Бізнес:  платформа Vkursi Zemli

14 листопада 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Артем Бєлєнков вигадав перерахувати та оцифрувати всі землі в Україні. В інтерв'ю на каналі DANTES в проекті «Я роблю бізнес!» він розповів, як створив свій стартап. Ostapp Journal публікує найцікавіше з розмови.

Бізнес:  платформа Vkursi Zemli

Хтось каже, що земельна реформа для нашої країни - це дуже круто, а хтось, навпаки, сильно проти. А я ось нічого в цьому не розумію, тому ми й вирішили зустрітися з людиною, у якої стартап так і називається «Vkursi Zemli». Якщо вона в курсі, значить і ми з вами зараз будемо в курсі.

Артем Бєлєнков (34) — айтішник, який вирішив допомогти аграріям і створив спочатку компанію Smart Farming, а потім стартап Vkursi Zemli, у якому вирішив порахувати і оцифрувати всю землю в Україні, щоб ти такий «хоп» зайшов на сайт і бачиш, що земля від сіх до сіх належить Вові Дантесу, наприклад.

З 1 липня 2021 року в Україні відкрився ринок землі. Відкриття ринку землі сприяє тому, що ми нарешті переходимо з розряду країн, таких як Венесуела, Північна Корея, в яких цього немає, до країн, у яких, якщо у тебе є власність, ти можеш її продати.

Реформа, яку запустили, дає можливість продавати, по суті, ти можеш реалізувати своє право, як власник чогось. Але з іншого боку, ти можеш купувати лише у місцевого бізнесу. Якщо ми з тобою орендуємо землі у тисячі пайовиків та обробляємо їх, у нас з тобою пріоритетне право купівлі. Перед тим, як з'явиться будь-який інвестор, який претендуватиме на цю землю, пайовик повинен прийти до нас і запитати, чи будемо ми купувати чи ні.

На своїй платформі, у додатку, ви робите оцифровування землі. Що таке оцифрувати землю?

АБ: Дивись, зараз, якщо ти аграрій і працюєш із пайовиками, у тебе є десять тисяч гектарів, відповідно, є п'ять тисяч власників землі, у яких ти орендуєш. У голові каша, ти постійно думаєш про те, як це все враховувати, які договори підписані, які продовжені, думки зайняті проблемами управління цим земельним банком, а наше завдання зводити це все, постійно її перевіряти і подавати для користувача під зручним інтерфейсом. Якщо ти аграрій, то керуй, стеж за своїми конкурентами, хто що купує, які у тебе є ризики. Якщо ти банк – перевіряй земельні ділянки.

Тобто це як біржа?

АБ: Поки що це ще не біржа. На першому етапі наше завдання залучити кожного з учасників ринку, щоб усі були в одній системі.

Чому ти вигадав цю платформу? Як ти прийшов до цього?

АБ: Вже вісім років я є засновником SmartFarming і ми займалися тим, що оцифровували для аграріїв їхній земельний банк, проводили інвентаризацію договорів, обмірювання полів, а згодом вирішили вже з партнерами запустити Vkursi Zemli.

Це все гроші, звідки їх взяти і як їх потім повернути?

АБ: Ну, модель досить проста, у нас є різні джерела інформації, ми їх зводимо та продаємо два типи продуктів. Один — це такий софтвер сервіс, до якого ти заходиш, і оплачуєш підписку за використання інструментів. Аграрій заходить і має свій інструмент, аналітика. Громада бачить недоотримання бюджету і починає вибивати гроші, інвестор дивиться на зростання свого портфеля, та ризики щодо нього. Банк переглядає, брати йому в заставу цю ділянку чи ні. Нам всі ці компанії, банки, аграрії та громади платять підписки.

Це велика передплата?

АБ: Залежить багато від чого, наприклад, громада може нам платити близько 20 000-30 000 гривень на рік від сільської ради. В Україні, наприклад, десять тисяч сільських рад, а аграрії нам можуть платити за робоче місце – це дві тисячі гривень на рік або дев'ять тисяч гривень на рік, залежно від функціоналу. Відповідно, банки нам платять за підписку на рік за користування продуктом та окремо за обробку кожної ділянки.

Ідею ви цю вигадали як тільки зрозуміли що буде зняття..?

АБ: Так, ми чекали на це всі вісім років, чекали відкриття ринку землі. Просто раніше ми не бачили таких можливостей для платформного рішення, більше були у послугах та проектах. SmartFarming і далі займається послугами та проектами, і там є що робити, а ми зрозуміли, що це окрема бізнес модель, тут потрібна окрема команда, і потрібно цей проект розвивати окремо, незалежно.

Припустимо, за п'ять років, є двадцять тисяч гравців, яким належить земля, навіщо тоді їм ви, якщо все й так зрозуміло?

АБ: Мене це питання турбувало всі ці вісім років, бо я завжди думав, що ринок відкриється тоді, коли закінчиться бізнес. Я поїхав до східної Європи, там дуже схожий менталітет людей, пост совок, і там є ринок землі, який функціонує десь років із десять, а десь усі двадцять. Дивився що і як відбувається в цих країнах і ось у них, згодом, нічого не змінилося. Є така сама шахова дошка, там 70% людей не хочуть продавати землю, це як потаємний актив. Частина компаній викупили якісь зібрані масиви, частина не зібрані, і ось до цього хаосу, який є сьогодні, додається просто окрема аналітика, і якщо раніше було в оренді, не в оренді, то зараз ще з'являється власність і не власність, все .

Так, а тоді в чому сенс? Тоді в чому сенс цих законів усіх, якщо нічого не змінюється.

АБ: Ну, якби цей закон ухвалили 30 років тому, то сьогодні, можливо, ми були б із повноцінним ринком, із консолідованими масивами, інвестиціями тощо. Тут потрібен час на зміну культури людей, на те, щоб технічно ринок відпрацював, щоб люди почали довіряти маркетплейсам, різним інструментам. Зараз це як еволюція від мавпи до людини, щодо ринку землі, ми робимо лише перший крок.

Агаа ... ну ось, я все зрозумів. Раніше ти не міг просто взяти валізу з грошима прийти та офіційно купити землю, а тепер можеш. І все це красиво, зрозуміло, прозоро. Коли купуватиму землю, обов'язково прийду з валізою.

Слухайте, ви хотіли оцифрувати поле? Ну не знаю, як ви, а я хотів оцифрувати поле, вперше у своєму житті я буду..., по-перше, літатиму на дроні в кадрі, по-друге я оцифровуватиму поле, а це комусь із вас стане в пригоді.

АБ: Він сам все робить, якщо потрібно перезарядити батарею, він прилетить на перезарядку, і потім вийде фото всього поля. Він обробить цю ділянку за десять хвилин, тому що 38 гектарів – це не багато для дрону.

Ага, Високо полетів.

АБ: Так, 250 метрів. Відповідно, він робить фотографії, потім вони йдуть з перекриттям одна на одну, зшивається загальна фотографія поля та отримуємо детальну якість сантиметрів на піксель, що дозволяє нам оцифрувати контур, зрозуміти рельєф, точну площу поля.

Далі два призначення використання: перше – це для обліку земельного банку, а друге – те, що SmartFarming використовує, оцифрувати якість проведення операції. Умовно, якщо у тебе техніка їздить криво, ти витоптуєш посіви, десь пересіяли, десь не досіяли, а ми ось ці факапи оцифровуємо, і вже на основі цього, даємо аграрію аналітику про те, скільки грошей він недоотримає через такі проблеми, скільки грошей треба щоб це виправити, яка окупність інвестицій.

А скільки у вас таких ось уже клієнтів?

АБ: У SmartFarming сотні клієнтів, ми давно цим займаємося, і потім є Vkursi Zemli — це open data-платформа, що продається як підписка, у нас там теж сотні клієнтів за перший рік, плюс зараз там близько 10 банків, близько 50 територіальних громад, вони також підключилися до сервісу. І є освітня платформа, що типу Coursera для аграрія, де ми викладаємо онлайн курси, йде постійний продакшн курсів, по земельному банку, по точному землеробству, та підвищенню ефективності.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки