Зобов'язання єдинника при закритті ФОП

05 вересня 2022

Одним із актуальних питань, які виникають у підприємців, що приймають рішення закрити свій бізнес, являється процедура припинення підприємницької діяльності.

Зобов'язання єдинника при закритті ФОП

Під даним процесом часто розуміється виключно внесення в Єдиний державний реєстр відповідних відомостей.  При цьому багато підприємців не знають про наявність певних зобов’язань перед податковою службою, що зберігаються навіть після реєстру заяви про припинення їх діяльності.

Які зобов’язання виникають у ФОПФізична особа — підприємець - платників єдиного податку, які припиняють підприємницьку діяльність, будемо розбиратися далі в статті.

Припинення діяльності ФОП – що це простими словами і чим цей процес відрізняється від ліквідації?

Попри широкий вжиток слова «ліквідація ФОП» при побутовому спілкування, відразу слід наголосити, що даний термін до діяльності фізичних осіб-підприємців не вживається. Хоча й мається на увазі, що бізнес ліквідується в силу якихось об’єктивних чи суб’єктивних причин, але законодавчо вірно використовувати термін «припинення діяльності».

Таким чином, припинення діяльності ФОП – це затверджена на законодавчому рівні процедура, що передбачає втрату особою законних підстав займатися підприємництвом.

Процес припинення

Як показує практика, дуже багато ФОП, що вирішили зав’язати з підприємництвом, помиляються, вважаючи що даний процес закінчується внесенням відповідних відомостей в Єдиний державний реєстр. Проте даний факт вказує виключно про позбавлення особи статусу підприємця. Повне ж припинення діяльності настає лише після того, як ФОП знята з обліку ДФС.

Етапи:

  1. Подання держреєстратору заяви про припинення підприємницької діяльності в паперовому або електронному вигляді. Якщо заява оформлена вірно, то на інтернет-ресурсі Мінюсту має статус ФОП змінитися на «призупинено». При цьому навіть при відсутності доходів податки продовжують нараховуватися і зобов’язання по поданню звітності зберігаються.
  2. Закриття рахунків, які були відкриті для заняття підприємницькою діяльністю  в банківських організаціях.
  3. Виплата всіх нарахованих податків та зняття з обліку в податковій.

Даний етап найбільш тривалий по часу, адже ним передбачено подання податкового звіту за звітній період, перевірка по наявності заборгованостей по платежах і штрафах.

Рекомендується подати заяву в податкову про перевірку підприємницької діяльності і підготувати пакет відповідних документів.

Якщо в місцевого органу Державної податкової служби питання до підприємця відсутні, то в обліку його статус змінюється на такий, що припинив підприємницьку діяльність.

Останнім етапом так званої «ліквідації» є заповнення обхідного листа в ДФС після чого особу буде знято з обліку платників ЄСВ.

Подання декларації та сплата податків – обов’язкова умова зняття з обліку платників єдиного податку

Зобов’язання ФОП–платника єдиного податку, що знаходиться в процесі припинення своєї діяльності перелічені в Податковому кодексі України.

Зокрема, п.п. 65.10.4 ПКУ зазначено, що подання заяви про закриття бізнесу чи наявність в Держреєстрі відповідного запису не являється підставою припинення зобов’язань.

Другими словами, подання особою заяви в Державний реєстр про припинення діяльності не є підставою для зняття зобов’язань по поданню декларації ФОП, сплаті податків в бюджет чи, наприклад, штрафних санкцій.

Декларація з рентної плати, екологічного і місцевого податку, зборів подається в обов’язковому порядку за період, що підлягає звітності. Тобто за податковий період, в рамках якого підприємець вирішив закрити бізнес і подав заявку держреєстратору.

Крім того, слід пам’ятати, що в реєстр платники єдиного податку вносяться безстроково і підставою для анулювання даного запису є припинення підприємницької діяльності ФОП на підставі відповідного повідомлення від органів контролю.

В такому разі, останнім звітнім періодом є квартал, в рамках якого контролюючий орган отримав від держреєстратора повідомлення, в якому фіксується факт втрати особою статусу підприємця. Варто зауважити, що не подання декларації та відповідної звітності, навіть попри внесення до Єдиного реєстру відомостей про припинення підприємницької діяльності, передбачає накладення штрафних санкцій на ФОП.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки