Бізнес: розведення форелі
16 січня 2022
Барти Ваніфатьєви в інтерв'ю на каналі DANTES у проекті «Я роблю бізнес!» поділилися нюансами розведення форелі.
Усе розпочалося з того, що брати Сашко (30) та Андрій (35) Ваніфатьєви колись відкрили зоомагазин. А де зоомагазин, там і тварини, от і з'явилися на фермі собаки, козулі та риба.
Як мальок переносить зиму?
Олександр: Вона взагалі любить холод. Якщо температура піднімається вище 18 градусів, для неї це вже критично.
Так, а влітку тут же тепло?
Олександр: Ні, тим і ексклюзивне наше господарство, у нас вода з джерела, вона влітку холодна, а взимку тепла.
Скільки їх потрібно годувати?
Олександр: Ми годуємо тричі на день. Є критерії, скільки кидати на яку кількість риби.
Як з'явилася ваша ферма?
Олександр: Все з'явилося з цього одного ставка.
Це теж форель?
Олександр: Ні, це осетр.
Це виходить, що з нього буде осетрова ікра?
Олександр: Щоб отримати ікру від російського осетра треба чекати понад п'ятнадцять років.
А скільки вашим зараз?
Олександр: Трохи більше року.
Нічого собі, ви собі план на майбутнє збудували.
Олександр: Починали в цьому ж ставку з коропа, побачили, що він живе, але не росте так, як повинен. Потім взяли форель, побачили, що вона добре росте і почали один за одним запускати ставки.
А це вже ікра, від форелі?
Олександр: Вона сама. Ми їх штучно запліднюємо. Брали самку, доїли ікру, потім брали самця, запліднювали та ставили у спеціальний апарат, де ікра дозріває та вилуплюється малеча.
Цікаво, що за окупністю, чи це прибутково? Чи будуть мені знову розповідати про душу і що гроші не головне?
Андрій: Дуже мало у нас форелі райдужної, річкової у наших місцях. Такі як ми їх інкубують і зариблюють водойми.
Олександр: Якусь частину залишаємо у себе, а частину відпускаємо в природу. Нам так багато не потрібно, навіть з огляду на те, що купують, у нас залишається зайва.
Як вам прийшла ідея зробити зоомагазин?
Олександр: З дитинства тримали різних тварин і так воно й прийшло.
Спочатку ви відкрили зоомагазин на місці, а потім розширюватися, правильно?
Андрій: Так, ми маємо ще один магазин. А самою рибою ми починали займатися з коропів кої. Ми шукали водоймища, де їх можна було б випустити, почати розводити та заробити грошей.
Якщо починати розводити форель, що для цього потрібно? Скільки грошей та часу потрібно, щоб стартувати?
Андрій: Насамперед потрібно знайти гарне місце, яких дуже мало. Потрібна холодна, проточна вода.
А штучно не можна зробити?
Андрій: Ні, потрібна вода із джерела.
От припустимо, знайшли воду, потрібна потім земля, щоби викопати і дійти до джерела.
Андрій: Так, потрібно це все зробити. Також, великі витрати на електроенергію і корма, які нам привозять із Європи, і кілограм коштує не менше двох євро.
Щоб вигодувати сезон форелі, нам потрібно десь 10 тис. євро.
І скільки ви купили форелі на самому початку?
Олександр: Близько тисячі штук.
Вона дорога? Самі мальки.
Олександр: Ні, ми купували дуже маленьку, вона коштує п'ять гривень.
Виходить на цьому заробляти зараз?
Олександр: Ну, як вам сказати, у нас це більше для душі, як хобі, ми не робимо так, щоб заробляти на цьому багато.
Андрій: Усе, що ми заробляємо на форелі, ми вкладаємо в розвиток ферми.
Як багато ви продаєте форелі?
Олександр: Ми продаємо стільки, скільки потрібно, щоб закупити корми.
Як відрізнити форель від решти риби? Як зрозуміти, що вона справжня?
Андрій: Насамперед, треба дивитися на зябра. Коли піднімаєш крильця, зябра всередині мають бути червоними. Також потрібно дивитися на очі, вони повинні бути чистими і прозорими.
Якщо очі та зябра побіліли, то риба вже не годиться до вживання.
Якщо не ціла риба, а вже шматок стейка лежить, то ніяк не відрізнити?
Андрій: Якщо ти читаєш, що там пише «форель», а червоне м'ясо — рибу пофарбували добавками.
Тобто, форель не може бути червоною?
Андрій: Наша, карпатська — ні. Тільки морська риба, наприклад, лосось, який харчується креветками.
В чому полягає ваш бізнес надалі?
Андрій: Розвивати форельне виробництво, підняти рівень туризму, зайнятися благоустроєм ферми, зробити міні зоопарк.