ВРУ не підтримала у першому читанні Законопроект про підвищення податків

07 вересня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

ВРУ не підтримала у першому читанні Законопроект про підвищення податків

ДПСУ оновила План-графік перевірок юридичних осіб на 2024 рік.

30 серпня 2024 року на вебсайті Державної податкової служби розміщено оновлений План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік. Зміни внесено до розділів 1 та 2:

  • Розділ 1 « Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» з урахуванням коригування 30.08.24.
  • Розділ 2 « Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування 30.08.24.

Без змін залишилися розділ 3 та 4:ФОП надійшов виклик в податкову: як діяти

  • Розділ 3 « Документальні планові перевірки фізичних осіб» з урахуванням коригування 31.07.24.
  • Розділ 4 « Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з урахуванням коригування 31.07.24.

ВРУ не підтримала у першому читанні Законопроект про підвищення податків.

03.09.24. Верховна Рада України провалила голосування за основу Законопроекту №11416-д від 18.07.24. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Про це повідомив депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі:

За його даними Законопроект №11416-д підтримали лише 224 депутатів за необхідних 226. Документ відправлено на повторне перше читання. Нагадаємо, що Законопроектом №11416-д  до першого читання передбачається:

  • підвищення ставки воєнного збору (ВЗ) з 1,5% до 5%.;
  • встановлення ВЗ для ФОП 1, 2 та 4 груп у розмірі 10% від МЗП;
  • встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для  ФОП 3 групи ЄП;
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано військовий стан;
  • ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ;
  • збільшення ставки податку на прибуток фінустанов буде підвищення на майбутнє;
  • встановлення щомісячних авансових внесків для АЗС;
  • щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року.

Про це також повідомляє інформаційне агентство «Укрінформ» на своєму сайті:

Законопроект №11416-д

З  3 вересня діє Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів.

20.08.24. на засіданні Кабінету Міністрів України Постановою №944 було затверджено Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів. Згідно з Постановою КМУ - Мінагрополітики визначатиме мінімально допустимі експортні ціни на окремі види товарів з урахуванням умов поставок відповідно до Міжнародних правил тлумачення комерційних термінів. 

Метою прийняття проекту Постанови є встановлення  механізму визначення Мінагрополітики мінімально допустимих експортних цін на окремі види товарів, що передбачено ст. 19 Закону України ( №959-12 від 16.04.91. із змінами) «Про зовнішньоекономічну діяльність». Мінімальні експортні ціни будуть встановлюватись в доларах США за кілограм. Відповідно до Порядку, мінімально допустимі експортні ціни визначатимуться на окремі види товарів, що класифікуються за кодами: 0409 00 00 00, 0802 31 00 00, 0802 32 00 00, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1205, 1206 00, 1507, 1512, 1514, 2306 згідно з УКТ ЗЕД.

Мінагрополітики визначає мінімально допустимі експортні ціни кожного виду товару з урахуванням умов поставок та щомісяця до 10 числа, а якщо такий день припадає на вихідний - наступного за ним робочого дня, забезпечує їх затвердження шляхом прийняття відповідного рішення (Наказу). Мінімально допустимі експортні ціни розміщуються на офіційному вебсайті Мінагрополітики не пізніше наступного робочого дня після прийняття Наказу та застосовуються з дня, наступного за днем їх розміщення. Забороняється експорт окремих видів товарів, якщо передбачені зовнішньоекономічним договором контрактні ціни є нижчими, ніж затверджені Мінагрополітики. Мінімально допустимі експортні ціни будуть застосовуватися після запровадження режиму експортного забезпечення (РЕЗ). Постанова КМУ №944 набирає чинності через 10 днів з дати її офіційного опублікування. Її було опубліковано 24 серпня в газеті «Урядовий курʼєр». Тож Порядок почне діяти з 3 вересня. Але він запрацює з дати набрання чинності Постановою щодо запровадження режиму експортного забезпечення.Який вибір кращий: ФОП чи юрособа?

Постанова КМУ №944

Закон України №959-12

Українські виробники можуть доєднатися до програми «Національний кешбек» через портал Дія.

Міністерство цифрової трансформації України закликає виробників долучатися до програми, щоб за купівлю саме ваших товарів люди отримували компенсацію. Щоб виробнику подати заяву на програму «Національний кешбек», зайдіть на портал Дія, у розділ Бізнес - Підприємництво - Перелік українських виробників й авторизуйтеся. Далі прикріпіть перелік товарів у форматі таблиць  XLS чи XML. У таблиці має бути інформація про кожну позицію:

  • повна назва;
  • коротка назва;
  • EAN-код;
  • бренд.

Послуга доступна тільки дійсним ФОП та юридичним особам. Подавати на «Нацкешбек» можна будь-які товари українського виробництва, окрім підакцизних - алкоголь, тютюн, паливо. «Національний кешбек» - це програма, ініційована Президентом України, яку реалізує Міністерство економіки. Вона передбачає компенсацію 10% для українців за купівлю товарів українського виробництва, крім підакцизних. Максимально за місяць українці зможуть отримати до 3000 грн компенсації. За «Нацкешбек» можна буде оплатити комунальні послуги, задонатити на армію, придбати військові облігації. Також їх можна витратити на транспорт, мобільний звʼязок, спорт, кіно, оплатити медичні послуги. Реєстрація виробників та торгових мереж на участь у програмі «Національний кешбек» вже розпочалася 24 серпня, а споживачів - стартує 2 вересня.

Докладніше:

З вересня українці отримають зручний сервіс доставки закордонних паспортів за низькою ціною.

Урядовий портал повідомляє, що Міністерство закордонних справ долучає національного поштового оператора Укрпошту до доставки документів, передусім закордонних паспортів, до закордонних дипломатичних установ України.

21 серпня 2024 року МЗС та Укрпошта уклали Меморандум про співпрацю, який закладає основу для реалізації проектів у сфері міжнародних поштових відправлень.  Планується, що новий сервіс доступної доставки паспорта запрацює вже у вересні.  МЗС та Укрпошта визначать оптимальні логістичні та економічно вигідні маршрути пересилання поштових відправлень. Громадяни України за кордоном отримають зручний сервіс доставки документів, передусім закордонних паспортів, за значно нижчою вартістю у порівнянні з міжнародними комерційними компаніями. Використовуючи технологію електронної марки з QR-кодом, українці зможуть оплатити доставку закордонного паспорта в особистому кабінеті на сайті Укрпошти. Єдина ціна доставки до будь-якої країни світу становитиме 6 доларів США  та 10 грн ПДВ, що в рази дешевше у порівнянні з комерційними сервісами. Після того як паспорт буде виготовлено на території України, Укрпошта забезпечить його швидку доставку на адресу закордонної дипломатичної установи України в країні, де замовляли паспорт, для його подальшої видачі заявнику.

Докладніше:

Спеціальні субсидії для аграріїв – Уряд  ухвалив Постанову.

16.08.24. Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову №938 від 16.08.24. «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь». Постановою КМУ №938 законодавці виклали у новій редакції Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій, який затверджено Постановою КМУ №886 від 11.08.21. «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь». Зміни до Порядку внесено  для зменшення фінансового навантаження на сільськогосподарських товаровиробників. Про це стверджує представник КМУ у ВРУ Т. Мельничук у Телеграм-каналі:

Бюджетні кошти надаватимуть отримувачам на безповоротній основі в межах бюджетних призначень, передбачених у держбюджеті на поточний рік, з розрахунку на 1 гектар оброблюваних угідь, засіяних/засаджених сільськогосподарськими культурами під урожай поточного року, зокрема для територій:

  • можливих бойових дій - 1000 грн;
  • активних бойових дій та активних бойових дій, де функціонують державні електронні інформаційні ресурси - 2000 грн.

Постанова КМУ №938 набирає чинності з дня її опублікування.

Постанова КМУ №886

Постанова КМУ №938

Нові форми повідомлення про прийняття та звільнення працівників вже в Реєстрі е- форм податкових документів.

Державна податкова служба оновила Реєстр е-форм податкових документів станом на 2 вересня 2024 року. Тепер в ньому є:

  • Повідомлення про прийняття працівника на роботу /укладення гіг-контракту (Постанова КМУ №413 від 17.06.15.). Ідентифікатор форми для юридичних осіб - J3001003;
  • Повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту (проект для розробників) (Постанова КМУ №413 від 17.06.15.). Ідентифікатор форми для юридичних осіб - J3001004;
  •  Повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником (проект для розробників) (Постанова КМУ №413 від 17.06.15.). Ідентифікатор форми для юридичних осіб - J3001101.

Постанова КМУ №413

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності.

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що відповідно до п. 109.2 ст.109 Податкового кодексу України (ПКУ) порушення податкового законодавства та порушень вимог, встановлених іншим законодавством, тягне за собою відповідальність, передбачену ПКУ та іншими Законами України. Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено п. 120.1 ст. 120 ПКУ, зокрема, неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ст. 49 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, платежі, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн за кожний випадок неподання або несвоєчасне подання звітності.Передача трудової книжки співробітнику: як це робити

Докладніше:

Податковий кодекс України

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки