обов'язок сплати ВЗ для групи 3 виникає лише з IV кварталу 2024 року.
  • Якщо Мінфін встигне вчасно внести корективи у форму декларації з ЄП, то ФОП та компанії зможуть відобразити сплачений військовий збір за IV квартал 2024 року у декларації, яку вони подаватимуть у лютому 2025 року.
  • У разі, якщо зміни не будуть внесені вчасно, платники ЄП групи 3 можуть зіткнутися з необхідністю самостійно шукати рішення для відображення сплати ВЗ у декларації за 2024 рік. Можливо, тимчасових заходів буде вжито у формі спеціальних інструкцій від податкових органів.

Висновки

  1. Законопроект № 11416-д передбачає запровадження обов'язкової сплати військового збору для платників ЄП з 1 жовтня 2024 року. Цей збір запроваджується як додатковий платіж і впливає розмір єдиного податку.
  2. Для ФОП на ЄП груп 1 та 2 сума військового збору становитиме 710 грн на місяць. Сума фіксована та сплачується авансом незалежно від того, чи мав підприємець дохід чи вів діяльність у релевантному місяці. Сплата повинна здійснюватися не пізніше 20 числа кожного місяця, починаючи з жовтня 2024 року.
  3. Для платників ЄП групи 3 ВЗ становитиме 1% від доходу, який оподатковується ЄП. Сплата буде здійснюватися щокварталу, починаючи з IV кварталу 2024 року. Термін сплати – до 19 лютого 2025 року.
  4. Окремої звітності щодо військового збору не передбачено. Усі суми показуватимуться у декларації з ЄП, яка, ймовірно, буде змінена для додавання нових граф для ВЗ.
  5. Перехідний період включає звітність за три квартали 2024 року без урахування військового збору.За IV квартал 2024 року платники ЄП будуть зобов'язані відобразити сплату ВС в оновленій формі декларації, якщо зміни буде внесено вчасно.
  6. Якщо законопроект буде прийнято у поточній редакції, ФОП та юридичні особи повинні будуть уважно стежити за оновленнями у податковому законодавстві, щоб своєчасно підготуватися до сплати та звітності щодо військового збору.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки