Бізнес: вирощування жаб

28 листопада 2021

Орест Давидко (45) розводить їстівних жаб. У інтерв'ю на каналі DANTES у проекті «Я роблю бізнес!» він розповів, як створював свій стартап. Ostapp Journal публікує найцікавіше з розмови.

Бізнес: вирощування жаб

Tante Snails — одна з перших ферм в Україні, де почали вирощувати равлики. На цій фермі, крім равликів, розводять ще й жаб, а це вже тягне на стартап.

Мене цікавлять жаби. Як прийти до жаб?

ОД: Ми відкрили ресторан французької кухні у Львові, і зіткнулися з тим, що сировини, продукту, який потрібно подавати на столи, у нас не було. Перше, про що ми подумали, що нам варто розводити равликів, з чого ми і почали. Ідея з жабами була наступною, але більше нас підштовхнуло до започаткування міні-ферми з вирощування жаб те, що ми взяли участь у гранті, який проводили в Україні, за підтримки села. Ми подали ідею з розмноженняє жаб, і виграли цей грант.

Я поки їхав сюди, прочитав в інтернеті таку штуку, що під час Радянського союзу на території України, а саме в Придунав'ї, де Вилкове, пелікани і ось це все, вирощували жаб на експорт, причому переважно для Франції, але після вибуху на Чорнобильській АЕС французи перехотіли їсти українських жаб, і постачання припинилося. З того часу жаб'ячий бізнес ліг і більше не вставав.

Як тут розводити жаб, тут теж багато озер всяких, боліт, певний якийсь вид жаби повинен бути?

ОД: Так, почнемо з того, що це має бути певний вид жаб, так звана їстівна зелена жаба. Вона відрізняється від таких звичайних жаб, які ми можемо у природі бачити. У природі вона зустрічається на півдні України в озерах.

А якщо з'їсти не ту, а звичайну жабу?

ОД: Я насправді не пробував, гадаю, що різниця напевно є. Це так само, як із равликами, які ми розводимо, ми не знали різниці, поки не спробували, нам спочатку не пояснили це, а потім ми на власному досвіді змогли в цьому переконатися. Така сама історія і з жабами.

Кому і коли вперше прийшла ідея їсти жаб, точно вже й не розберешся. Але те, що в Китаї їх почали вживати ще за довго до французів — це факт. Та й зараз китайці регулярно їдять жаб'ячі лапки, щоправда, якщо в Парижі їх подають у розкішних ресторанах, то в Пекіні беруть як закуску до пива в пабах.

ОД: Зараз прохолодно, і вони ховаються, ще не всі вилізли з мула.

Скільки жаб у вашому ставку, якого він розміру?

ОД: Він невеликого розміру, десь три метри на шість.

Так, і скільки тут може оселитися жаб?

ОД: Сюди можна поселити тисячі жабок. Якщо площа велика, а жаб мало, то ловити їх буде набагато складніше.

А їм комфортно тут, нормально розмножуватися?

ОД: Їм нормально, комфортно розмножуватись. А ось ікру та маленьких жаб ми зможемо побачити лише тоді, коли температура води буде більшою за 18 градусів.

Я знаю підземні теплиці, там фішка в тому, що взимку температура вища, можливо вам підземне озеро потрібно зробити?

ОД: Можна спробувати.

Розкажіть, грант на що давався, що вам потрібно було зробити за ці гроші?

ОД: На створення бізнесу. І я мав розписати, на що буде витрачено ці гроші.

Скільки грошей?

ОД: 50 тис. гривень.

Це не багато, я думав ви зараз назвете якісь суми величезні.

ОД: Ми купили жаб, які вже в принципі були на той час вагітні.

Скажіть де купити вагітних жаб?

ОД: У Франції.

Я просто вже уявляю, як гуглю «куплю вагітних жаб».  Так, добре, купили вагітних жаб.

ОД: У нас не було чіткого розуміння, чим їх годувати, що їм давати. Ми їм поставили такі ліхтарики, які протягом дня заряджаються, а вночі світять, привалюючи комах. Ось так вони живуть, ми їм нічого не даємо.

Вони коштують приблизно..?

ОД: Десь 400€, якщо я не помиляюся.

Окей, а кілограм жаб?

ОД: А кілограм жаб'ячих лапок, на сьогоднішній день в Україні, можна купити за 400 грн.

Як навчилися обробляти саму жабу? Як навчилися відокремлювати ці лапки?

ОД: Насправді від постачальника до нас приїжджає сама тушка. Вона вже оброблена, ми просто відокремлюємо хребет від самих лапок.

Ви зараз звикнете до них, і врешті-решт виявиться, що ви собі завели озерце з жабками.

ОД: На наступний рік ми плануємо з власної ферми вже орієнтовно мати десь 300кг лапок.

Виходить, що вже через рік можна буде сісти в машину, приїхати на ферму до Ореста і спробувати цей делікатес, і зовсім не потрібно летіти за ним до Франції, де одна порція лапок, між іншим, коштуватиме вам в середньому 30€.

Ось це все побудувати, ну я так розумію, ви людина, яка починала це все не з нуля.

ОД: Я навчався на інженера-будівельника.

Технар, я думав, що приїхав до гуманітарія, ні, мені підсовують технаря.

ОД: Я навчався на інженера-будівельника і цей проект намалював мій одногрупник архітектор. Завдання було таким, щоб намалювати ферму, яка б нагадувала равлика. Якщо ось з цієї точки підвестися, ми побачимо равлика, який повзе ось туди. Наша ферма нам обійшлася десь близько 5 млн грн.

Нічого собі.

ОД: Ми витрачали реінвестовані гроші, що ми вже заробили з цього бізнесу. Це була просто одна маленька теплиця та два поля. Я взяв цю частину землі, як кожен громадянин, який має право на 2 гектари землі безкоштовно.

Ми не могли знайти цих людей весь перший сезон. Хлопці, ми знайшли цю людину, яка отримала ці два гектари. Як? Це цікавіше, ніж взагалі все, що було до цього.

ОД: Розповідаю секрет. Ідіть у сільську раду, і кажіть «я хочу взяти шматочок землі, для особистого сільського господарства». Ви не повірите, не було сплачено жодної гривні хабара, нічого. Я прийшов до них не просто з ідеєю, я прийшов із проектом, що я хочу тут зробити равликову ферму. Все дали без проблем.

У вас є великий шматок землі, ви можете на цьому шматку землі, в принципі, будувати що завгодно?

ОД: Не можу, я ж тільки-но сказав, що тобі виділяють цю землю для особистого сільського господарства.

Тільки так, правильно?

ОД: Так, ті схеми, які у нас існують в Україні, де потім ці земельні ділянки переводять з одного фонду до іншого, тру-ля-ля, це вже інше. Я займаюся тільки тим, на що я його взяв.

Я просто ніколи не чув, що це саме для сільського господарства.

ОД: Тому що всі почули шматок землі, а якщо шматок землі, можна робити що хочеш. Ні, для особистого сільського господарства.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки