Все про ФОП на 3 групі у 2023 році

11 квітня 2023

Найбільш популярною для діяльності підприємств, які надають послуги, особливо в IT-сфері, є 3 група.

Все про ФОП на 3 групі у 2023 році

На відміну від 1 та 2 групи, на даній групі можуть працювати як ФОПи, так і юридичні особи.

Що потрібно знати підприємцям про умови роботи на 3 групі оподаткування, який ліміт доходу для даної групи, якими видами діяльності може займатися ФОП та як сплачувати менше податків, дізнаєтеся з підготовленого матеріалу.

3 група ФОП: регулювання і умови діяльності

Податковий кодекс визначає, що на 3 групі єдиного податку мають право працювати підприємства, річний дохід яких не перевищує 1167 мінімальних заробітних плат.

Станом на 2023 рік «мінімалка» становить 6700 грн.

Таким чином, максимальний дохід на 3 групі не повинен перевищувати 7 818 900 грн.

На даній групі, як правило, здійснюють діяльність підприємства, які надають послуги.

Перелік видів діяльності, які є забороненими для «єдинників» (1,2 та 3 групи), визначений ст. 291.5 ПКУПодатковий кодекс України.

ФОП обирають 3 групу найчастіше, коли їхня діяльність пов’язана з:

  • креативною індустрією;
  • маркентингом;
  • блогерством;
  • роботою з контентом.

Також 3 групу обирають перевізники, орендодавці, які здають в оренду нерухомість, підприємці, які надають послуги з ремонту тощо.

Загалом, перевагою даної групи є те, що вона не передбачає обмежень щодо того, кому можна надавати послуги, як 1 та 2 група.

Підприємства на 3 групі можуть надавати послуги фізичним особам, ФОПам, юридичним особам незалежно від форми власності. Крім того, отримувачами послуг можуть бути і закордонні компанії.

Як зареєструвати 3 групу ФОП

Що стосується реєстрації ФОП 3 групи оподаткування, то вона є досить простою і відносно інших груп – найшвидшою.

Реєстрація відбувається, зазвичай, на другий робочий день після подання заяви підприємцем.

При цьому, періоду перебування на загальній системі оподаткування від моменту подання заяви і до 1 числа наступного місяця, як це відбувається в ФОП 1 та 2 групи, немає.

Зареєструвати ФОП можна в онлайн-режимі, що найшвидше і найпростіше, або відвідавши відділення податкової служби.

Які податки має сплачувати підприємець

ФОП 3 групи може обрати одну із трьох податкових ставок:

  • 2% ЄПЄдиний податок на спрощеній системі;
  • 3% ЄП + ПДВПодаток на додану вартість ;
  • 5% ЄП.

При цьому по ставці 2% сплачувати ЄП потрібно щомісяця, а 3% і 5% - раз на квартал.

Для того, щоб зменшити податкове навантаження, підприємці мають право, на підставі ст. 292.4 ПКУ, сплачувати податок не з суми всього доходу, а саме з винагороди.

В такому разі оподатковуватися буде тільки сума винагороди підприємця, яка має бути вказана в договорі, а не вся сума, яку він отримає на рахунок від клієнта.

Також підприємці мають сплачувати ЄСВЄдиний соціальний внесок.

Розмір ЄСВ у 2023 році становить 1474 грн за місяць. Сплата ЄСВ «за себе» є необов’язковою на період дії воєнного стану.

Звітність (для ставок в 3% і 5%) подається за накопичувальною системою, тобто, дохід, отриманий за звітний квартал, підсумовується з попереднім кварталом.

Крім того, підприємці, які мають найманих працівників, повинні сплачувати ще ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб 18 % та воєнний збір 1,5% на кожного спеціаліста, та щоквартально подавати об’єднану звітність за кожний місяць окремо.

Якщо ФОПи самі здійснюють оплату за товари чи послуги іншим ФОПам, то вони мають подавати звіт 4ДФ.

Способи розрахунку з клієнтами

Для ФОП 3 групи доступні як готівкові, так безготівкові розрахунки.

Тобто, вони можуть отримувати оплату за надані послуги як грошима «на руки», так і на рахунок в банку.

Кількість банківських рахунків, які має право відкрити ФОП на даній групі, необмежена, вони можуть бути як в гривнях, так і в будь-якій іншій валюті.

До банківських рахунків можуть бути прив’язані різні платіжні сервіси, в тому числі й іноземні, адже 3 група передбачає приймання платежів з-за кордону.

При отриманні платежів в більшості випадків необхідно використовувати РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)..

Прибуток підприємства повинен фіксуватися в журналі обліку доходу. При цьому для ФОП на 3 групі, які не сплачують ПДВПодаток на додану вартість , вимог до форми цього обліку немає, тому він може вестися зручним для підприємця способом, наприклад, в електронній таблиці або в паперовому журналі. Вести облік витрат потреби немає, а підсумок доходу необхідно підбивати раз на місяць.

Негрошові розрахунки (бартер, взаємозалік, обмін, видача подарункових сертифікатів) ФОП на 3 групі здійснювати заборонено. Порушення цієї заборони стане причиною переведення підприємця на загальну систему оподаткування, що передбачає більше податкове навантаження.

Умови діяльності ФОП 3 групи на ставці 3% + ПДВ

ПКУ (ст. 296.1) визначено, що підприємці, які працюють на 3 групі і сплачують податок у розмірі 3% + ПДВ, не можуть вести облік доходів і витрат у довільній формі.

Типова форма обліку затверджена наказом Мінфіну №405 від 30.11.2022.

Працювати на даній ставці вигідно підприємцям, які часто закуповують товари за кордоном і при розмитненні сплачують на них ПДВ. Після цього вони мають право суму ПДВ компенсувати.

Для підприємств діяльність на ставці 3% передбачає сплату ПДВ з отриманого доходу і можливість компенсувати ПДВ з суми витрат, які були здійснені іншому підприємцю-платнику ПДВ.

Отримання платежів

ФОПи на 3 групі ЄП мають право отримувати розрахунки з клієнтами чи покупцями готівкою чи в безготівковій формі.

При цьому підприємці можуть просто повідомити номер свого рахунку і на нього отримати оплату. Рекомендується наголошувати, що в помітках до платежу клієнт повинен вказувати той вид діяльності, який зареєстрований у ФОП.

Також ФОП на даній групі можуть виставляти рахунки на оплату наданих послуг, в яких самостійно вказувати назви послуг та реквізити для оплати.

Що стосується акту виконаних робіт, то як і рахунок його наявність не є обов’язковою. Проте саме цей документ є підтвердженням того, що клієнт отримав послугу, за яку здійснив оплату, і може виступати доказом порядності підприємця у випадку спірних питань чи при розгляді справи в суді.

В іншому випадку клієнт може заперечувати те, що йому була надана послуга або наполягати, що вона була надана не в повному обсязі чи не належним чином, і через суд стягнути суму, яку перевів на рахунок ФОПу в повному обсязі.

Таким чином, цей документ є своєрідною «страховкою» для самого ФОПу, тому його рекомендується виставляти у тих випадках, коли є потреба підтвердити факт виконання робіт документально.

Клієнтам, які знаходяться за кордоном, достатньо зробити інвойс, в якому вказати ким і кому була надана послуга, її назва та реквізити для оплати. Цей документ створюється українською мовою та мовою тієї країни, звідки буде здійснюватися оплата.

Інвойс підписується підприємцем, оплата по виставленому інвойсу є підтвердженням прийняття клієнтом цього документу.

Відносно договору, то його наявність також є необов’язковою. Домовленість про співпрацю може бути усною. Проте, якщо одна із сторін наполягає на деталізації умов співпраці, то можна її узгодити і затвердити письмово.

Але для підприємців, що надають послуги в інтернеті та мають власні сайти, наявність договору публічної оферти є обов’язковою, як і політики конфіденційності.

Наявність цих двох документів на інтернет-ресурсах вимагається законодавством.

Більш того, відповідно до закону GDPR, яким регулюється захист персональних даних, вимоги до наповнення сайтів, в тому числі і дотримання прав їх відвідувачів, є досить суворими. Оскільки Україна обрала курс на євроінтеграцію, то прогнозується, що вже скоро українське законодавство, яке стосується електронної комерції, буде допрацьовано відповідно європейських стандартів.

Ті ж ФОПи, які мають інтернет-ресурси і цільова аудиторія яких знаходиться за кордоном, вже зараз повинні дотримуватися вимог GDPR, оскільки цей закон має екстериторіальний принцип дії і його порушники можуть бути оштрафовані, незалежно від місця їхнього фактичного находження.

Кому на 3 групі потрібні РРО

З січня 2022 мали вступити в дію зміни до закону про РРО, проте через війну їх виконання не перевіряється і, відповідно, порушення не фіксуються.

Так, згідно внесених змін, необхідність наявності РРО на підприємстві визначається способами отримання платежів від клієнтів.

Таким чином, підприємці мають право отримувати платежі без РРО, якщо вони здійснюються на IBAN-рахунок. В інших випадках потрібно здійснювати фіскалізацію платежів.

Хоча на даний момент наявність касових апаратів не перевіряється, очікується, що вже з липня 2023 року їх наявність буде вимагатися в обов’язковому порядку. Більш того, при відсутності РРО підприємця може бути притягнуто до відповідальності.

1 група ФОП 2023: вимоги, ліміти доходу, дозволені види діяльності

ФОП 2 група: зміни у 2023 році, ліміт доходу, податки та звіти


Діяльність на 3 групі для підприємців, які надають послуги, має багато переваг, оскільки не передбачає ніяких заборон щодо тих, кому вони можуть надаватися.

Водночас робота на даній групі передбачає більш серйозне ведення обліку доходів, а у випадку сплати ПДВ - ще і витрат.

Також підприємцям рекомендується моніторити зміни в законодавстві, які прогнозуються вже в цьому році, щоб неумисно не порушити ПКУ.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки