Декларація у ФОП без доходу, РРО та торгівля поліграфією через інтернет

24 січня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

ДПС консультує: якщо ФОП-єдинник протягом року не отримував доходу і не має об'єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, він не зобов'язаний подавати декларацію з ЄП.

Декларація у ФОП без доходу, РРО та торгівля поліграфією через інтернет

Помилка при заповненні повідомлення про надання інформації щодо КЕП для роботи з ПРРО

Податківці кажуть, що в разі такої помилки треба припинити роботу касира, щодо якого подано повідомлення, закрити зміну і подати повідомлення за формою J/F139801 із правильними даними (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.24). 

Ідентифікатор ключа суб'єкта слід вибрати із сертифіката ключа з властивостями призначення ключа «Цифровий підпис, Неспростовність».

Якщо значення поля не відповідає зазначеним даним, необхідно вибрати інший сертифікат.

Якщо ідентифікатор ключа суб'єкта у вигляді парних наборів символів (наприклад: 88 b9 20 a1 91 b2 40 2e 86 f5 f9 cd 21 9a 7d 77 b8 34 44 8f 78 73 5b 0d 97 34 b7 26 6b 80 f1 56), слід при заповненні графи 3 «Ідентифікатор ключа суб'єкта» повідомлення J/F139801 видалити пробіли й замінити великі літери маленькими.

Як заповнити інформацію про працівників у декларації з ЄП

У полі «Фактична чисельність працівників у звітному періоді» треба вказати найбільшу чисельність працівників за будь-який місяць звітного періоду (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.07). 

Але не забувайте, що на 2-й групі ЄП діє обмеження щодо прийняття працівників — 10 осіб.

Як заповнити декларацію ФОП на 3-й групі за 2020 рік

Якщо в 2020 році не було доходу, декларацію з ЄП можна не подавати

ДПС консультує: якщо ФОП-єдинник протягом року не отримував доходу і не має об'єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, він не зобов'язаний подавати декларацію з єдиного податку (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.07). 

При цьому якщо ФОП 3-ї групи в одному з кварталів 2020 року задекларував дохід, а в IV кварталі доходу не отримував, він зобов'язаний задекларувати отриманий ним раніше дохід (без сплати єдиного податку за IV квартал), адже декларація заповнюється наростаючим підсумком.

Депутати хочуть скасувати перенесення робочих днів через свята

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт № 4597, яким пропонується виключити зі ст. 67 КЗпП норми про затвердження КМУ рекомендацій щодо перенесення робочих днів через свята. 

На думку авторів законопроєкту, перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, іноді це трапляється два рази на місяць, а це є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника.

Крім того, надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами й донорами та формує негативну репутацію бізнес-потенціалу України.

РРО і торгівля поліграфією через інтернет

ФОП-єдинник запитав у податківців, чи треба йому використовувати РРО після перевищення обсягу доходу 1320000 грн, якщо він займається роздрібною торгівлею поліграфічною продукцією через поштовий зв'язок / інтернет. Оплату від покупців він отримує через банк шляхом переказу грошей з розрахункового рахунку замовника на розрахунковий рахунок ФОП, або шляхом внесення коштів у банк для подальшого їх переказу на рахунок ФОП, або із застосуванням сервісів переказу грошей.       

Що ж відповіли податківці? Застосовувати ПРРО або звичайний РРО не обов'язково за умови одержання безготівкової оплати (переказ грошей з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок / внесення оплати через касу банку для зарахування на рахунок ФОП) або проведення розрахунків за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування / сервісів переказу коштів.

А з 1 січня 2021 року РРО не застосовуються, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімалки — це 1320000 грн.

Отже, з 01.01.2021 р. ФОП-єдинник 2-ї групи при продажу в інтернеті товарів для творчості і пакування може не застосовувати РРО, якщо обсяг його доходу не перевищує 1320000 грн. Після перевищення цього ліміту використовувати РРО обов'язково з 1-го числа першого місяця кварталу, що настає після перевищення, і в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації ФОП єдинником.

ІПК від 16.01.2021 р. № 172/ІПК/99-00-07-05-01-06 

За якими кодами оплачувати ліцензії за рідини для електронних сигарет

ДПС роз’яснила, що затверджена Класифікація доходів бюджету щодо плати за ліцензії на право виробництва, роздрібної/оптової торгівлі алкоголем, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах. Це коди: 

  • 22010500 — плата за ліцензії на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, дистиляту виноградного спиртового, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • 22011000 — плата за ліцензії на право оптової торгівлі алкоголем, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах;
  • 22011100 — плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки