За що податкова може оштрафувати ФОП у 2024 році: найпоширеніші правопорушення та розміри штрафів

07 серпня 2024

Як підприємці-початківці, так і досвідчені ФОП часто з тривогою відносяться до податкових перевірок. Адже діяльність на обраній системі оподаткування та податковій групі передбачає суворе дотримання вимог податкового законодавства. Їх порушення може бути підставою для накладення штрафних санкцій або навіть для більш серйозних наслідків як, наприклад,  позбавлення права працювати на спрощеній системі. За що податкова може оштрафувати ФОП та в якому розмірі, розберемося далі в статті.

За що податкова може оштрафувати ФОП у 2024 році: найпоширеніші правопорушення та розміри штрафів

За що податкова може оштрафувати ФОП

Розмір штрафу за недотримання вимог до діяльності ФОП залежить від виду порушення та частоти його скоєння протягом визначеного терміну (найчастіше – року).

1.    Неподання звітності у визначені терміни – 340 грн, повторення порушення протягом року – 1020 грн.

Варто зауважити, що повторно скоєним правопорушення вважається після того, коли на підприємця вже було накладено штраф по аналогічному правопорушенню, про що складений відповідний акт. Якщо ж в рамках однієї перевірки було виявлено кілька однотипних правопорушень (наприклад, кілька ненаданих звітів), то кожен випадок вважається вперше скоєним і підлягає накладенню штрафу у розмірі 340 грн.

2.    Несвоєчасна сплата ЄПЄдиний податок для ФОП 1 та 2 групи передбачає штраф у розмірі 50% від ставки (151,40 грн для 1 групи та 710 для 2 групи).

При цьому половину від суми ЄП доведеться сплатити, якщо навіть недоплата становила кілька копійок чи була затримана на 1 день.

На суму заборгованості автоматично нараховується пеня, яка буде сплачуватися при наступній сплаті податку. Відповідно, сума зарахування ЄП при наступних платежах знову буде неповною, що призведе до повторення ситуації із боргом та нарахуванням пені. Тому варто стежити за наявністю несплаченої заборгованості та пені в Електронному кабінеті платника.

«Єдинникам» на 3 групі доведеться сплатити 5% від суми несплаченого податку при затримці до 30 днів, та 10% - при затримці більше 30 днів.

3.    Несвоєчасне надання об’єднаного звіту (додатку 4ДФ) підлягає накладенню штрафу у розмірі 1020 грн за порушення, виявлене вперше, і 2040 грн – виявлене вдруге.

4.    Донарахування податків за виявлені порушення – скоєні неумисно – 10% від донарахованої суми, скоєні умисно – 25%, скоєні повторно протягом 3 років – 50%.

Для ФОП 1 та 2 груп донарахування можливе у випадку неправильного вказання податкової ставки (наприклад, підприємець вказує ставку ЄП, затверджену місцевою владою – нижчу за 20% від «мінімалки», - хоча права працювати на цій ставці він не має) або якщо було автоматичне переведення на загальну систему оподаткування за виявлені порушення. Найчастіше такі порушення допускаються через неуважність ФОП, тому сума донарахування податку мала б бути мінімальною. Проте довести податківцям неумисність дій досить складно (потрібно писати пояснення до акту перевірки, оскаржувати безпідставність донарахування в суді тощо), то ж в більшості випадків підприємці погоджуються сплачувати 25% донарахування.

Що стосується 3 групи, то у випадку виявлення заниження суми податку, донарахування становитиме також 25% (або ж 50% при повторному виявлені).

5.    Відсутність обліку первинних документів підлягає накладенню штрафу в розмірі 1020 грн (вперше) або 2040 грн (повторно протягом року).

6.    Несвоєчасна сплата ЄСВЄдиний соціальний внесок передбачає штрафні санкції:

  • порушення термінів сплати – 20%;
  • 0,1% пені в день;
  • донарахування ЄСВ на суму від 10 до 50%.

Крім того, штрафи передбачаються і Адміністративним кодексом:

  • ненадання звітності, в тому числі порушення термінів, - 510-680 грн.
  • порушення термінів сплати – 680-1360 грн.

7.    Ігнорування запиту податкової (ненадання відповіді чи документів) може обійтися ФОП в 7100 грн.

Штраф доведеться сплатити і у випадку, якщо запит податкової повернувся назад, як невручений.

Неправильне використання чи відсутність касових апаратів та відсутність обліку товарів

Якщо діяльність ФОП передбачає необхідність використовувати РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). чи ПРРОПрограний реєстратор розрахункових операцій , але воно відсутнє на момент здійснення перевірки або не використовується, йому доведеться сплатити:

  • 25% штрафу за продані з порушенням товари/послуги (виявлені вперше);
  • 50% штрафу за продані з порушенням товари/послуги (виявлені повторно).

За подібне порушення при продажу товарів ризикової групи (підакцизних товарів, лікарських засобів, техніки тощо) штрафи є більшими:

  • 100% штрафу за продані з порушенням товари (виявлені вперше);
  • 150% штрафу за продані з порушенням товари (виявлені повторно).

«Повторним» правопорушення вважається будь-яке наступне, після вперше виявленого. Наприклад, якщо в рамках однієї перевірки податківці виявили, що 20 товарів були продані без здійснення фіскалізації платежу, то за перший товар буде накладений мінімальний штраф (25% для простих товарів чи 100% - для ризикових), а за 19 товарів доведеться сплатити штраф як за повторно виявлені.

За відсутність обліку товарних запасів, який мають вести продавці товарів ризикової групи, передбачений штраф у розмірі 100% від вартості товарів, щодо яких не був здійснений облік.

Інші штрафи, які можуть бути накладені на ФОП

На підприємців, які продають товари у звичайному магазині чи точці продажу і при цьому не надають можливості покупцям розрахуватися за допомогою POS-терміналу, можуть бути накладені наступні штрафні санкції:

  • за перше порушення: від 1700 до 3400 грн;
  • за друге і кожне наступне порушення протягом року: від 8500 до 17000 грн.

При цьому Держпродспоживслужба також може накласти штраф на ФОП у розмірі 8500 грн.

Ще поширеною підставою для накладення штрафу на ФОП є неоформлення найманих працівників:

  • «Єдинники» 1-3 групи за перше порушення отримають попередження, за кожне наступне протягом 2 років – штраф у розмірі 240000 грн.
  • ФОП на загальній системі за перше порушення мають сплатити штраф у розмірі 80000 грн, за наступні – 240000 грн.

Варто зауважити, що дотримання вимог щодо працевлаштування найманих працівників суворо перевіряється інспекцією з праці, а скарги на підприємців, які порушують цю вимогу КЗпПУ активно перевіряються.

Крім того, дане правопорушення підлягає накладенню штрафу і згідно Адміністративного кодексу:

  • від 8500 до 17000 грн - за перше;
  • від 17000 до 34000 – за друге.

Таким чином, українським законодавством передбачені штрафні санкції за порушення вимог до діяльності ФОП як на загальній системі, так і на ЄП. Щоб не виникло неприємних ситуацій з податківцями чи іншими контролюючими органами, а також не довелося сплачувати штрафи, розміри яких в деяких випадках досить таки вагомі, рекомендується детально ознайомитися з вимогами до діяльності підприємства на займаній податковій групі і сумлінно їх дотримуватися.

Які проблеми можуть виникнути від податкової після поповнення рахунку ФОП власними коштами?

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки